неделя, 21 октомври 2018 г.

Захарни цветни круши





Тази техника за озахаряване и оцветяване на плодове е стара и изпитана. В Интернет ще намерите различни съвети за изсушаването им във фурна или на стайна температура. Лично аз предпочитам бавното сушене, тъй като при него крайчетата на плодовете остават равни и прави, а от топлината на фурната винаги леко се извиват. Освен, че са вкусни, тези захарни резенчета могат да изглеждат и красиво, ако добавите малко цвят към захарта. Така те се превръщат в чудесна декорация за сладкиши, торти, кремове и сладоледи.

Ето какво ви е нужно:


твърди круши
захар
сладкарска боя






Начин на приготвяне:

* Първо подгответе цветната захар. За да не се повтарям излишно, прочетете тук, как да я приготвите. Добре е захарта да се получи е с наситен цвят. В противен случай плодовете няма да се оцветят добре.

* Покрийте тава с хартия за печене. Нарежете крушите на тънки резенчета, като за чипс. Подредете ги в тавата и ги посипете плътно с цветната захар. Може да направите едноцветни круши или с повече цветове, които след това приятно ще се прелеят един в друг. Друг начин на оцветяване е да натопите резенчетата в цветен захарен сироп и след това да изсушите. Аз предпочитам посипването със захар, тъй като цветовете се получават по-активни.







* Оставете тавата на стайна температура. Лично аз я държа във фурната, за да не се прашат крушите. Само след няколко часа резенчетата изглеждат по този начин-захарта се е стопила и разтекла по тях и хартията. Оставете ги още час-два в цветния сироп, след което ги прехвърлете в друга тава върху чиста хартия.






* Това е всичко. След около седмица ще имате перфектни резенчета цветни захаросани круши. При допир не трябва да лепнат, но трябва да останат пластични и да не се чупят. Разбира се, може да ползвате и фурна, ако не ви се чака толкова дълго. Бъдете внимателни с температурата. Сушете ги от 80 до 100*С или просто ги слагайте от веме на време в топла фурна, след като сте пекли в нея. Бих искала отново да напомня, че прекомерното изсушаване ще направи крушите трошливи и ще деформира краищата на резенчетата. Съхранявайте ги в буркан на стайна температура, като между пластовете круши сложите малко хартия за печене.

* Експериментирайте с цветовете. Може да захаросате и кисели ябълки. Аз направих круши в топли есенни цветове, както и няколко в зелено. Съчетани с резен ароматно сирене и бутилка червено вино, захарните круши се превръщат в чудесен гурме-подарък. Приятни занимания!






неделя, 7 октомври 2018 г.

Салата с брюкселско зеле




Дали се нарича така, защото родината му е Белгия нямам представа. У нас брюкселското зеле не е особено предпочитан зеленчук и това е жалко. Малките зелчици са с много нежен вкус и единственото, което трябва да се направи е да се подходи правилно към тях. Брюкселското зеле не е особено приятно в сурово състояние, тъй като е доста твърдо. Трябва леко да се бланшира, задуши или запържи. Категорично мога да кажа, че не обичам замразено брюкселско зеле. То е коренно различно от прясното иникога не го купувам. Но с удоволствие приготвям свежо зеле, като изпробвам различни рецепти. Ето една салата, която изисква минимална термична обработка, а на вкус е великолепна!  

Продукти:

300 г брюкселско зеле
няколко стръка магданоз
1/2 ябълка
3-4 с.л. натрошени бадеми
2 с.л. олио
сол

Дресинг:

1 скилидка чесън
3 филета аншоа
1 с.л. люта горчица
2 с.л. майонеза
1 ч.л. мед
1 с.л. соев сос
сок от 1 лимон
настъргана кора от 1/2 лимон
5-6 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Почистете брюкселското зеле от външните листа. Нарежете го на тънки филийки. Загрейте олиото и запечете зелето за съвсем кратко. Трябва да остане сурово, но леко да се опърли и замирише приятно. Посолете и прехвърлете в купа.

* Запечете бадемите в същия тиган без да добавяте мазнина.

* Нарежете ябълката на кубчета, а магданоза на ситно. Смесете ги с брюкселското зеле.

* За дресинга счукайте в хаванче на гладка паста аншоата и чесъна. Прибавете горчицата, майонезата, меда и соевия сос. Разбъркайте и разредете с лимоновия сок и зехтина. Накрая овкусете с лимонова кора, сол и черен пипер.

* Залейте зелето с дресинга, поръсете с бадемите и поднесете. Да ви е сладко!

четвъртък, 27 септември 2018 г.

Варен крем карамел





Любима класика, приготвяна по целия свят! Почти няма човек, който да не обича крем карамел. Каквито и вариации да търпи, основните продукти си остават винаги едни и същи: карамел, яйца, захар, мляко и ванилия. Крем карамелът се пече на водна баня, след това се охлажда добре и се обръща в чиния. Може да се направи в малки персонални формички или в една голяма.

Продукти за 6 малки купички:

150 г захар за карамела
масло за намазване на купичките
3 яйца
350 мл прясно мляко
120 г захар
ванилия

Приготвяне:

* Загрейте млякото до топло и разтворете в него захарта. Разбийте яйцата с телена бъркалка, колкото добре да се смесят белтъците и жълтъците. Налейте млякото при яйцата и подправете с ванилия. Прецедете сместа през фина цедка.

* Намажете купичките с малко масло.

* Карамелизирайте захарта за карамела и го разлейте по равно в купичките. Напълнете ги с яйчената смес.

* Постелете кърпа на дъното на тенджера и наредете купичките върху нея. Всяка купичка затворете добре с парче алуминиево фолио. Налейте топла вода до средата им. Захлупете тенджерата.






* Включете котлона и след като водата започне да завира го намалете. Варете крема за 15 до 20 минути на много тих огън, за да не се образуват шупли и да не се превърне в бъркани яйца.
 
* Махнете фолиото, изстудете добре в хладилник и сервирайте по обичайния начин, обърнат в купички. Да ви е сладко!