четвъртък, 17 декември 2015 г.

Винени топки





 От галетата винените топките стават хрупкави. Ако искате да са по-меки не ги овалвайте в галета, а ги намажете само с яйце. Плънката може да е най-различна. Експериментирайте и направете пълнеж, който най-много би ви се усладил. Винените топки са по-вкусни студени, което означава, че могат да се приготвят доста време предварително, а това е истинско улеснение за всяка домакиня.

Продукти за 8 топки:

170 мл сухо бяло вино
40г масло
1/2 ч.л. сол
100 г брашно
1 яйце
40 г ситно нарязана шунка
40 г ситно нарязан кашкавал

Панировка:

1 разбито яйце
галета

Приготвяне:

* В малка тенджерка сложете заедно виното, маслото и солта. Щом течността заври изсипете наведнъж брашното и разбъркайте енергично за да получите еднородно парено тесто. Оставете го да се охлади, след което прибавете яйцето и разбъркайте докато всичко се спои добре и превърне в гладка маса. Може да ползвате миксер.

* Разделете тестото на 8 части и с ръце направете малки питки. Ако лепне, леко напудрете ръцете си с брашно. В средата на всяка питка сложете малко шунка и кашкавал. Завийте и оформете топка.

* Панирайте топките в яйце и галета. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене и загрейте фурната на 200*. Изпечете до златисто за 25-30 минути. Оставете топките да изстинат и поднесете с бяло вино. Да ви е сладко!



сряда, 16 декември 2015 г.

Маринована моцарела с козе сирене






Продукти:

125 г моцарела
125 г меко козе сирене
сол и черен пипер на вкус
шепа листа пресен босилек
2 с.л. зехтин

Приготвяне:

* Едно много лесно и бързо за приготвяне предястие, което след 2-3 дни се превръща в истински деликатес. Няма много за обясняване. Накъсайте грубо моцарелата. В буркан наредете на пластове моцарела, козе сирене и листа босилек. Поръсвайте всеки пласт с малко сол, черен пипер и зехтин. Добре притиснете всичко за да остане колкото се може по-малко въздух между пластовете. Само така ще се споят добре. Затворете буркана и го приберете в хладилника. Може да се консумира веднага, но ако престои няколко дена  става наистина фантастично на вкус и консистенция. Сервирайте с препечени филийки. Да ви е сладко!






вторник, 15 декември 2015 г.

Вкусни подаръци




Представям ви една идея за домашно направени вкусни коледни подаръци. Какво по-хубаво от това да зарадваш близък приятел с нещо, което сам си направил? Ето това не може да се купи в нито един магазин. Нещо малко, но приготвено от сърце!
Необходими са ви няколко съставки и буркан с вместимост 500 или 800 мл. Представям ви две рецепти, а реда на пластовете в бурканите съм описала по точки. Разбира се, експериментирайте сами с любими вкусове и продукти. Напълнете в буркан сместа, нужна за вашата любима рецепта и го подарете с усмивка на любим човек! Разбира се, не забравяйте да напишете на лист начина на приготвяне на бисквитите. Завийте го на ролка и го прикрепете към буркана. Украсете капака и това е всичко. С този подарък Коледата може да стане още по-вкусна и уютна!


Полумесеци с царевично брашно


Продукти 1 буркан с вместимост 500 мл:

1 пласт: 75 г царевично брашно
2 пласт: 75 г бяло брашно
3 пласт: 2 с.л. печен сусам
4 пласт: 80 г захар, примесена с ванилия
5 пласт: 25 г царевично брашно
6 пласт: 75 г бяло брашно
7 пласт: 2 с.л. натрошени сурови тиквени семки

друго:

125 г стопено масло
1 яйце
захар за овалване





Приготвяне:

* Изсипете сухата смес от буркана в купа и размесете добре съставките.

* Разбъркайте маслото и яйцето. Налейте го при сухата смес и направете меко тесто. Оформете сладки с форма на полумесеци. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете сладките за 12-15 минути. Още топли ги оваляйте в захар. Да ви е сладко!

* Сладките излизат около 30 броя. От царевичното брашно стават хрупкави. Ако желаете да са по-трошливи, твърди и пясъчни  може да го замените с царевичен грис за качамак.



Овесени бисквити





Продукти за 1 буркан с вместимост 500 мл:

1 пласт: 125 г бяло брашно, примесено с ванилия и 1/2 ч.л. бакпулвер
2 пласт: 100 г кафява захар
3 пласт: 100 г хрупкаво мюсли по избор
4 пласт: 50 г натрошени сурови тиквени семки
5 пласт: 50 г сушени червени боровинки

друго:

125 г стопено масло
2 яйца

Приготвяне:

* Изсипете сухата смес от буркана в купа и размесете добре съставките.

* Разбъркайте маслото и яйцата. Налейте го при сухата смес и с лъжица разбъркайте всичко на лепкаво тесто.

* Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 180*. С лъжичка гребнете от сместа и направете върху хартията малки купчинки. Оставете разстояние помежду ми, тъй като при печене бисквитите се разливат. Изпечете ги за около 12-15 минути. Да ви е сладко!

Бисквитите излизат около 30 броя. Стават хрупкави и много вкусни. Може да добавите към тестото канела, лимонова, портокалова кора или други аромати по ваш вкус.