петък, 6 септември 2019 г.

Припадналият имам-Imam bayıldı/Имамбаялдъ




Това лятно ястие е обичано по целите Балкани. Типично е за Турция, Албания, България и Гърция. Легендата разказва, че висш духовен съновник (имам) буквално припаднал от възторг, след като съпругата му му поднесла вкусната гозба. Буквалният превод е "Припадналият имам". У нас най-вече се нарича Имамбаялдъ, като двете думи се сливат в една. Аз ще си позволя да го напиша така, както го пишат турците-"Imam bayıldı".
Вариантите за приготвяне на тази рецепта са много, но аз харесвам възможно най-семплия вариант. Ще се радвам да го опитате и вие.

Продукти за 3 порции:

3 малки патладжана
50 мл зехтин
4 глави лук, нарязани на едро
1 кг пресни белени домати или 1 голяма консерва (800г)
1 с.л. доматено пюре
червена люта чушка по желание, нарязана на ситно
1 дафинов лист
2 зърна бахар
4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно
2-3 клончета мащерка
сол и черен пипер на вкус
1/2 връзка нарязан магданоз

Приготвяне:

* Измийте патладжаните и ги намачкайте с точилка. Тук може да прочетете повече за това. При тази обработка те омекват и след разрязване може да получите по-голям отвор за пълнене.

* На всеки патладжан направете два разреза, без да прерязвате до долу. Получават се два джоба, които може леко да разширите с пръсти. Посолете патладжаните и ги оставете за 15 минути. Изплакнете ги със студена вода, подсушете и сложете в тавичка. Полейте ги с малко от зехтина и изпечете до полуомекване във фурна на 180*.





  * Докато патладжаните се пекат пригответе пълнежа. На бавен огън задушете лука в останалия зехтин. Прибавете дафиновият лист и бахара. Лукът трябва да се готви дълго и действително на тих огън, за да може добре да омекне и стане сладък. Към задушеният лук добавете доматите, доматеното пюре и чушката. Гответе без капак, докато изври излишната течност и сместа се сгъсти. Към края сложете чесъна, мащерката и овкусете със сол и черен пипер. След като поизстине добавете магданоза.

* Напълнете патладжатине с лучен пълнеж. Останалата част изсипете в тавата около тях. Запечете ястието за още 20-25 минути, докато патладжаните напълно омекнат, а пълнежът се карамелизира. Сервирайте гозбата студена с резен сирене. Да ви е сладко!

събота, 24 август 2019 г.

Палачинки от тиквички с кайма и кашкавал





Чудесно лятно ястие с тиквички и кайма. Използвайте подправки по ваш вкус. Тези, които недолюбват месото могат да заменят каймата с бяло или синьо сирене, моцарела или още кашкавал.

Продукти за 2 палачинки:

500 г тиквички
1 стрък ситно нарязан зелен лук
2 скилидки счукан чесън
2-3 с.л. нарязан копър
2-3 с.л. нарязан магданоз
2 яйца
3 с.л. заквасена сметана или натурално крем-сирене
100 г брашно
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин

пълнеж:

2 с.л. олио
1/2 глава ситно нарязан лук
2 нарязани на ситно скилидки чесън
300 г телешка кайма
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. сух риган или майорана
50 г настърган кашкавал

Приготвяне:

* Първо пригответе пълнежа. Задушете в олиото лука и чесъна. Прибавете каймата и я изпържете, докато се изпари течността. При пърженето бъркайте периодично, за да не стане на бучки. Овкусете със сол, черен пипер и риган.

* Настържете тиквичките на едро ренде заедно с кората. Посолете ги и ги оставете за 10 минути, за да отпуснат соковете си. Сложете ги в кухненска кърпа и добре ги изцедете. Може да направите това и с ръце. Смесете тиквичките с лука, чесъна и зелените подправки. Добавете яйцата и сметаната. Разбъркайте добре и сипете брашното. Отново разбъркайте и подправете с черен пипер и сол, ако е нужно.

* Намажете тиган с незалепващо покритие (26-28 см) с 1 с.л. зехтин. Намалете силата на огъня под средната и изсипете половината от сместа. Разнесете я с лъжица на равен тънък пласт. Захлупете тигана и гответе 5-7 минути. Бих искала отново да напомня, че температурата трябва да е ниска. В противен случай тиквичките бързо ще се зачервят отдолу, а вътре ще останат сурови. След като повърхността на палачинката добре засъхне, изсипете в единия край половината от каймата. Посипете с половината кашкавал. С помощтта на лопатка прегънете като омлет. Полейте с останалия зехтин, отново захлупете и гответе 2-3 минути. Обърнете палачинката от другата страна, захлупете и изчакайте още 2-3 минути. По този начин направете и втората палачинка. Сервирайте ястието леко топло. Нужно е тиквичките да се стегнат, за да не са прекалено влажни като консистенция. Ако желаете да изпържите палачинката от двете страни, обърнете я с помощтта на чиния, след като добре засъхне от горната страна. След това добавете каймата, кашкавала и продължете нататък. Да ви е сладко!





неделя, 18 август 2019 г.

Боровинкови сладоледени шишчета




Обичам сладките закачки и дори съм създала категория с това име в готварската ми страница. Там са събрани рецепти, които са по-различни от познатите ни сладкиши и торти. Понякога необичайни като продукти и вид, понякога просто идеи за нещо интересно и често без посочена рецепта. Днешното ми предложение е точно такова. Една лятна идея с боровинки и кисело мляко. Чудесна ледена закачка за малки и големи. Ето с няколко думи какво ви е нужно, за да направите лесен десерт, който предизвиква усмивка на лицето на всеки, който го види и вкуси.

Нужни са ви едри боровинки, които да нанижете на шишчета и добре да замразите.




След това топнете замръзналите плодове в подсладено гъсто кисело мляко, което сте изсипали във висока чаша. Поставете ги в чиния, покрита с найлоново или алуминиево фолио и отново замразете. Топнете ги още веднъж в млякото и оваляйте в кокосови стърготини. (Може да направите това няколко пъти, в зависимост от това, колко плътна желаете да е млечната обвивка.) Съхранявайте във фризер до сервиране.





Това е идеята, а вие сами преценете как да овкусите млякото. Може да го подсладите с мед и подправите с ванилия и лимонова кора. В част от него сложете малко смлени боровинки за хубав лилав цвят. Самото мляко може да замените със заквасена сметана или готов стопен сладолед. Оваляйте в ядки, натрошени бисквити или цветна захар. Доверете се на въображението си и направете ледените шишчета с децата си. Забавлявайте се!