четвъртък, 26 май 2016 г.
Солен сладолед с маслини
вторник, 17 май 2016 г.
Царевични курабии с орехи
Благодаря от сърце на Ивана за идеята на тези хрупкави бисквити. Оригиналната рецепта може да видите в невероятно вкусния блог "С нож и вилица в ръка".
Продукти за 20 курабии:
1 яйце
80 г захар
60 г меко масло
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
50 г едро смлени орехи
85 г царевично брашно
65 г бяло брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
за овалване:
30 г едро смлени орехи
20 г царевичен грис за качамак
* С бъркалка разбийте яйцето заедно със захарта. Прибавете маслото и разбъркайте на крем. Овкусете с лимонова кора и ванилия.
* Смесете заедно двата вида брашно и орехите. Изсипете ги в маслената смес и разбъркайте добре с лъжица. Оставете тестото за 30 минути в хладилника.
* В купичка смесете останалите орехи и царевичния грис. От тестото оформете топчета, оваляйте ги в сместа и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене.
* Загрейте фурната на 170* и изпечете курабиите за около 15 минути. Да ви е сладко!
понеделник, 16 май 2016 г.
Кексчета с риба тон
Рибата тон в консерва е чудесно допълнение към редица салати. От нея се получават и хубави сосове, дипове и предястия. Идеално се съчетава с различни видове паста и пица. А днес ви я предлагам затворена в малки чери домати и изпечена във вкусно кексче.
Продукти за 6 кексчета:
1 яйце
75 мл хладко прясно мляко
20 мл зехтин
50 г настъргано твърдо ароматно сирене
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
6 чери домата
1 консерва риба тон в собствен сос
1 скилидка счукан чесън
1 стрък зелен лук нарязан на ситно
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
1/2 ч.л. сух риган
30 г крем-сирене
сол и черен пипер на вкус
* Отцедете рибата и я сложете в купа. Намачкайте я с вилица и я смесете с чесъна, лука, кората и сока от лимона, ригана, крем-сиренето, сол и черен пипер.
* Отрежете капачета на доматите и ги издълбайте с малка лъжичка. Подсушете ги отвътре с кухненска салфетка и ги напълнете с част от рибения крем. Затворете ги с отрязаните капачета.
* Намажете 6 малки форми с масло и ги поръсете с брашно. Разпределете сместа в тях. В средата на всяка форма сложете по едно доматче.