понеделник, 11 септември 2017 г.
Боровинкови бонбони
сряда, 30 август 2017 г.
Ароматно пиле
Месото, приготвено с тази ароматна маслена марината става изключително вкусно, сочно и крехко. Донякъде наподобява начина на приготовление "конфи́". Разбира се, ако имате патешка мас вместо олио вкусът ще е повече от великолепен! Свежата лимонена заливка отлично кореспондира с ароматите, които са попили в месото. Ястието е много, много вкусно. Опитайте и няма да сгрешите.
Продукти за 4 порции:
4 пилешки бутчета
сол на вкус
2 см парче пресен джинджифил
2 скилидки чесън
2 гвоздейчета карамфил
2 ч.л. семена от резене
2 см пръчка канела
2 ч.л. семена кориандър
1 ч.л. семена бял пипер
1 суха чили чушка
1 ч.л. мащерка
100-150 мл олио
заливка:
50 г запечени кедрови ядки
1/2 връзка ситно нарязан магданоз
сок и настъргана кора от 1 лимон
5-6 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
* Посолете месото и го сложете в купа. Нарежете джинджифила и чесъна на тънки филийки. Всички останали сухи подправки счукайте в хаванче. В малка тенджерка налейте олиото и прибавете джинджифила, чесъна и счуканите подправки. Разбъркайте и загрейте олиото до горещо. Оставете го да се охлади и залейте месото. Мариновайте 4 часа.
* За заливката смесете всички продукти и разбъркайте.
* Изпечете месото заедно с маринатата 30 минути под фолио във фурна на 180*. Отстранете фолиото и печете още 20 минути или колкото е необходимо, докато пилешкото се зачерви апетитно. Сервирайте ястието с лимоново-магданозената заливка. Да ви е сладко!
понеделник, 21 август 2017 г.
Ягоди с ликьор и марципан
Само идея...
Често се случва или да нямаш време да приготвиш десерт, или да не разполагаш с нужните продукти. В хладилника ми имаше няколко ягоди и парче марципан, останало сигурно от Коледа. Издълбах ягодите с малка лъжичка, разточих марципана на тънко и ги завих в него. Леко ги намокрих с влажни ръце и овалях в смлени тиквени семки, по простата причина, че нямах шамфъстък. След това ги подредих изправени върху онези картонени опаковки, в които продават яйца. Използвах обратната страна на формата за да не се клатушкат ягодите. Напълних ги с вишновка, сложих отгоре по едно зелено листенце и това е всичко. Да ви е сладко!