петък, 11 януари 2019 г.

Пълнозърнест селски хляб без месене





Това е един много любим хляб у дома. В общи линии го правя пред ден-два. Коричката е така хрупкава, а средата така мека и еластична, че всяка следваща хапка те кара да затваряш очи и да промърморваш "ммм ...". Хлябът се приготвя без никакво месене, но е нужно дълго втасване. Ако искате топъл хляб на сутринта, забъркайте тестото преди да си легнете вечерта и го оставете да си втаса спокойно през нощта. Ще ви отнеме точно 3 минути. За да се получи истински хрупкава коричка и еластична вътрешност е много важно да се спази технологията на печене, температурите и да не се подценява чугунената тенджера. Именно тя замества изцяло селските пещи, опалвани дълго време с много дърва. Благодарение на нея можем сами да си направим у дома истински селски френски хляб и направо да се пренесем в Прованса. Като последно искам да спомена, че ако решите да направите изцяло бял хляб, намалете количеството на водата с 50 мл.

Продукти:

300 г бяло брашно
200 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
350 мл топла вода
20 г прясна или 7 г суха мая





Приготвяне:

* В голяма купа смесете и разбъркайте двата вида брашно със солта и захарта.

* Отделно разтворете маята във водата. Налейте я при брашното и с лъжица или лопатка разбъркайте всичко. Нужно е продуктите добре да се смесят и да се получи лепкава топка тесто. Не месете с ръце и не добавяйте повече брашно.

* Покрийте купата с лист найлоново фолио и оставете тестото на стайна температура минимум 5 часа.

* Наръсете хартия за печене с брашно и изсипете отгоре втасалото тесто. Поръсете го и него с малко брашно и с ръце го намачкайте на питка. Прегънете го няколко пъти, като набрашнявате ръцете си и оформете кръгъл хляб. Захлупете го с купата, в която е втасвало тестото и оставете на стайна температура за още 1-2 часа.

* Включете фурната на 250* с вентилатор и сложете в средата чугунена тенджера с капак. След като фурната достигне нужните градуси извадете тенджерата и пренесете в нея втасалия хляб заедно с хартията за печене. Ако желаете направете с нож леки разрези по повърхността му и поръсете с малко брашно. Захлупете тенджерата с капака, върнете я във фурната и печете точно 30 минути. След половин час намалете температурата на 200*, махнете капака и печете още 20 минути. Охладете хляба върху решетка минимум 1 час преди да го разрежете. Да ви е сладко!









събота, 5 януари 2019 г.

Изварени топчета (Quarkbällchen)





Любимо лакомство на всички германци са тези мини изварени понички. Продават се във всяка пекарна и се приготвят във всеки дом. Не минава празник без тях и навсякъде из улиците се носи сладкото им ухание. Кваркът е вид много фина неовкусена извара, близка до италианската рикота. Quarkbällchen буквално означава "Изварени топченца". За разлика от останалите видове понички и най-вече от прословутите берлински, те са малки, тестото е без мая и не се пълнят. Това, което ги прави вкусни топли, както и студени е изварата. Точно тя е причината тестото да остане свежо, меко и леко влажно дори и ден-два след приготвянето им. Знаете, че повечето понички не са вкусни като престоят. А тези са наистина чудесни! Кваркът, който трудно се намира у нас може да замените с фина неовкусена извара (непременно я претрийте или пасирайте за да стане възможно най-гладка) или с рикота. За отличен резултат най-важно е пърженето. Поничките се пържат в много мазнина, но задължително на по-слаб огън за да не прегорят отвън и добре да се изпържат отвътре. Рецептата е класика от немската кухня и заслужава внимание, макар подобни изварени понички да се приготвят в Русия, Чехия, Полша, Италия и други страни.  Насладете им се!

Продукти за 4 порции:

250 г кварк или фина извара
2 яйца
100 г захар
ванилия
2-3 щипки сол
1 ч.л. настъргана лимонова кора
250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
кристална захар за овалване
олио за дълбоко пържене

Приготвяне:

* Разбъркайте на крем изварата, яйцата и захарта. Добавете ванилията, солта и лимоновата кора. Сипете брашното, примесено с бакпулвера. Отново разбъркайте всичко до хомогенно гъсто тесто. Може да направите това с лъжица или миксер. Ползвайте спираловидните бъркалки за тежко тесто.

* На среден огън загрейте олио за дълбоко пържене. Може да ползвате и фритюрник. Гребвайте по малко от тестото и с помощта две чаени лъжички (или с набрашнени ръце за перфектна форма)оформете топчета. Изпържете ги от всички страни до златисто. Извадете ги с решетъчна лъжица и отцедете от излишната мазнина върху кухненска салфетка. Още горещи оваляйте в кристална захар и поднесете. Да ви е сладко!





събота, 29 декември 2018 г.

Bûche de Noël






В сладкишите с история винаги има нещо специално и магическо. Коледното пънче (Buch de Noël, fr. Bûche de Noël) е традиционна френска торта под форма на дърво, което обикновено се завива като руло. Най-често се изработва от пандишпан, крем и се украсява с фигурки от марципан, целувчени гъбки и пудра захар, която символизира снега. Глазурата на тортата трябва да е напукана и да наподобява дървесна кора.
Историята на коледното пънче ни връща далеч в средновековна Франция. Още в 12 век се появява традицията цялото семейство да се събере в двора на къщата около коледното дърво (по онова време най-вече черешово). Главата на семейството е поливал дървото с вино и масло, а девойките са го запалвали с останали от предната година полуизгорели клонки. Хората са вярвали, че запазвайки ги, както и част от пепелта, ще се предпазят от злото. Това е бил хитър измамен трик за дявола, да бъде държан далеч от къщи през цялата година. Всеки, който е участвал в запалването на дървото е трябвало да бъде с чисти ръце.
Другата страна на историята е, че в бедни и тежки времена най-добър подарък от съседа е било голямо парче дърво. Дарът е не само практичен, но и директно свързан с празника. Каква Коледа би била без топлина и светлина? Без уют? И у нас Бъдникът гори в огнището през цялата нощ на Бъдни вечер, символизирайки раждането на малкия Исус и новото Слънце. Първият къшей обреден хляб се нарича на Божията Майка и с чаша червено вино се оставя през цялата нощ за да могат душите на починалите ни близки да ни гостуват.
Да се върна към тортата. Разбира се, запалването на Коледното дърво във Франция в течение на времето вече не е така актуално, но традицията е запазена. От 19 век на трапезата на хората се появява сладък и вкусен символ, наподобяващ дървесно пънче. Тортата е празнична и е чудесна не само за Коледа, а и за посрещане на Новата година. Вариантите са много, рецептите стотици. Днес искам да ви представя един от тях. Начинът на приготвяне е много лесен, а вкусът великолепен! Точно този вид торта французите правят с изпечени на дълги пръчици целувчено, кроасаново или маслено тесто. Събрани заедно пръчиците наподобяват сноп сухи клонки. Аз избрах един руски вариант (торта Полено), който ми е любим. Ще се радвам да се хареса и на вас. Желая на всички светли, уютни и весели празници!






Продукти:

300 г бутер тесто
400 г меко масло
1 консерва подсладено кондензирано мляко
ванилия
какао за поръсване
шоколадови или бадемови люспи за украса






Приготвяне:

* Загрейте фурната на 180* и покрийте тава с хартия за печене. Нарежете бутер тестото на ленти с желана от вас големина. Примерно 20X1,5см. Подредете ги в тавата и изпечете до златисто за около 20-25 минути.

* Разбийте добре маслото с миксер докато стане на пухкав побелял крем. Прибавете кондензираното мляко и ванилията. Разбийте отново за кратко, колкото да се смесят съставките.

* Върху работния плот поставете няколко ката найлоново фолио. Върху него намажете малко от крема и сложете няколко изпечени пръчици бутер тесто. Покрийте с крем и поръсете с какао. В същата последователност бутер тесто-крем-какао наредете тортата докато свършат продуктите. За край оставете малко крем за измазване на сладкиша. Сами изберете формата на тортата. Може да я направите като мен триъгълна, като редите пръчиците бутер тесто пирамидално. Може да я направите кръгла или дори съвдем квадратна.





* След като измажете тортата с крем я увийте във фолиото и загладете с ръце. Приберете в хладилника за 12 часа. Развийте я от фолиото и поставете в чиния. Покрийте с шоколад или бадеми. Поръсете с какао и сервирайте. Да ви е сладко!

*** Тортата е най-вкусна на стайна температура. Нарежете я докато е още студена. Така парчетата ще са равни и правилни, но ги оставете да отдъхнат за 15-20 минути преди да ги сервирате. Класическото подсладено кондензирано мляко може да замените с карамелизирано. Кремът може да овкусите с портокалова кора, кафе или канела. Препоръчвам точно този крем, тъй като не е влажен и дори след няколко дена бутер тестото остава хрупкаво и придава усещане за въздушност. Тортата става голяма и е достатъчна за поне 12 порции.