сряда, 4 май 2016 г.

Хлебчета с извара и варени яйца





По Великден винаги у дома има повече яйца, отколкото можем да изядем. Често се опитвам да ги вложа в различни рецепти. Ето една вкусна идея за хлебчета с варени яйца.

Продукти за 4 хлебчета:

125 г фина извара или рикота
4 с.л. олио
4 с.л. вода
1 яйце
1/2 ч.л. сол
200 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
4 твърдо сварени яйца

Приготвяне:

* В купа разбийте с вилица яйцето и водата. Отделете от него 1 с.л. за намазване хлебчетата преди печене. Към разбитото яйце прибавете олиото и изварата. Разбъркайте до гладкост.

* Пресейте заедно брашното заедно с бакпулвера и солта. Сипете го при изварената смес и омесете гладко тесто. Дори и тестото леко да лепне не добавяйте повече брашно, за да може хлебчетата да останат меки и пухкави.  Поръсете плота с малко брашно, това ще е достатъчно за да не залепва тестото и да го оформите както решите.

* Разделете тестото на четири части. Ако желаете оставете малко количество тесто (колкото орех) за украса. С пръсти разтеглете малки питки. В средата на всяка сложете по едно обелено сварено яйце и завийте на топка.

* Поставете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене. Ако сте оставили тесто за декорация направете плетеница, листенца или каквото ви хрумне. Намажете питките с яйцето, което сте отделили в началото и ги изпечете в предравително загрята на 170* фурна за около 20-25 минути. Сервирайте топли. За мен най-вкусни са със самардала или сминдух. Да ви е сладко!





вторник, 26 април 2016 г.

Пълнена Великденска капучино - торта




 Не подслаждайте крема допълнително. Нутелата е достатъчно сладка. Ако искате по-тъмни блатове може да замените бялата захар с фина кафява. Същото се отнася и за сиропа. В разбитата сметана също няма захар. Въпреки маскарпонето тортата е изключително лека и не е сладка. Най-добър вкус има, ако преди сервиране я извадите един час предварително от хладилника. Не препоръчвам тестото на блата да се изпече наведнъж. Най-добре е да бъде разделено на две части. Тортата е с малък диаметър, но е висока. Ако желаете може да направите по-ниска торта със стандартен размер 24 см, но мисля, че за да се напълни тортата с яйчицата и да стои добре е нужна височина. Затова избрах диаметър 20 см. Тортата е достатъчна за 12 парчета.

Продукти за блата 20 см:

100 г масло
6 с.л. прясно мляко
1 ч.л. инстантно кафе
6 яйца
200 г захар
2 с.л. натурално нишесте
175 г брашно
100 г печени фино смлени лешници
ванилия

Продукти за сиропа:

150 мл топла вода
1 ч.л. инстантно кафе
3 с.л. захар

Продукти за крема:

500 г маскарпоне
300 г нутела
1 с.л. инстантно кафе

Продукти за пълнеж и глазура:

малки шоколадови яйца
200 г разбита на сняг течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* За блата в тенджерка загрейте заедно маслото, млякото и кафето. След като маслото се стопи махнете съда от котлона и охладете течността. В купа разбийте много добре яйцата заедно със захарта докато сместа утрои обема си. В друга купа смесете нишестето, брашното, лешниците и ванилията. С внимателно бъркане прибавете сухата смес към разбитите яйца. Не използвайте миксер, бъркайте с лопатка или лъжица. Накрая излейте маслото и отново разбъркайте внимателно докато мазнината се усвои от тестото.

* Постелете две малки форми по 20 см с хартия за печене. Вътрешните стени намажете с масло.  Разделете по равно тестото във формите и ги изпечете заедно в предварително загрята на 170* за около 25 минути. Охладете двата блата и ги срежете хоризонтално на половина. С чаша или малък метален ринг за сервиране изрежете отвори в три от блатовете, а четвъртия оставете цял.

* Пригответе сиропа като смесите всички съставки.

* За крема разбъркайте с бъркалка добре маскарпонето с нутелата и кафето. Кафето не се разтваря в гъстия крем, а остава на гранули. Аз го предпочитам така, но вие може предварително да го разтворите в малко вода и тогава да го прибавите в крема.

* Сглобете тортата. В равна тортена чиния поставете първия изрязан блат. Сиропирайте го леко и намажете с крем. Поставете втория изрязан блат, отново сиропирайте и намажете с крем. По този начин поставете и третия изрязан блат. Напълнете кухината, която се образува в тортата с шоколадови яйчица. Най-отгоре поставете целия блат и го сиропирайте. Ако ви е останал крем измажете добре страниците на тортата. Накрая гарнирайте небрежно с разбитата сметана, а отгоре наредете шоколадови яйца. Да ви е сладко!




неделя, 24 април 2016 г.

Меки кокосови сладки с лайм





Сладките стават много ароматни. Отвън са хрупкави, а вътре остават меки заради кокосовото мляко. Не усилвайте фурната за да не прегори кокоса. След като изстинат може да ги намажете за блясък с малко хранителна перлена боя. Съхранявайте ги на открито за да не се овлажняват. Колкото по-дълко престояват, толкова по-сухи стават.

Продукти за около 18-20 сладки:

160 г кокосови стърготини
200 мл кокосово мляко
50 г белени фино смлени бадеми
2 с.л. течен мед
сок от 1/2 лайм
настъргана кора от 1 лайм
2 с.л. кандирани цитрусови корички
ванилия
2 белтъка
60 г захар

 


Приготвяне:


* Разбийте на сняг белтъците. След като станат на плътен крем прибавете на тънка струйка захарта, като продължите да разбивате, докато тя се усвои и разтвори напълно.

* В друга купа смесете всички останали продукти и разбъркайте. Прибавете разбитите белтъци, като ги смесвате внимателно, бъркайки с лъжица или бъркалка.

* Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 100*. С две малки чаени лъжички оформете от сместа малки сладки. Подредете ги в тавата и ги изсушете за 1 час в загрятата фурна. Да ви е сладко!