понеделник, 27 август 2018 г.

Целувчен сладкиш с френско грозде




Johannisbeer Baiser-Kuchen е класически немски сладкиш и има многото варианти, които могат да бъдат опитани навсякъде в страната. Сладостта на белтъчения крем чудесно се съчетава с киселото френско грозде. Уханието на канела, свежестта от лимоновата кора и неустоимия вкус на печените лешници правят този обикновен целувчен сладкиш специален. Френското грозде може да се замени с боровинки, касис, малини, кокосови стърготини или маково семе. От пълнежа остава малка част, която може да изпечете на целувки.

Продукти за форма 24 см:

Тесто:

80 г меко масло
100 г захар
ванилия
5 жълтъка
200 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела

безе:

5 белтъка
250 г захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
160 г фино смлени запечени лешници
120 г пшеничен грис
600 г френско грозде





Приготвяне:

* За тестото разбъркайте с миксер или ръчна бъркалка маслото, захарта и ванилията. Добавете жълтъците, а след това брашното, примесено с бакрулвера и канелата. Ще получите тъсто, леко лепнещо тесто. Охладете го за 30 минути.

* Покрийте дъното и стените на формата с хартия за печене. Изсипете вътре тестото и с набрашнени пръсти го разстелете на равномерен пласт, като се стараете да оформите висок борд. Надупчете основата с вилица и приберете формата в хладилника, докато приготвите пълнежа.
Разбийте белтъците на твърд сняг. На тънка струйка прибавете захарта, като продължите да разбивате, докато тя се разтвори. Овкусете с ванилия и лимонова кора. Смесете гриса и лешниците. Сипете ги в белтъците и внимателно разбъркайте с лопатка. Накрая добавете гроздето, почистено от дръжките. Изсипете пълнежа върху тестото.




* Изпечете сладкиша за около 50-60 минути в предварително загрята на 160* фурна. Охладете напълно и чак тогава нарежете. Да ви е сладко!




вторник, 21 август 2018 г.

Студена супа от тиквички




С удоволствие споделям с вас тази фантастична студена супа от тиквички. Толкова е свежа и ароматна, че няма човек, който да не я хареса. Вкусна е и леко топла, но е истинска наслада да я хапнеш студена. По желание може да я гарнирате с крутони, чипс от бекон, лъжица крем-сирене или кисела сметана. Аз я поднесох с малко бадеми и меко козе сирене.

Продукти:

150 г нарязан на ситно праз-лук (ползвайте зелената част)
5 с.л. олио
2 нарязани на ситно стръка селъри
3-4 нарязани на ситно скилидки чесън
2 нарязани на едро тиквички (около 500г)
1/2 връзка босилек - листа
сол и бял пипер на вкус
лимонов сок на вкус

Приготвяне:

* В тенджера задушете праза в олиото докато омекне. Прибавете селърито, чесъна, тиквичките и половината босилек. Залейте с вода, колкото зеленчуците да се покрият и задушете докато тиквичките омекнат.

* Добавете останалия босилек и пасирайте всичко до гладкост.  Долейте вода по ваша преценка до получаване на плътна крем-супа. Кипнете още веднъж. Овкусете със сол, бял пипер и лимонов сок. Оставете супата да изстине и сервирайте, полята с малко зехтин. Да ви е сладко!

*** Селърито може да замените с резен глава целина, но ако търсите по-фин вкус и свеж зелен цвят, ползвайте селъри. Същото се отнася и за тиквичките. Ако са от сортовете със зелена кора супата ще стане с чудесен цвят. Не ги преварявайте, тъй като се обезцветяват. Този зеленчук е много нежен и изисква минимална термична обработка.



понеделник, 13 август 2018 г.

Нещо с тиквички и риба тон





Продукти за тавичка 20 см:

1 настъргана на едро тиквичка (около 300г)
1 стрък нарязан на ситно зелен лук
1 скилидка счукан чесън
1 ч.л. подправки по избор (мащерка, риган, майорана)
1 яйце
1 консерва риба тон в олио
80 г нарязан на кубчета кашкавал
сол и черен пипер на вкус
100 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

Приготвяне:

* Покрийте дъното и стените на тавичката (или тортена форма) с хартия за печене. С четка или парче салфетка я намаслете с няколко капки олио. Загрейте фурната на 180*.

* В купа смесете заедно тиквичката, лука, чесъна, подправките и яйцето. Разбъркайте и добавете рибата без да я отцеждате от олиото. Сложете половината от кашкавала и разбъркайте внимателно за да не стане рибата на каша. Добре е да останат цели парченца от нея. Посолете и поръсете с черен пипер. Накрая прибавете брашното, примесено с бакпулвера. Отново разбъркайте и изсипете сместа във формата. Отгоре наредете останалите кубчета кашкавал. Изпечете до зачервяване за около 25-30 мин. Охладете и сервирайте със свежа салата. Това е всичко. Да ви е сладко!

*** Може да импровизирате с подправките. Аз сложих и от трите, които съм посочила, тъй като имам пресни в градината. Малко настъргана лимонова кора би направила ястието много свежо. Тъй като тиквичките дават много влага, а брашното е малко, непременно охладете "нещото с тиквички и тон" преди да сервирате. Може дори да го приготвите от предния ден и да съхраните в хладилника. Ако решите да направите кекс от сместа, сложете още едно яйце и увеличете драстично количеството на брашното (до 350г). Бакпулверът също трябва да е 1 ч.л.