Рецептата е от баварската кухня и лично аз доста чесно приготвям това ястие. Знаете, че германците и по-точно баварците са царе в приготвянето на джолан. Обикновено е само печен и кожата му е така златиста и хрупкава, че е станала като пуканка. Толкова приятно хруска, че е истинско удоволствие да я хапваш!
Един също много популярен начин за приготвяне на джолан, особено за зимните месеци е този, който ви представям днес. Месото е сочно и меко, сосът много плътен и ароматен, а картофеният щампф отлично балансира вкуса. Какво е щампф (Stampf) ?Така германците наричат грубо намачкано пюре, в което се усещат цели парченца зеленчуци. А сега, ето какво ви е нужно, за да приготвите тази вкусна и така ухаеща на уют гозба.
Продукти за 4 порции:
1 свински джолан с кожа
2 глави лук - около 100 г
1 морков - около 70 г
резен глава целина - около 70-80 г
3 скилидки чесън
1 дафинов лист
3 зърна хвойна
7-8 зърна черен пипер
2 гвоздейчета карамфил
1-2 клончета мащерка или 1-2 ч.л. сушена
1 клонче розмарин или 1 ч.л. сух
40 г доматено пюре
1 с.л. червен пипер
200 мл говежди бульон
200 мл червено вино
сол на вкус
2-3 с.л. олио
Картофен шампф:
800 г картофи
140 г лук
2-3 с.л. олио
сок и настъргана кора от 1/2 лимон
1 с.л. нарязан магданоз
сол на вкус
Приготвяне:
* Подготовка: Почистете зеленчуците и ги нарежете на едро. Добавете доматеното пюре, червения пипер, олиото, бульона и виното. Посолете на вкус. Сложете всички подправки в парче тензух и завържете с конец на стегнанто пакетче. Посолете джолана.
* Сложете зеленчуците в дълбок съд за печене. Върху тях поставете джолана. Залейте с подготвения сос. Сложете пакетчето с подправки в соса и гответе под капак във фурна, загрята на 180* около 1 час. Ако съдът за печене няма капак ползвайте няколко ката алуминиево фолио. Обърнете джолана и задушете за още час или докато месото напълно омекне. В края на печенето махнете капака и запечете до златисто.
* Извадете джолана в чиния и отстранете подправките. Пасирайте зеленчуците до гладкост и върнете месото в соса. Сосът, който се получава е много гъст и е възможно да има нужда от разреждане с малко вода. Другият вариант, който лично аз предпочитам е сосът да се прецеди и да се сгъсти с 1-2 ч.л. нишесте. Така текстурата му е много нежна и фина. Зеленчуците са си свършили работата, спокойно може да не ги ползвате повече. Оставям на вас сами да прецените кой вариант сос предпочитате.
* За гарнитурата: Нарежете лука на полумесеци и го сложете в тенджера. Полейте с олиото и задушете на тих огън, докато омекне и стане златист. С решетъчна лъжица извадете лука в чиния. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Сипете ги в олиото, останало от задушаването на лука и налейте малко вода, колкото да се покрият. Сварете до омекване и веднага намачкайте грубо с вилица без да ги отцеждате от водата. Посолете картофите и овкусете с лимонов сок и фино настъргана лимонова кора. Прибавете лука и разбъркайте. Гарнирайте с магданоз и поднесете към задушения джолан. Да ви е сладко!