събота, 7 октомври 2017 г.

Къпинов сладкиш





Сладкишът става чудесен и със замразени плодове. Разбира се, боровинки, малини или ягоди са също много подходящи. Ако желаете може да оставите 1-2 с.л. от къпиновото пюре за да глазирате с него къпините върху сладкиша.

Продукти за сладкиш 24 см:

основа:

80 г бишкоти
20 г запечени фини овесени ядки
50 г стопено масло
50 г нутела

крем:

500 г къпини
60 г кристална захар
400 г натурално крем сирене, тип Филаделфия
140 г пудра захар
настъргана кора от ½ лимон
ванилия
200 мл течна пълномаслена сметана
200 мл прясно мляко
18 г стопен на водна баня желатин





Приготвяне:

* За основата счукайте бишкотите на по-едри трохи и ги смесете с маслото. Прибавете овесените ядки, нутелата и разбъркайте. Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Сложете по вътрешните страни ленти ацетатна хартия. Изсипете бишкотените трохи и притиснете с лъжица, за да оформите плътна основа. Приберете формата в хладилника, докато приготвите крема.

* Кипнете за 5 минути 300 г от къпините с кристалната захар. Пасирайте плодовете и ги претрийте през фина цедка, за да отстраните семките.

* Разбийте крем-сиренето с пудрата захар. Налейте сметаната и млякото. Подправете с ванилия и лимонова кора. Добавете желатина и разбъркайте всичко много добре.
 
* Разделете крема по равно в две отделни купи. Към едната част сипете къпиновото пюре и разбъркайте.
   
* Върху бишкотената основа сипете един черпак от белия крем. Върху него, точно в центъра на формата веднага налейте същото количество от къпиновия крем. Продължете по същия начин, като редувате двата крема. Приберете сладкиша в хладилника за няколко часа, докато се стегне добре. Отстранете ринга и ацетатните ленти. Гарнирайте с останалите къпини и поднесете. Да ви е сладко!




понеделник, 11 септември 2017 г.

Боровинкови бонбони






Имам няколко храстчета с боровинки в двора. От онези, едрите. Е, не са като българските ароматни диви боровинки, но пак са си хубави. Обрах ги преди косовете напълно да са ги изкълвали. Правих каквото правих с тях, ядохме, но пак останаха. И ми хрумна да завия по една боровинка в малко маслено тесто. Получиха се миниатюрни топчета, които по-скоро заприличаха на бонбони, отколкото на сладки. Няма рецепта, по-скоро идея.






Ако решите да пробвате, направете сладко маслено тесто, което вие харесвате. Лично аз го подправих с ванилия и лимонова кора. Откъснете малко парче от него и с пръсти изтънете на кора. В нея завийте по една боровинка и оформете гладко топче. Топнете топчетата в леко разбит белтък и оваляйте в счукани ядки по избор. А може и да не го правите, и без ядки са чудни. Подредете бонбончетата в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете за 12-15 минути на 180*. След това поръсете с пудра захар. Това е всичко. Сладко да ви е!







сряда, 30 август 2017 г.

Ароматно пиле





Месото, приготвено с тази ароматна маслена марината става изключително вкусно, сочно и крехко. Донякъде наподобява начина на приготовление "конфи́". Разбира се, ако имате патешка мас вместо олио вкусът ще е повече от великолепен! Свежата лимонена заливка отлично кореспондира с ароматите, които са попили в месото. Ястието е много, много вкусно. Опитайте и няма да сгрешите.

Продукти за 4 порции:

4 пилешки бутчета
сол на вкус
2 см парче пресен джинджифил
2 скилидки чесън
2 гвоздейчета карамфил
2 ч.л. семена от резене
2 см пръчка канела
2 ч.л. семена кориандър
1 ч.л. семена бял пипер
1 суха чили чушка
1 ч.л. мащерка
100-150 мл олио

заливка:

50 г запечени кедрови ядки
1/2 връзка ситно нарязан магданоз
сок и настъргана кора от 1 лимон
5-6 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Посолете месото и го сложете в купа. Нарежете джинджифила и чесъна на тънки филийки. Всички останали сухи подправки счукайте в хаванче. В малка тенджерка налейте олиото и прибавете джинджифила, чесъна и счуканите подправки. Разбъркайте и загрейте олиото до горещо. Оставете го да се охлади и залейте месото. Мариновайте 4 часа.

* За заливката смесете всички продукти и разбъркайте.

* Изпечете месото заедно с маринатата 30 минути под фолио във фурна на 180*. Отстранете фолиото и печете още 20 минути или колкото е необходимо, докато пилешкото се зачерви апетитно. Сервирайте ястието с лимоново-магданозената заливка. Да ви е сладко!