събота, 26 януари 2019 г.

Джолан по баварски






Рецептата е от баварската кухня и лично аз доста чесно приготвям това ястие. Знаете, че германците и по-точно баварците са царе в приготвянето на джолан. Обикновено е само печен и кожата му е така златиста и хрупкава, че е станала като пуканка. Толкова приятно хруска, че е истинско удоволствие да я хапваш!
Един също много популярен начин за приготвяне на джолан, особено за зимните месеци  е този, който ви представям днес. Месото е сочно и меко, сосът много плътен и ароматен, а картофеният щампф отлично балансира вкуса. Какво е щампф (Stampf) ?Така германците наричат грубо намачкано пюре, в което се усещат цели парченца зеленчуци. А сега, ето какво ви е нужно,  за да приготвите тази вкусна и така ухаеща на уют гозба.

Продукти за 4 порции:

1 свински джолан с кожа
2 глави лук - около 100 г
1 морков - около 70 г
резен глава целина - около 70-80 г
3 скилидки чесън
1 дафинов лист
3 зърна хвойна
7-8 зърна черен пипер
2 гвоздейчета карамфил
1-2 клончета мащерка или 1-2 ч.л. сушена
1 клонче розмарин или 1 ч.л. сух
40 г доматено пюре
1 с.л. червен пипер
200 мл говежди бульон
200 мл червено вино
сол на вкус
2-3 с.л. олио

Картофен шампф:

800 г картофи
140 г лук
2-3 с.л. олио
сок и настъргана кора от 1/2 лимон
1 с.л. нарязан магданоз
сол на вкус

Приготвяне:

* Подготовка: Почистете зеленчуците и ги нарежете на едро. Добавете доматеното пюре, червения пипер, олиото, бульона и виното. Посолете на вкус. Сложете всички подправки в парче тензух и завържете с конец на стегнанто пакетче. Посолете джолана.

* Сложете зеленчуците в дълбок съд за печене. Върху тях поставете джолана. Залейте с подготвения сос. Сложете пакетчето с подправки в соса и гответе под капак във фурна, загрята на 180* около 1 час. Ако съдът за печене няма капак ползвайте няколко ката алуминиево фолио. Обърнете джолана и задушете за още час или докато месото напълно омекне. В края на печенето махнете капака и запечете до златисто.

* Извадете джолана в чиния и отстранете подправките. Пасирайте зеленчуците до гладкост и върнете месото в соса. Сосът, който се получава е много гъст и е възможно да има нужда от разреждане с малко вода. Другият вариант, който лично аз предпочитам е сосът да се прецеди и да се сгъсти с 1-2 ч.л. нишесте. Така текстурата му е много нежна и фина. Зеленчуците са си свършили работата, спокойно може да не ги ползвате повече. Оставям на вас сами да прецените кой вариант сос предпочитате.

* За гарнитурата: Нарежете лука на полумесеци и го сложете в тенджера. Полейте с олиото и задушете на тих огън, докато омекне и стане златист. С решетъчна лъжица извадете лука в чиния. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Сипете ги в олиото, останало от задушаването на лука и налейте малко вода, колкото да се покрият. Сварете до омекване и веднага намачкайте грубо с вилица без да ги отцеждате от водата. Посолете картофите и овкусете с лимонов сок и фино настъргана лимонова кора. Прибавете лука и разбъркайте. Гарнирайте с магданоз и поднесете към задушения джолан. Да ви е сладко!



петък, 11 януари 2019 г.

Пълнозърнест селски хляб без месене





Това е един много любим хляб у дома. В общи линии го правя пред ден-два. Коричката е така хрупкава, а средата така мека и еластична, че всяка следваща хапка те кара да затваряш очи и да промърморваш "ммм ...". Хлябът се приготвя без никакво месене, но е нужно дълго втасване. Ако искате топъл хляб на сутринта, забъркайте тестото преди да си легнете вечерта и го оставете да си втаса спокойно през нощта. Ще ви отнеме точно 3 минути. За да се получи истински хрупкава коричка и еластична вътрешност е много важно да се спази технологията на печене, температурите и да не се подценява чугунената тенджера. Именно тя замества изцяло селските пещи, опалвани дълго време с много дърва. Благодарение на нея можем сами да си направим у дома истински селски френски хляб и направо да се пренесем в Прованса. Като последно искам да спомена, че ако решите да направите изцяло бял хляб, намалете количеството на водата с 50 мл.

Продукти:

300 г бяло брашно
200 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
350 мл топла вода
20 г прясна или 7 г суха мая





Приготвяне:

* В голяма купа смесете и разбъркайте двата вида брашно със солта и захарта.

* Отделно разтворете маята във водата. Налейте я при брашното и с лъжица или лопатка разбъркайте всичко. Нужно е продуктите добре да се смесят и да се получи лепкава топка тесто. Не месете с ръце и не добавяйте повече брашно.

* Покрийте купата с лист найлоново фолио и оставете тестото на стайна температура минимум 5 часа.

* Наръсете хартия за печене с брашно и изсипете отгоре втасалото тесто. Поръсете го и него с малко брашно и с ръце го намачкайте на питка. Прегънете го няколко пъти, като набрашнявате ръцете си и оформете кръгъл хляб. Захлупете го с купата, в която е втасвало тестото и оставете на стайна температура за още 1-2 часа.

* Включете фурната на 250* с вентилатор и сложете в средата чугунена тенджера с капак. След като фурната достигне нужните градуси извадете тенджерата и пренесете в нея втасалия хляб заедно с хартията за печене. Ако желаете направете с нож леки разрези по повърхността му и поръсете с малко брашно. Захлупете тенджерата с капака, върнете я във фурната и печете точно 30 минути. След половин час намалете температурата на 200*, махнете капака и печете още 20 минути. Охладете хляба върху решетка минимум 1 час преди да го разрежете. Да ви е сладко!









събота, 5 януари 2019 г.

Изварени топчета (Quarkbällchen)





Любимо лакомство на всички германци са тези мини изварени понички. Продават се във всяка пекарна и се приготвят във всеки дом. Не минава празник без тях и навсякъде из улиците се носи сладкото им ухание. Кваркът е вид много фина неовкусена извара, близка до италианската рикота. Quarkbällchen буквално означава "Изварени топченца". За разлика от останалите видове понички и най-вече от прословутите берлински, те са малки, тестото е без мая и не се пълнят. Това, което ги прави вкусни топли, както и студени е изварата. Точно тя е причината тестото да остане свежо, меко и леко влажно дори и ден-два след приготвянето им. Знаете, че повечето понички не са вкусни като престоят. А тези са наистина чудесни! Кваркът, който трудно се намира у нас може да замените с фина неовкусена извара (непременно я претрийте или пасирайте за да стане възможно най-гладка) или с рикота. За отличен резултат най-важно е пърженето. Поничките се пържат в много мазнина, но задължително на по-слаб огън за да не прегорят отвън и добре да се изпържат отвътре. Рецептата е класика от немската кухня и заслужава внимание, макар подобни изварени понички да се приготвят в Русия, Чехия, Полша, Италия и други страни.  Насладете им се!

Продукти за 4 порции:

250 г кварк или фина извара
2 яйца
100 г захар
ванилия
2-3 щипки сол
1 ч.л. настъргана лимонова кора
250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
кристална захар за овалване
олио за дълбоко пържене

Приготвяне:

* Разбъркайте на крем изварата, яйцата и захарта. Добавете ванилията, солта и лимоновата кора. Сипете брашното, примесено с бакпулвера. Отново разбъркайте всичко до хомогенно гъсто тесто. Може да направите това с лъжица или миксер. Ползвайте спираловидните бъркалки за тежко тесто.

* На среден огън загрейте олио за дълбоко пържене. Може да ползвате и фритюрник. Гребвайте по малко от тестото и с помощта две чаени лъжички (или с набрашнени ръце за перфектна форма)оформете топчета. Изпържете ги от всички страни до златисто. Извадете ги с решетъчна лъжица и отцедете от излишната мазнина върху кухненска салфетка. Още горещи оваляйте в кристална захар и поднесете. Да ви е сладко!