Тази техника за озахаряване и оцветяване на плодове е стара и изпитана. В Интернет ще намерите различни съвети за изсушаването им във фурна или на стайна температура. Лично аз предпочитам бавното сушене, тъй като при него крайчетата на плодовете остават равни и прави, а от топлината на фурната винаги леко се извиват. Освен, че са вкусни, тези захарни резенчета могат да изглеждат и красиво, ако добавите малко цвят към захарта. Така те се превръщат в чудесна декорация за сладкиши, торти, кремове и сладоледи.
Ето какво ви е нужно:
твърди круши
захар
сладкарска боя
* Първо подгответе цветната захар. За да не се повтарям излишно, прочетете тук, как да я приготвите. Добре е захарта да се получи е с наситен цвят. В противен случай плодовете няма да се оцветят добре.
* Покрийте тава с хартия за печене. Нарежете крушите на тънки резенчета, като за чипс. Подредете ги в тавата и ги посипете плътно с цветната захар. Може да направите едноцветни круши или с повече цветове, които след това приятно ще се прелеят един в друг. Друг начин на оцветяване е да натопите резенчетата в цветен захарен сироп и след това да изсушите. Аз предпочитам посипването със захар, тъй като цветовете се получават по-активни.
* Експериментирайте с цветовете. Може да захаросате и кисели ябълки. Аз направих круши в топли есенни цветове, както и няколко в зелено. Съчетани с резен ароматно сирене и бутилка червено вино, захарните круши се превръщат в чудесен гурме-подарък. Приятни занимания!