неделя, 9 юли 2017 г.

Бадемов сладкиш с нектарини





Сладкишът е изключително фин и лек. Нектарините може да замените с праскови или сини сливи.

Продкукти за блат 20 см:

60 г меко масло
140 г захар
ванилия
2 яйца
75 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. прясно мляко
100 г бадеми на люспи



крем:


80 г захар
1 жълтък
настъргана кора от 1/2 лимон
ванилия
2 щипки сол
250 мл прясно мляко
25 г натурално нишесте
250 г маскарпоне
2 нектарини, нарязани на кубчета
1 стрък нарязана мента






Приготвяне:

* Разбийте на крем маслото заедно с 60 г от захарта и ванилия. Един по един добавете жълтъците на яйцата, като продължавате да разбивате. Към получения крем сипете брашното, примесено с бакпулвера. Разбъркайте, а накрая разредете с млякото. Отделно разбийте на сняг белтъците с останалата захар и ванилия.

* Загрейте фурната на 160*. Покрийте дъното и стените на две кръгли форми с хартия за печене и изсипете в тях по равно масленото тесто. Загладете.

* Върху него разпределете разбитите белтъци и поръсете с бадемите. Изпечете двата блата за около 30-35 минути. След двадесетата минута може да ги покриете с фолио за да не прегорят бадемите.

* За крема разбъркайте заедно захарта, ванилията, лимоновата кора, солта и нишестето. Прибавете жълтъка и разредете с млякото, като бъркате до гладкост. На слаб огън или водна баня сварете гъст крем. Охладете. Към студения крем прибавете маскарпонето и разбъркайте с лъжица. Накрая сложете и кубчетата нектарини.

* Подредете сладкиша, като върху единия блат нанесете крема и поръсите с мента. Втория блат нарежете на триъгълници и ги подредете върху крема. Да ви е сладко!





неделя, 25 юни 2017 г.

Кюфтенца от зелен грах




Кюфтенцата може да приготвите и със замразен грах, предварително бланширан. Така е по-лесно, но си заслужава труда да изроните няколко шепи пресен грах. Нежният млечен вкус ще възнагради усилията ви, повярвайте ми! Сезонът на пресния грах е доста кратък и за съжаление е само веднъж годишно. Затова наистина е удоволствие да опитаме този зеленчук в различни рецепти. Бланширането е действително 2-3 мин. Не пропускайте захарта. Тя не подслажда, а запазва наситения зелен цвят на граха.

Продукти за около 18-20 броя:

250 г пресен грах
1 ч.л. захар
50 мл течна сметана
2 яйца
1 с.л. олио
2-3 с.л. нарязана мента
2 с.л. нарязан магданоз
1 стрък нарязан зелен лук само зелената част
1 ч.л. суха мая
70 г брашно
сол на вкус
олио за пържене

сос:

2 скилидки чесън
1 каф.ч. олио
1 каф.ч. студена течна сметана
1 с.л. люта горчица
2 ч.л. оцет
сол на вкус
1 с.л. ситно нарязан зелен лук





Приготвяне:

* Сварете граха за 2-3 минути в малко вода заедно със захарта. Отцедете го и охладете до леко топло.

* Към граха прибавете сметаната и смелете до едро с кухненски робот или блендер. Ако предпочитате фина маса, пюрирайте добре всичко.
 
* Към граха добавете яйцата, олиото, подправките, лука и маята. Разбъркайте всичко много добре. Накрая сипете брашното и солта. Разбъркайте отново и оставете сместа за 30 мин. на стайна температура.

* Загрейте олио на среден огън и изпържете до златисто малки плоски кюфтенца, като сипвате от сместа със супена лъжица. Отцедете ги от излишната мазнина върху кухненска салфетка.

* За соса сложете във висок тесен съд всички продутки без лука. С пасатор на високи обороти пасирайте всичко до гладка емулсия. Изтегляйте пасатора бавно от дъното на съда нагоре.

* Сервирайте граховите кюфтенца леко топли или студени с чесново-сметанов сос. Да ви е сладко!





сряда, 21 юни 2017 г.

Бразилски царевичен сладкиш Йеда





Никога не съм предполагала, че от една консерва царевица може да се получи толкова фин и вкусен сладкиш. Моя позната от Бразилия ме почерпи с него и ми разказа буквално с две думи как се приготвя. Гарантирам, че по-лесен за приготвяне сладкиш няма! Поне аз не бях правила. Споделям го с вас, защото съм убедена, че и вие като мен ще сте любопитни да го опитате. Ще останете очаровани от мекотата, сочността и вкуса на този типичен бразилски сладкиш. Разбира се, нарекох го на нея. Благодаря, Йеда за чудесната рецепта!

Продукти за правоъгълна форма 20/30 см:

4 яйца
60 г меко масло
100 г кокосови стърготини
200 г отцедена царевица от консерва
1 консерва подсладено кондензирано мляко (300 г)
1 ч.л. бакпулвер
ванилия

Приготвяне:

* Сложете всички продукти в блендер и ги смелете фино. Намаслете тавичката с масло и поръсете с брашно. Изсипете сместа и изпечете сладкиша за около 15 минути във фурна, загрята на 170*. Охладете и поднесете. Да ви е сладко!

*** Обещах, че ще е лесно. Сладкишът се приготвя буквално за 5 минути и е без брашно. Аз нямам достатъчно голям блендер или подходящ кухненски робот, който да събере наведнъж всички продукти. Наложи се първо да смеля заедно царевицата, млякото, маслото и яйцата и след това в купа ги разбърках с останалите продукти. Получава се сравнително рядко тесто, което се изпича много бързо. След печене сладкишът остава мек и сочен. Няма вкус на царевица, но тя му придава хубав жълт цвят и плътност. Йеда го беше поръсила с малко пудра захар, а аз реших да го поднеса със заквасена сметана и ванилия.