неделя, 25 ноември 2018 г.

Овесени пръчици





Може да разточите тестото на тънка кора и да го нарежете на крекери. Прибавете подправки по ваш вкус, както и други видове ароматно твърдо сирене. Пръчиците са изключително вкусни и тайната се крие във великолепния аромат от запечените овесени ядки.

Продукти за около  20 броя:

75 г фини овесени ядки
75 г брашно
75 г студено масло на кубчета
сол и черен пипер на вкус
30 г прясно мляко
50 г едро настърган кашкавал

Приготвяне:

* Запечете до златисто овесените ядки в сух тиган и ги охладете. Смесете ги с брашното, солта и черния пипер.

* Добавете маслото и с пръсти претрийте всичко до получаване на маслени трохи. Сипете млякото и намачкайте на тесто. Накрая прибавете кашкавала и отново премесете за кратко.

* От тестото оформете гризини с желана от вас дължина и дебелина. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете пръчиците за около 15-20 минути в загрята на 180* фурна. Да ви е сладко!





понеделник, 19 ноември 2018 г.

Пудинг-сладкиш с ябълки




Ако ползвате тортена форма с подвижен ринг бих ви посъветвала цялата да я увиете  отвън с алуминиево фолио. По този начин ще предотвратите изтичане на крема в началото на печенето. Разбира се, ако формата е стабилна и добре се затваря това не е нужно. Може да ползвате и по-голяма форма. В този случай ще се получи по-нисък сладкиш. При печене в съд без подвижни страници: след като сладкишът е изстинал добре, внимателно го отделете отстрани с нож и обърнете в равна чиния.

Продукти за сладкиш 20 см:

50 г стопено масло+10 г за намазване на формата
125 г захар
4 яйца
350 мл прясно мляко
150 г натурално крем-сирене тип Филаделфия
2-3 с.л. ром или 1/2 капсула ромова есенция
2-3 с.л. стафиди
ванилия
3 с.л. натурално царевично нишесте
100 г брашно
3-4 кисели ябълки

гарниране:

1-2 ябълки
вода
2 с.л. лимонов сок
1-2 с.л. светло желе по избор

Приготвяне:

* Загрейте фурната на 150* и намажете дъното и стените на формата за печене с масло. На дъното поставете хартия за печене.

* В голяма купа разбъркайте с бъркалка до гладка консистенция маслото, захарта, яйцата, млякото, крем-сиренето, рома, стафидите,  ванилията, нишестето и брашното.

* Обелете ябълките и ги почистете от семките. Нарежете ги на тънки филийки и ги прибавете към пудинг-сместа. Изсипете всичко във формата, притиснете ябълките с лъжица, за да не изплуват отгоре и печете около 1 час. По време на печене отново притиснете един-два пъти ябълките, за да потънат равномерно в крема. Охладете сладкиша и го оставете да престои в хладилника 1 ден преди да го поднесете.

* За гарниране нарежете ябълките на тънки резенчета. Бланширайте ги за 1 минута в кипяща вода, смесена с лимонов сок. Отцедете и охладете. Подредете ги върху сладкиша, намажете с желе и сервирайте. Да ви е сладко!

сряда, 14 ноември 2018 г.

Руски пирожки





Има ли по-хубави пирожки от руските? Категорично не! Без значение дали са големи пироги или малки пирожки, печени или пържени, солени или сладки, те са харесвани и предпочитани навсякъде по света. Разнообразието на пълнежите и видовете тесто е много голямо, което прави пирожките идеална храна при всякакви поводи. Руснаците ги сервират като закуска или предястие, за парти, като основно към супа или бульон или просто си ги хапват по всяко време.
С удоволствие ще ви представя един от много варианти на пирожки. Интересното тук е тестото, което е много лесно и бързо. Преди да прочетете рецептата нека ви обясня малко по-подробно за начина му на приготвяне.
След като тестото е омесено се загъва в хартия за печене и се поставя в тенджера с малко хладка вода. Това му дава възможност да се отпусне и да стане съвършено меко и еластично. Ползвам хартия Fino, тъй като е по-плътна от повечето, които се намират на пазара и е леко намаслена. В случая това е идеален вариант, тъй като тестото в нея остава изолирано от водата. След като е престояло 15 минути в затоплената вода, се разделя на части и се разстила с ръце върху плота на много тънко. Толкова тънко, че да прозира повърхността под него.  Точилка не е нужна, тестото е толкова меко, че дори може да си го намажете на филийка. Моят съвет е да го разстелете върху тефлонова или силиконова подложка. Ако нямате такава ползвайте отново хартия за печене. Така ще завиете пирожките много лесно. Около пълнежа се получават няколко фини тесто, а липсата на набухвател в него прави пирожките хрупкави. Непременно ги опитайте и експериментирайте с пълнежа. Ето и рецептата:

Продукти за 16 пирожки:

200 мл топла вода
150 мл олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
400-450 г брашно
1/2 глава ситно нарязан лук
1-2 скилидки накълцан чесън
1 настърган морков
1/2 ч.ч. нарязано на лентички зеле
2 с.л. олио
350 г кайма смес
сол и черен пипер на вкус
разбито яйце за намазване
сусам за поръсване

Приготвяне:

* В купа смесете водата, олиото, солта и захарта. С брашното омесете меко тесто. Завийте го в лист хартия за печене и го поставете в тенджера, на дъното на която има малко топла вода. Затворете с капак и оставете тестото да престои 15 минути.

* През това време пригответе пълнежа. Задушете в олиото лука, чесъна, моркова и зелето. След като зеленчуците намалят обема си и леко омекнат прибавете каймата, солта и пипера. Запържете добре каймата, като бъркате и оставете пълнежа да изстине.

* Развийте тестото от хартията и го нарежете на 16 части. Оформете топчета, покрийте ги с найлоново фолио и ги оставете за 5 минути. Ако искате пирожкети да са по-малки, разделете тестото на повече части.

* Всяко топче разстелете с пръсти много тънко върху тефлонова подложка или лист хартия за печене. В края поставете малко от плънката.

* Завийте на руло, като загънете краищата. Поставете пирожките в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с разбито яйце и поръсете със сусам. Изпечете в загрята на 180* фурна за около 30-35 мин. Сервирайте топли или студени. Да ви е сладко!