неделя, 28 февруари 2016 г.

Лилава торта




Преди да сервирате тортата отстранете ринга. За да е максимално гладка отстрани леко духнете със сешоар по ацетатните ленти. Така те ще се отлепят без да има залепнал крем по тях. Режете тортата с горещ подсушен нож. Вместо теменужки може да ползвате други ядливи цветя.

Продукти за торта 20 см:

блат:

1 яйце
100 г захар
ванилия
100 г заквасена сметана
50 г стопено масло
2 с.л. сушени боровинки
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер

крем:

250 г боровинки
70 г кристална захар
500 г маскарпоне
400 мл течна пълномаслена сметана
15 г желатин
ванилия
70 г пудра захар

за измазване на тортата:

125 г натурално крем сирене
1-2 с.л. пудра захар

глазура:

200 мл вода
сок и кора от 1/2 лимон
2 с.л. захар
5 г желатин
цветчета теменужки






Приготвяне:

* За блата разбийте с домакинска бъркалка яйцето, захарта и ванилията. Когато сместа се разпени добавете сметаната, а след това и маслото. Накрая сипете боровинките и брашното, смесено с бакпулвера. Миксер не ви е нужен. Изсипете тестото в малка кръгла форма 20 см, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете блата за около 25 минути. След като изстине го разрежете хоризонтално на две.

* За крема първо сварете на конфитюр боровинките и кристалната захар. Охладете и пасирайте фино.

* В купа разбъркайте маскарпонето с пудрата захар и ванилията. Разредете го с течната сметана, като бъркате с лъжица или бъркалка. И тук миксер не ви е нужен. Добре е крема да се бърка без електрически високооборотен уред, за да има колкото се може по-малко въздух в него. Противно на повечето подобни рецепти, в които сметаната се разбива на пухкав крем, тук тя се прибавя течна, за да направи консистенцията на крема съвършено гладка. Накрая налейте желатина, разтворен на водна баня в малко вода. Разбъркайте добре и разделете крема в две купи. Към двата крема прибавете боровинковото пюре, като оставите единия крем по-светъл от другия. Направете наситеността на цветовете така, както на вас ще ви хареса. Аз направих 2/3 от целия крем тъмно лилав и 1/3 по-светъл.

* За глазурата направете лимонов сироп, като кипнете за 3-4 минути водата заедно със захарта, настърганата кора и сока от лимона. Дръпнете от котлона и прибавете желатина. Бъркайте, докато се стопи напълно в горещия сироп. Охладете и прецедете няколко пъти през фина цедка, за да се избистри желето. Ако нямате толкова фина цедка прецедете през книжна бяла салфетка.

* За измазване на тортата разбъркайте в купичка крем-сиренето с пудрата захар.






* Сглобете тортата, като на дъното на тортена чиния поставите единия блат. Пристегнете го с подвижен ринг за торта, а вътрешната страна на ринга покрийте с ленти ацетатна хартия. Върху блата излейте тъмния крем, а върху него светлия. Ако искате пластовете добре да се разграничават изчакайте първо тъмния крем да се стегне малко и след това сипете светлия. Аз предпочетох да се смесят небрежно и ги сипах веднага един след друг. Върху крема сложете втория блат и притиснете с длан за да прилепне добре към него. Приберете тортата за няколко часа в хладилника за да се желира крема.






* След като тортата се е стегнала добре намажете крем-сиренето най-отгоре и загладете. Наредете цветчетата от теменужки и внимателно залейте с желатиновия лимонен сироп. Приберете тортата в хладилника, докато напълно се стегне. Да ви е сладко!






неделя, 21 февруари 2016 г.

Портокалови кексчета с крем





В последните години у нас стана много модерно да се говори за мъфин и къпкейк. Да видим каква е разликата между тях.
При мъфините текстурата на тестото е по-тежка, плътна и се отделя на големи късове, докато при къпкейка тя е лека, фина и въздушна. В държавите, от които идват тези сладкиши мъфините се хапват най-често на закуска, а къпкейка се счита за десерт, тъй като прилича на мини-торта. За да се получи тази разлика в текстурата на тестото съотношението между съставките е различно. При мъфините има повече брашно и по-малко мазнина, а къпкейкът се нуждае от щедро количество масло. С течностите и яйцата е същата работа. Мъфините изискват доста повече мляко и малко яйца, а къпкейковете обратно. Начинът на приготвяне също е различен. При първите сухите и течните съставки се смесват по отделно и след това се съединяват, без да се изисква миксер. За къпкейк е нужно разбиване на маслото и захарта до пухкав гъст крем, след което се добавят яйцата и сухите съставки. И може би най-голямата разлика е във външния вид. Къпкейкът е винаги с богата глазура от крем, докато мъфините си остават просто сладки хлебчета.
Рецептата, която ви представям е може би къпкейк, но на мен ми е по-симпатично да си я наричам с нашенското име "Кексчета".

Продукти за около 14 кексчета:

130 г захар
2 яйца
100 г прясно изцеден портокалов сок
50 г прясно мляко
настъргана кора от 1/2 портокал
ванилия
250 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
50 мл олио






Крем:

3-4 с.л пудра захар
250 г натурално крем сирене
250 г маскарпоне
ванилия
настъргана кора от 1/2 портокал






Приготвяне:

* В купа с домакинска бъркалка разбъркайте захарта и яйцата колкото да се разпенят. Смесете портокаловия сок и млякото и ги налейте в яйчената смес. Подправете с портокалова кора и ванилия, и разбъркайте.

* Смесете брашното с бакпулвера. Добавете го към основната смес. Накрая налейте олиото и отново с бъркалката разбъркайте до гладкост. Миксер не ви е нужен.

* Разсипете тестото в хартиени формички за кексчета. Пълнете ги до половината, тъй като тестото се надига по време на печене и изпълва цялата форма.

* Загрейте фурната на 170* и изпечете кексчетата за около 15 минути.

* За крема разбъркайте крем сиренето със захарта, ванилията и портокаловата кора. Добавете маскарпонето и отново разбъркайте до гладкост. За крема също не ви е нужен миксер, а само бъркалка или лъжица.

* Шприцовайте розички от крема върху всяко кексче, украсете с портокал и сервирайте. Ако искате по-колоритна визия може да добавите малко оранжева боя към крема и тестото. Да ви е сладко!





понеделник, 15 февруари 2016 г.

Супа с бркселско зеле и бекон




Почистването на малките пресни симпатични зелчици не е по-различно от почистването на голямата глава зеле. Разликата е само в размера. Подрежете кочанчето и отстранете външните листа, които са по-дебели и понякога разкъсани и леко завяхнали. След това може да сготвите зелчиците както ви харесва.

Продукти за 4 порции:

500 г брюкселско зеле-прясно или замразено
1 глава ситно нарязан лук
30 г масло
1 с.л. брашно
1/4 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. майорана
100 мл бяло вино
250 г заквасена сметана
100 г ситно нарязан пушен бекон
сол на вкус
вода

Приготвяне:

* Запържете лука и зелето в маслото докато приятно се зачервят. Посипете ги с брашното и разбъркайте. Налейте виното и малко вода. Разбъркайте отново и гответе без капак 1-2 минути докато се изпари остротата на виното и остане само вкуса му.

* Сипете сметаната и подправете с индийско орехче и майорана. Прибавете бекона и налейте толкова вода, колкото вие прецените. Тази супа е вкусна по-гъста. Посолете на вкус и варете супата на тих огън около 20 минути. Да ви е сладко!