четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Малък бананов кекс с орехова глазура





Този ароматен бананов кекс може да се сервира незабавно след заливането с глазурата. Много е вкусен съвсем леко топъл. Ако искате по-голям кекс увеличете двойно продуктите.

Продукти за форма 11X20 см:

1 яйце
50 г светла кафява захар
2 с.л. течен мед
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. кардамон
ванилия
1 намачкан добре узрял банан
3-4 с.л. накълцани на едро орехи
2 с.л. стафиди
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
90 г стопено масло

глазура:

4 с.л. мед
50 г масло
50 г цели орехови ядки



Приготвяне:


* Разбийте яйцето заедно със захарта на пухкав крем. Добавете меда, подправките, банановото пюре и разбъркайте.
Отделно смесете брашното заедно с орехите, стафидите и бакпулвера. Сипете го при банановата смес и разбъркайте. Накрая налейте маслото и разбийте добре. Може да направите всичко това с миксер.

* Покрийте малка форма за кекс с хартия за печене. Изсипете вътре тестото, загладете и изпечете в предварително загрята на 170* фурна за около 35-40  минути. След първите 20 минути може да покриете кекса с лист алуминиево фолио, за да не прегаря отгоре. След 35-а минута проверявайте готовността с дървена клечка. Ако е нужно печете кекса малко повече от 40 минути.

* За глазурата кипнете меда и маслото. След като леко се сгъсти прибавете орехите. Залейте изстиналия кекс с топлата глазура. Да ви е сладко!






четвъртък, 16 февруари 2017 г.

Мини авокадо-палачинки с извара и пушена сьомга




Как да познаем при покупка на авокадо дали плодът е добре узрял? Отстранете дръжката и ако под нея мястото е свежо и бледо зелено, авокадото е добро. Ако мястото е тъмно и набръчкано, това показва, че е престояло дълго време и по всяка вероятност вече е негодно. Освен това може да проверите с разклащане с ръка дали семката на авокадото леко се движи. При узрелите плодове това движение се усеща. Все пак, ако купите зелено авокадо го оставете за няколко дена да узрее на стайна температура.

Продукти за 16-20 хапки, в зависимост от големината:

1 авокадо
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. зехтин
1 яйце
50 мл газирана вода
25 мл прясно мляко
60 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. кайенски пипер
1/4 ч.л. индийско орехче
сол на вкус
150 г фина извара
100 г пушена сьомга

Приготвяне:

* Почистете авокадото и го пасирайте заедно с лимоновия сок, зехтина, яйцето, половината газирана вода и прясното мляко. Към полученото пюре добавете брашното, бакпулвера и подправките и солта. Разбъркайте. В малки силиконови форми-полусфери сипете по 1 ч.л. от сместа. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за 15-20 минути. Ако решите да направите палачинките в тиган, пропуснете бакпулвера. В загагрят и намаслен тиган сипете по 1 ч.л. от тестото и пържете от двете страни, както се правят класически палачинки, тип блини или пенкейкс.

* Посолете изварата и я пасирайте или претрийте през фина цедка. Внимателно я разбъркайте с останалата газирана вода за да стане гладка и пухкава.

* Накълцайте сьомгата много ситно за да наподобява червен хайвер.

* Гарнирайте палачинките с извара, риба и по желание украсете с каперси и зелен лук.

* Палачинките са подходящи за замразяване. Може да ги приготвите предварително и замразите. Преди да ги поднесете ги размразете и гарнирайте. Изварата може да замените с крем-сирене, заквасена сметана, маскарпоне или друг подходящ крем по ваш избор.



петък, 10 февруари 2017 г.

Вариация Тирамису




Кое е вярно и кое не? Като всяка наложила се във времето рецепта и тази за любимото италианско Тирамису има своите истории. Десертът наистина е популярен и обичан навсякъде по света и има защо. Самите съставки са невероятно вкусни и добре пасващи помежду си.
Една от легендите гласи, че това е сиенски десерт, направен за първи път в чест на тосканския херцог Косимо Медичи. Той буквално се влюбил в сладкото изкушение и го нарекъл "Супата на херцога". Защо супа? На мен ми звучи напълно логично, имайки предвид, че оригиналното тирамису се приготвя в дълбок съд и се гребе с лъжица. Всъщност, малко след това тирамисуто става известно в Англия под имате "Английска супа" и "Trifle".
Друга история гласи, че венецианските куртизанки много тачели десерта, който им давал сили за любов през цялата нощ. И това не е напразно.  На италиански: tiramisù, „вдигни ме на крака!“, „ободрѝ ме!“, от гл. tira – дърпам, mi – мен, su – нагоре. Маскарпонето прави крема много калоричен, а какаото и кафето действат определено ободряващо.
От друга страна историците твърдят, че маскарпонето произхожда от Ломбардия. По това време в разпокъсана Италия хората консумирали най-вече местни продукти и надали са пътували до Ломбардия само за да си купят сиренето Маскарпоне.
Днес вариантите на този десерт са десетки и действително не е важно каква е истината. Важното е, че тирамису остава любима сладост из целия свят. Една от вариациите на десерта е и моята торта, която с удоволствие ви представям.

Продукти за торта 20 см:

блат:

1 яйце
25 г захар
25 г брашно
2 щипки сол
ванилия

пласт кафе - панакота:

1 жълтък
50 г пудра захар
2 с.л. инстантно кафе
200 мл течна млечна сметана
2 с.л. кафе - ликьор
1 пакетче желатин (7 г)

маскарпоне - крем:

500 г маскарпоне
3 яйца
60 г пудра захар
2 щипки сол
ванилия
2 с.л. амарето
1 пакетче желатин (7 г), разтворен на водна баня

огледална глазура: вижте тук





Приготвяне:

* Блат:  разбийте белтъка на сняг. Добавете захарта и доразбийте още 1-2 минути, докато получите гъст целувчен крем. Разбъркайте жълтъка и го сипете при белтъка. Подправете със сол и ванилия. Отгоре поръсете с брашното и внимателно разбъркайте тестото с лопатка. Изсипете сместа в тортена форма 20 см, покрита с хартия за печене. Печете в загрята на 180* фурна около 15 минути. След като блатът изстине изрежете краищата му до големина 18 см.

* Кафе-панакота: залейте желатина с 2-3 с.л. вода и го оставете да набъбне. Разбъркайте жълтъка и захарта с лъжица. Не разбивайте с миксер за да не вкарате вътре въздух. Сипете го в сметаната и добавете кафето. Сварете всичко на слаб огън или на водна баня, докато сместа съвсем леко започне да се уплътнява. Свалете от огъня и добавете ликьора и желатина. Разбъркайте, докато се стопи желатина. След като кремът се охлади го изсипете в малка кръгла тавичка (до 20 см), покрита с найлоново фолио. Приберете го във фризера и го оставете да се замрази. Ако тавичката ви е по-голяма от 20 см, изрежете след това замразената панакота с големината на блата 18 см.

* Маскарпоне-крем:  на водна баня разбийте на пухкав крем жълтъците със захарта. Ако не се притеснявате от консумацията на сурови яйца, пропуснете водната баня. Отделно разбийте белтъците на сняг заедно със солта. Сипете маскарпонето в голяма купа и подправете с ликьора и ванилията. Разбийте на гладък крем. Към него добавете жълтъците и отново разбийте. Накрая прибавете и белтъците, като бъркате с лопатка. Налейте желатина и разбъркайте за кратко с миксер.






* Сглобете тортата:  покрийте равна чиния с хартия за печене или найлоново фолио. Поставете подвижен ринг за торта (20 см)и покрийте вътрешната страна на стените с ленти ацетатна хартия. Ако нямате такава може да изрежете ленти от полиетиленови меки папки за документи. На дъното сипете 1/2 от маскарпоне-крема. Върху него поставете замръзналия пласт панакота и покрийте с останалия крем. Най-отгоре сложете блата и добре притиснете с ръце за да потъне леко в крема и да се изравни с него. Приберете тортата във фризера и я оставете за няколко часа да замръзне.

* Извадете тортата от фризера и я освободете от ринга. Отстранете фолиото и ацетатните ленти. Обърнете я в чиния с блата надолу.  Може да я залеете с глазура-ганаш от равни количества стопен шоколад и гореща течна сметана, а ако решите да направите огледална глазура, вижте тук. Да ви е сладко!