четвъртък, 3 декември 2015 г.
понеделник, 30 ноември 2015 г.
Захаросани кумкуати
Всъщност, тези очарователни малки плодове са доста кисели. Захаросани се превръщат в истинска кулинарна наслада. Процесът никак не е труден, но на пръв поглед изглежда дълъг. Ще го обясня с няколко думи, за да разсея тази заблуда.
Продукти:
250г кумкуати
150г захар
150мл вода
* В малка тенджерка кипнете водата и захарта. Надупчете плодовете с вилица и ги сложете в сиропа. Намалете силата на огъня и варете 10 минути без капак. Оставете кумкуатите да престоят в сиропа 12 или повече часа. Отново кипнете всичко за 5 минути и отново оставете да престои 12 часа. Повторете този процес 4-5 пъти. След последното кипване сипете захаросаните плодове заедно със сиропа в бурканче и веднага го затворете. Така ще може да съхраните плодовете за дълго време.
* Това е. Процесът наистина изглежда дълъг, но самото готвене е само по 5 минути на 12 часа. Заслужава си да захаросате кумкуатите точно по този метод, защото така плодовете остават цели, гладки и много сочни. След това може да ги използвате в различни рецепти или да ги поднесете като сладко. Ето една идея от мен за трюфел-бонбони със захаросан кумкуат. Количеството, което съм направила е малко, тъй като екзотичните портокалчета са доста скъпи. Все пак си заслужава понякога да се поглезим. Да ви е сладко!
петък, 27 ноември 2015 г.
Запечен камамбер с мариновани сушени домати
Суровите сушени домати трябва да се съхраняват на студено и да се консумират в рамките на шест месеца. След това стават тъмни на цвят, ароматът им изчезва и от месестата част не остава и спомен. Това лесно може да се предотврати, ако ги мариновате. Накиснете ги до омекване във вода, след което добре изстискайте с ръце. Наредете ги плътно в буркан, като помежду им сложите различни средиземноморски подправки и чесън. Залейте до горе със зехтин и съхранявайте на хладно място.
Продукти за 2 порции:
1 камамбер
2-3 нарязани мариновани сушени домата
2-3 щипки нарязан розмарин
1 с.л. бадеми на люспи
1 с.л. зехтин
Приготвяне:
* Няма много за обясняване. Сложете сиренето в малка тавичка. Посипене го с доматите, розмарина и бадемите. Полейте със зехтина и запечете за десетина минути в загрята на 200* фурна. Сервирайте с препечен хляб и свежа салата. Да ви е сладко!