четвъртък, 7 януари 2016 г.

Марципанови полумесеци





За по-лесно може вместо да стържете марципана на ренде, да го накъсате на парченца и да го затоплите леко в микровълнова фурна. Така ще се спои без проблеми с останалите продукти на хомогенна смес.

Продукти за около 35 сладки:

200 г марципан
60 г захар
30-40 г брашно
1 малко яйце
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
2-3 капки есенция ром или горчив бадем по избор
80 г стопен шоколад
100 г натрошени бадеми

Приготвяне:

* Настържете марципана на ренде и го смесете със захарта, брашното, жълтъка от яйцето, ванилията и лимоновата кора. С миксер или пасатор разбъркайте всичко на гладка маса. Сложете сместа в хладилник да се охлади поне за 30 минути, за да лепне по-малко.

* С влажни ръце направете от тестото топчета с големина на орех. Всяко изтънете на фитил и придайте формата на полумесец. Разбийте леко белтъка и намажете сладките. Посипете или оваляйте в бадеми и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и изпечете сладките за около 15-20 минути, докато бадемите приятно се зачервят.

* След като сладките се охладят потопете краищата им в стопения шоколад. Отново ги наредете върху хартия за печене и ги оставете, докато се стегне шоколада. Съхранявайте ги затворени в кутия. Да ви е сладко!





понеделник, 4 януари 2016 г.

Риба с кокосова коричка





Днес ви представям една рецепта за риба с хрупкава коричка. Ястието е истински деликатес. С него може да задоволите вкуса и на най-капризния си гост, а и се приготвя много бързо и лесно. Трябват ви само необходимите продукти и 30 свободни минути.  Рибата, сготвена по този начин остана сочна, мазнините са много малко, а хрупкавата коричка е истинска наслада. Вижте рецептата.

Придукти за 4 порции:

4 филета риба по избор
4 жълтъка
4 с.л. кокосови стърготини
4 с.л. натрошени печени бадеми
4 с.л. тена сметана
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин

Приготвяне:

* Посолете рибата и я поръсете с черен пипер.

* В купичка разбъркайте заедно жълтъците, кокосовите стърготини, бадемите и сметаната. Посолете.

* Върху всяко парче риба сложете от плънката и притиснете с пръсти за да я уплътните добре.

* Покрийте тава с хартия за печене и подредете парчетата. Полейте със зехтина. Изпечете рибата за 20 минути в загрята на 200* фурна. Сервирайте гореща с гарнитура от задушени зеленчуци по ваш избор. Да ви е сладко!







неделя, 27 декември 2015 г.

Торта Малахо́в





Още една торта с история. По време на Кримската война 1854-1855г маршал Жан Пелисиер завоюва укреплението Малахо́в курган до Севастопол. Наполеон III го награждава за тази победа, като му дава титлата херцог Малахо́в. Заедно с това му подарява и една торта, направена от френски сладкари. Тази торта остава в историята като "Торта Малахо́в". Има най-различни варианти, които може да видите в списания, книги и в Интернет. Тортата е много лека и вкусна. Ще се радвам, ако опитате и този вариат. Той е с много по-малко бишкоти, отколкото обикновено се ползват за тази торта. Предпочитам я с повече крем, отколкото бишкоти. Да ви е сладко!






Продукти:


блат:

3 яйца
60 г пудра захар
50 г бадемово брашно
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
30 г брашно

крем:

3 жълтъка
100г захар
ванилия
350 мл прясно мляко
400 мл течна пълномаслена сметана, разбита на мек крем
10 г желатин

друго:

5-6 бишкоти
100 мл силно еспресо
100 мл вода
2 с.л. захар
2 с.л. бренди или коняк
3-4 с.л. тъмен конфитюр по избор

украса:

200 мл разбита на сняг леко подсладена течна пълномаслена сметана
50 г запечени бадеми на люспи
12 захаросани череши
20 г настърган шоколад






Приготвяне:

* За блата разбийте белтъците на сняг с половината пудра захар. В друг съд разбийте на крем жълтъците с останалата пудра захар, лимоновата кора и ванилия. В купичка смесете бадемовото и бялото брашно. Започнете да прибавяте по малки части сухата смес и белтъците към разбитите жълтъци. Редувайте ги и бъркайте внимателно с домакинска бъркалка. Покрийте голяма правоъгълна тава с хартия за печене. Изсипете тестото и го разнесете равномерно на тънък пласт. Изпечете го за около 12-15 минути в загрята на 170* фурна. След като блатът изстине изрежете от него два кръга с големина 23 см.

* За крема разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. Към тях налейте млякото и подправете с ванилия. Сварете крема на бавен огън, като бъркате непрекъснато. Когато кремът стане с консистенция на гъсто палачинково тесто го отстранете от огъня и го оставете да изстине. Залейте желатина със студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте го на водна баня или в слаба микровълнова фурна, докато стане течен. Налейте го в крема и разбъркайте добре. Накрая прибавете сметаната и отново разбъркайте.

* В купичка смесете кафето, водата, захарта и брендито. Нарежете бишкотите на хапки.

* На дъното на тортена чиния поставете единия блат и го намажете с конфитюра. Стегнете го с подвижен ринг за торта. Върху блата сипете половината от крема. Натопете бишкотите в кафето и ги разпределете върху него. Покрийте ги с останалия крем, а най-отгоре поставете врория блат. Притиснете добре с ръце, за да се споят пластовете. Оставете тортата в хладилника поне за 5-6 часа.

* Отстранете ринга от тортата. Измажете я цялата със сметана. Отстрани панирайте с бадемовите люспи. Отгоре шприцовайте розички от сметана. Върху всяка сложете по една череша. Поръсете с малко шоколад и сервирайте. Наздраве!