понеделник, 21 август 2017 г.

Ягоди с ликьор и марципан




Само идея...

Често се случва или да нямаш време да приготвиш десерт, или да не разполагаш с  нужните продукти. В хладилника ми имаше няколко ягоди и парче марципан, останало сигурно от Коледа. Издълбах ягодите с малка лъжичка, разточих марципана на тънко и ги завих в него. Леко ги намокрих с влажни ръце и овалях в смлени тиквени семки, по простата причина, че нямах шамфъстък. След това ги подредих изправени върху онези картонени опаковки, в които продават яйца. Използвах обратната страна на формата за да не се клатушкат ягодите. Напълних ги с вишновка, сложих отгоре по едно зелено листенце и това е всичко. Да ви е сладко!




понеделник, 14 август 2017 г.

Лимоново пиле с маслинена коричка




Пилето не трябва да се готви дълго време за да остане сочно. Трохите са вкусни по-едри за да хрупат приятно след като се препекат. Пропуснете лютата чушка, ако не обичате пикантно. И разбира се, маслините трябва да са без костилки. Всички заръки са дадени, нека преминем към рецептата.

Продукти за 4 порции:

2 бр. пилешки гърди
сол и черен пипер на вкус
сок и настъргана кора от 1 лимон
1 ч.л. микс подправки по избор (риган, мащерка, естрагон, босилек)
2 скилидки счукан чесън
2 с.л. олио
1 филия сух бял хляб
2 с.л. зехтин
2 с.л. накълцани бадеми
10-15 черни маслини
5-6 зелени маслини
1 люта чушка
1 яйце

Приготвяне:

* Разбъркайте заедно солта, черния пипер, сока и кората на лимона, подправките и чесъна. Разпределете месото на 4 порции и го сложете в маринатата. Оставете го да престои 2 часа. Извадете пилешкото от маринатата и го изпържете в олиото по 2 минути от всяка страна. Месото трябва да се запечата, но да остане сурово отвътре. В началото пържете под капак, тъй като доста пръска. Прехвърлете пилето в тавичка за печене и налейте останалата марината и мазнината от пърженето.

* От хляба направете едри трохи и ги омаслете със зехтина. Накълцайте маслините и чушката на дребно. Смесете ги с трохите и добавете бадемите и яйцето. Разбъркайте.

* Загрейте фурната на 200*. Разпределете маслиновата смес върху месото и я притиснете за да залепне добре по него. Изпечете ястието за 15 минути и сервирайте. Да ви е сладко!




събота, 5 август 2017 г.

Бирен хляб




Реших да направя хляб с бира. Получи се фантастично, но преди да прочетете рецептата ще ви разкажа още няколко любопитни факта за бирата.
Бирата е една от най-старите напитки в света. В шумерските писания молитвата към богинята Ninkasi е служила едновременно като молитва и като метод за помнене на рецепта за бира. Върху един от най-старите исторически документи на шумерите – „Монумент Блау” (два релефа върху камък от около 4000-3500 г. пр. Хр.) също са изобразени хора, които почистват зърнени култури за приготвяне на пиво.
При египтяните се появяват специални работилници за производство на малц, големи пивоварници и прочути пивоварни градове, известни с търговията на пиво, като например град Пелусий (Суни) на устието на река Нил.
За мен бе много интересно да науча, че в периода, за който говорим, жените са майсторите на пивото. Приготвянето на кехлибарената напитка е било част от задълженията на стопанката на дома. При това питието е било толкова любимо, че  има своя богиня – да подчертаем – отново жена! Възможно е през този период бирата да е приготвяна от хляб. За аромат и вкус са добавяни треви, а може би и хмел.
Не случайно на вавилонците принадлежи поговорката: „Пивото е течен хляб”. Затова избрах днешната рецепта да не е ястие, а хляб с бира. Повечето от хлябовете с пиво са без мая, а с бакпулвер или малко сода бикарбонат. Приготвят се много бързо и могат допълнително да се овкусят с маслини и лук. Защо не е нужна мая? Защото дрождите в самата бира сами по себе си са достатъчни и им е нужна съвсем малко помощ, за да се активират. Лично аз обичам хляб с мая и днес ще ви предложа един ароматен хляб с ръжено-пшеничено брашно.
Иска ми се да спомена и нещо за историята на бирата в България. След Освобождението швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер, които  работят по строежа и експлоатацията на Баронхиршовата железница се заемат и с фабрично производство на бира. Така в периода 1879 – 1881 г. е построена пивоварната фабрика в Пловдив. Една година по-късно в Шумен, а след това в Русе, София, Велико Търново, Лом, Стара Загора отварят врати все повече пивоварни. И така до ден днешен – производството се развива и радва българите с все повече и по-хубава бира, която неизменно присъства на нашата трапеза.
Време е за рецептата. Хлябът е така вкусен, че не му е нужно нищо повече от парче сирене, домат и чаша студена бира! Наздраве!
   

Продукти:

330 мл бира
20 г прясна мая
1 с.л. течен мед
500 г бяло брашно + 250 г ръжено брашно
1 ч.л. сол
50 г микс семена






Приготвяне:

* Затоплете леко бирата и разтворете в нея маята. Добавете меда и малко брашно. Разбъркайте на каша и покрийте съда с кърпа. Оставете го на топло докато маята се активира и шупне.

* Смесете двата вида брашно, половината от семената и солта. Прибавете ги към шупналата мая и омесете гладко тесто. Оформете го на продълговат или кръгъл хляб, отново го покрийте и го оставете да втаса за 1 час. Намажете го отгоре с малко вода и поръсете с останалите семена. Ако желаете го цепнете леко по дължина с остър нож.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете хляба за около 45 минути. Да ви е сладко!