неделя, 5 ноември 2017 г.

Талятеле с крем от Philadelphia, манатарки и лешници




Ако използвате сушени манатарки първо ги накиснете до омекване във вода, след което добре ги отцедете. Други видове ароматни гъби са същи много подходящи. Съветвам да използвате натурално крем-сирене, а не с подправки. Така ароматите на гъбите, пармезана и лешниците в масло изпъкват много по-силно. Ако желаете да сервирате ястието с по-течен сос, увеличете количеството на прясното мляко. Не разреждайте сиренето със сметана. То е достатъчно гъсто и мазно и за мен прясното мляко е оптималния вариант.

Продукти за 4 порции:

300 г талятеле
2 с.л. зехтин
120 г масло
250 г пресни или замразени манатарки
175 г Philadelphia-classic
250 мл прясно мляко
1 клонче розмарин
40 г настърган пармезан
сол и бял пипер на вкус
70 г счукани лешници

Приготвяне:

* Сварете пастата според указанието на опаковката. Отцедете я от водата и поръсете със зехтина за да не се слепи.

* Запържете гъбите в 20 г от маслото. Извадете ги ви чиния и посолете.

* В маслото от гъбите разбъркайте крем сиренето и налейте млякото. Сложете клончето розмарин и кипнете крема, като бъркате. Накрая добавете пармезана и овкусете със сол и бял пипер. След като пармезанът се стопи, отстранете съда от котлона и махнете розмарина.

* В друг съд запържете до златисто останалото масло и лешниците.

* Сервирайте ястието, като на дъното на всяка чиния сложите няколко лъжици от крема с Philadelphia. Върху него разпределете талятелите. Гарнирайте с гъби, полейте с лешници и масло, и сервирайте. Да ви е сладко!






четвъртък, 26 октомври 2017 г.

Маслени кроасани с извара




Ето една съвсем различна рецепта за кроасани. Без мая, без напластяване на маслото, без дълго месене. Ухаят неустоимо на масло и се топят в устата. Тестото може да се приготви дни предварително и да се съхранява в хладилник. Рецептата е от списание Genuss, което много харесвам. Не съм променяла нищо по нея и резултатът беше великолепен. Правих кроасаните с кварк, което е вид много фина извара, подобна на рикотата. Заслужава си да ги опитате!

Продукти за 12-16 кроасана:

250 г брашно
250 г меко масло
250 г кварк или рикота (фина извара)
1 ч.л. сол
разбито яйце за намазване





Приготвяне:

* Разбъркайте на крем маслото, кварка и солта. Добавете брашното и омесете тесто. В началото може да ви се стори, че е доста лепкаво, но не добавяйте повече брашно, освен леко да напудрите ръцете си. Оставете тестото в хладилник за 30 минути.

* Разточете охладеното тесто върху набрашнен плот с дебелина 2 см и го намажете с вода. Прегънете на две, леко разточете и отново намажете с вода. Охладете за още 20 минути. Цялата процедура повторете още два пъти.

* Загрейте фурната на 160*. Разточете тестото на правоъгълник с дебелина 2-3 мм. Нарежете го на триъгълници и завийте хлабаво на кифлички. Бройкато на кроасаните зависи от големината на триъгълниците. Подредете кифличките в тава, покрита с хартия за печене и ги намажете с разбито яйце. Изпечете ги до златисто за около 35 минути. Да ви е сладко!





събота, 7 октомври 2017 г.

Къпинов сладкиш





Сладкишът става чудесен и със замразени плодове. Разбира се, боровинки, малини или ягоди са също много подходящи. Ако желаете може да оставите 1-2 с.л. от къпиновото пюре за да глазирате с него къпините върху сладкиша.

Продукти за сладкиш 24 см:

основа:

80 г бишкоти
20 г запечени фини овесени ядки
50 г стопено масло
50 г нутела

крем:

500 г къпини
60 г кристална захар
400 г натурално крем сирене, тип Филаделфия
140 г пудра захар
настъргана кора от ½ лимон
ванилия
200 мл течна пълномаслена сметана
200 мл прясно мляко
18 г стопен на водна баня желатин





Приготвяне:

* За основата счукайте бишкотите на по-едри трохи и ги смесете с маслото. Прибавете овесените ядки, нутелата и разбъркайте. Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Сложете по вътрешните страни ленти ацетатна хартия. Изсипете бишкотените трохи и притиснете с лъжица, за да оформите плътна основа. Приберете формата в хладилника, докато приготвите крема.

* Кипнете за 5 минути 300 г от къпините с кристалната захар. Пасирайте плодовете и ги претрийте през фина цедка, за да отстраните семките.

* Разбийте крем-сиренето с пудрата захар. Налейте сметаната и млякото. Подправете с ванилия и лимонова кора. Добавете желатина и разбъркайте всичко много добре.
 
* Разделете крема по равно в две отделни купи. Към едната част сипете къпиновото пюре и разбъркайте.
   
* Върху бишкотената основа сипете един черпак от белия крем. Върху него, точно в центъра на формата веднага налейте същото количество от къпиновия крем. Продължете по същия начин, като редувате двата крема. Приберете сладкиша в хладилника за няколко часа, докато се стегне добре. Отстранете ринга и ацетатните ленти. Гарнирайте с останалите къпини и поднесете. Да ви е сладко!