събота, 16 юли 2016 г.

Изварен хляб с маслини и розмарин





Изварата прави този хляб по-тежък от обикновения. Благодарение на нея той не изсъхва и дни наред остава мек и еластичен отвътре. Изисква по-дълго печене и е най-вкусен леко топъл или напълно изстинал.

Продукти:

7 г суха мая или 20 г прясна
150 г хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце
150 г фина извара или рикота
20 г зехтин
50 г накълцани черни маслини
1 с.л. ситно нарязан розмарин
430-450 г брашно





Приготвяне:

* Разтворете маята във водата. Прибавете захарта, солта, яйцето, изварата и зехтина. Разбъркайте до гладкост.

* Добавете маслините и розмарина. С брашното омесете гладко еластично тесто. Разделете го на две части и оформете малки хлебчета. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги оставете да втасат.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете хляба за около 35-40 минути. Да ви е сладко!




четвъртък, 7 юли 2016 г.

Лавандулова торта с ягоди




Ако искате голяма торта увеличете двойно всички продукти. През останалите сезони, когато няма свежа лавандула може да ползвате сушена. Тортата не е много сладка, опитайте крема и подсладете по ваш вкус. Ако обичате сочни торти сиропирайте трите платки със захарен сироп или ягодов компот. Тортата е най-вкусна, ако преди сервиране я оставите на стайна температура за час-два. По идея на Sweet Dreams.

Продукти за торта 20 см:

блат:

3 яйца
85 г захар
75 г брашно смесено с 1 равна ч.л. бакпулвер
ванилия
1 с.л. цветчета лавандула

пълнеж:

500 г ягоди
1 с.л. цветчета лавандула
2-3 с.л. ягодов или малинов конфитюр
150 г кисело мляко
200 мл течна пълномаслена сметана
2-3 с.л. пудра захар
ванилия
15 г желатин

глазура:

120 г меко масло
2 с.л. пудра захар
200 г натурално крем сирене
ванилия




Приготвяне:


* Разделете белтъците от жълтъците на яйцата и ги сложете в две отделни купи. Разбийте на сняг белтъците. Прибавете на тънка струйка половината захар и разбийте още 2-3 минути. Останалата захар сипете при жълтъците и разбийте на гъст крем. Сложете ванилията и лавандулата. Към разбитите жълтъци прибавете брашното, като го редувате с белтъците. Бъркайте внимателно с лопатка или лъжица. Покрийте дъното на малка тортена форма (20 см) с хартия за печене, а стените намажете с масло. Сипете вътре тестото и загладете. Загрейте фурната на 170* и изпечете блата за около 30-35 минути. След като добре се охлади го разрежете на три тънки платки.

* Нарежете ягодите на кубчета и заедно с лавандулата и конфитюра ги кипнете за 2-3 минути. Мажнете от котлона и прибавете половината желатин. Разбъркайте, докато се стопи желатина и оставете да изстине.

* Разбийте сметаната на сняг. В края на разбиването добавете захарта и ванилията. Залейте останалия желатин с малко студена вода и след като набъбне го стопете на водна батя или слаб котлон. В купа разбъркайте киселото мляко със стопения желатин. Добавете половината от ягодите и смесете всичко със сметаната.

* За глазурата разбийте по отделно добре маслото с пудрата захар и крем сиренето. Внимателно смесете двата крема, като добавяте на малки части разбитото сирене към маслото. Овкусете с ванилия. Ако желаете два цвята, оцветете 1/3 от крема с малко хранителна розова или червена боя.

* Сглобете тортата: поставете едната платка на дъното на равна кръгла чиния. Пристегнете с ринг. От вътрешната страна на ринга сложете ленти ацетатно фолио. Намажете блата с половината от ягодите и загладете. Върху тях сипете от сметановия крем. Поставете втората платка и повторете същото. Завършете с третата платка. Притиснете с ръце, за да се спои добре тортата. Приберете в хладилника за няколко часа, докато се желира кремът.

* Отстранете ринга и ацетатното фолио. Измажете тортата с глазурата и украсете с цветчета лавандула. Да ви е сладко!





неделя, 3 юли 2016 г.

Кекс с тиквички и грах




Обикновено солените кексове се правят с олио и яйцата се слагат цели. И аз винаги съм ги правила по този начин, но не винаги са ми харесвали. Сега мога да кажа, че никога повече няма да направя солен кекс с олио! С масло се получава уникално нежна структура и превъзходен вкус! А отделно разбитите на сняг белтъци правят кекса лек и пухкав. Зеленчуковите кексове са с много влага, тестото е тежко и често става сбито и тикливо. Разбитите белтъци предотвратяват донякъде това. Кексът пак си остава влажен, което го прави чудесен на вкус дори и след 3-4 дена, но не е тиклив. Ще се радвам, ако опитате този начин на приготвяне.

Продукти:

3 жълтъка
150 г кисело мляко
100 г стопено масло
150 г едро настъргана тиквичка с кората
80 г замразен грах
3 с.л. накълцана прясна мента
120 г нарязано на кубчета краве сирене
3 разбити на сняг белтъка
200 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
сол на вкус

Приготвяне:

* С бъркалка разбийте леко жълтъците заедно с киселото мляко и маслото. Прибавете тиквичката, граха и ментата. Разбъркайте и сложете сиренето.
Пресейте заедно брашното, двата вида набухвател и солта. Прибавете ги към сместа, като ги редувате с разбитите белтъци. Бъркайте внимателно с лъжица или бъркалка.

* Намажете с масло кексова форма и я поръсете с брашно. Изсипете  вътре тестото и загладете. Загрейте фурната на 170* и изпечете кекса за около 35-40 минути. Възможно е да е необходимо по-дълго печене.  След тридесетата минута може да го покриете с лист алуминиево фолио, за да не прегаря отгоре и да запази хубавия си цвят. Доизпечете кекса, като периодично проверявате готовността му с дървена клечка. Сервирайте добре охладен. Да ви е сладко!