сряда, 30 септември 2015 г.

Телешко с пачи крак




Пачият крак е една от най-вкусните ядливи диви гъби. В различните краища на страната е позната и под имената лютивка, лисичка, лаберка, жълтурка и дивисилка. Пачият крак е доста издържлива гъба и идеално може да се съхранява в хладилник до 10 дни. Продава се и в сушен вариант, но лично аз никак не го харесвам. Пресните гъби са с много приятен аромат на кайсии, който се усеща най-вече в по-големи количества. Хубавото е, че на нашите пазари се продава пресен пачи крак, когато е сезона на тази висококачествена гъба.

Продукти за 4 порции:

600 г телешки котлети
1 с.л. брашно
2 с.л. олио
1 с.л. масло
500 г пачи крак
100 мл бяло вино
100 мл течна сметана
1 с.л. горчица
1/2 ч.л. листенца мащерка
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Посолете котлетите и ги поръсете с черен пипер. Оваляйте ги в брашното и ги изпържете за кратко в двата вида мазнина до зачервяване.

* Към месото добавете виното, сметаната и горчицата. Овкусете с мащерка, сол и черен пипер. Гответе на тих огън около 40 минути. Проверявайте прериодично готовността на месото, като го пробождате внимателно с нож.

* Прибавете гъбите и гответе до пълно омекване на месото. Сервирайте ястието топло с подходяща гарнитура. Да ви е сладко!


събота, 26 септември 2015 г.

Салата с бекон и сини сливи




Хрупкав бекон може да приготвите и на фурна. Изпечете го върху хартия за печене докато се препече и стане златисто-кафяв. След като изстине добре го начупете на парчета. Може да го съхранявате затворен в буркан на стайна температура.

Продукти за 4 порции:

8 сини сливи
1 ч.л. мед
20 г масло
1 с.л. балсамов оцет
100 г тънко нарязан бекон
зелена салата по избор
сол, черен пипер, балсамов оцет и зехтин



Приготвяне:

* Препечете бекона в сух тиган с незалепващо покритие докато стане златист  и хрупкав. Отцедете го върху кухненска салфетка и го оставете да изстине.

* Нарежете сливите на резенчета и ги запържете в маслото, меда и 1 с.л. оцет. Посолете.

* Разпределете салатата в чинии и я овкусете със сол, черен пипер, оцет  и зехтин. Гарнирайте със сливите, а отгоре натрошете бекона. Да ви е сладко!




неделя, 20 септември 2015 г.

Къри кетчуп с тиква




Една закачка за любителите на тиквата!

Продукти:

250 г почистена тиква
1/4 ч.л. канела
1/2 ч.л. къри
20 г бял оцет-винен или ябълков
10 г захар
100 мл прясно изцеден портокалов сок
сол на вкус
лют пипер по желание

Приготвяне:

* Сложете в тенджерка всички продукти без солта. Задушете до пълно омекване на тиквата. Пасирайте на гладко пюре и овкусете със сол. Ако пюрето е много гъсто добавете вода или още портокалов сок. Сипете в бутилка и съхранете в хладилник. Да ви е сладко!

* Балансирайте кетчупа така, както на вас ще ви хареса най-много. Опитвайте и добавяйте от подправките според вашия вкус.