неделя, 15 декември 2019 г.

Джинджифилова къщичка




Тази година вместо да правя рисувани меденки реших да измайсторя една къщичка. Доста голяма се получи, допълнително с две кули и една камина. Рецептата за тестото, както и чертежът за частите, нужни за къщичката са на Bruno Albouze. Интересното тук за мен беше, че той първо изпича тестото на цели кори и след това с шаблони изрязва необходимите части. Толкова е логично, така всичко става много по-равно! Изключително много харесвам работата на този човек и често взаимствам идеи от него. Надявам се неговият проект за медена къщичка да ви хареса толкова, колкото и на мен. И ако ви се заиграва, запретвайте ръкави. Тук може да видите рецептата на Бруно, видео към нея и да изтеглите файла, нужен за макета на къщичката.

Продутки за тестото:

700 г брашно
20 г бакпулвер
340 г мека кафява захар
½ ч.л. сол
2 ч.л. подправки за меденки по избор
200 г охладено масло на бучки
140 г течен мед
40 г меласа
2 яйца






Приготвяне:

* Смесете и разбъркайте заедно всички сухи съставки. Добавете маслото и с кухненски робот, миксер или на ръка стрийте до получаване на маслени трохи. Прибавете яйцето, меда и меласата (ако нямате меласа може да я замените с глюкоза или мед). Разбийте всичко до хомогенност. Най-лесно е тестото да се направи в кухненски робот. Ако ползвате обикновен миксер работете със спираловидните бъркалки за тежко тесто. Дозата е голяма, тъй като къщичката, както вече споменах също не е малка. Ако правите цялото тесто го разбъркайте на два пъти. Наведнъж количествата се обработват трудно. Увийте тестото в найлоново фолио и го приберете в хладилника минимум за 8 часа.

* Подгответе шаблоните. Разчертайте ги най-добре върху дебел картон, като ползвате линния и ги изрежете.

* Разделете охладеното тесто на части, за да ви е по-лесно. Разточете ги на кори с дебелина 3-4 мм. Разточвайте направо върху хартия за печене, поръсена с малко брашно. Пренесете ги в тави, като изрежете излишното тесто спрямо размера на тавата. Покрийте тестото с лист хартия за печене или силиконово килимче. Притиснете го с друга тава. Това е още един трик на Бруно, за да не се надува много тестото по време на печене и кората да остане равна. Той препоръчва така подготвените платки наново добре да се охладят, най-добре във фризер. Аз нямам такъв фризер, който би побрал големи тави и просто ги изнесох на терасата. Времето е студено и тестото се охлажда чудесно.






* Загрейте фурната на 180* и изпечете така подготвените платки за 12 минути. След това махнете затискащата тава и хартията. Доизпечете още 3-4 минути. Важно е тестото да не се препича, в противен случай бързо се втвърдява от карамелизацията на меда и меласата и е трудно да се разреже на равни части. Изрежете частите на къщичката, докато кората е още топла, като ползвате шаблоните. Режете с остър нож или с макетно ножче. Неравностите може да изпилите с пила или много фино ренде.


* Това е всичко. Остана да сглобите частите с най-доброто лепило за тази работа-айсинг. Тук може да прочетете моята рецепта. Импровизирайте с декорацията, украсете със захарни перлички, цветна захар, дребни бонбони, сладкарски бои и т.н. Забравлявайте се и не забравяйте да направите това с децата си. Удоволствието, което ще им донесете е несравнимо! Приятно майсторене!





сряда, 11 декември 2019 г.

Брауни бисквити





Продукти:


брауни тесто:

150 г натрошен натурален шоколад
40 г масло
1 яйце
55 г кафява захар
2 щипки сол, ванилия
50 г нутела
60 г брашно
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. бакпулвер

маслено тесто:

75 г меко масло
55 г захар
1 малко яйце
ванилия
150 г брашно


Приготвяне:

* За брауни тестото стопете заедно шоколада и маслото. Може да направите това в микровълнова фурна или на слаб огън. Охладете до леко топло. Отделно разбийте на пяна яйцето с кафявата захар, солта и ванилията. Разбъркайте го с маслено-шоколадовата смес. Прибавете нутелата. Накрая сипете брашното, смесето с двата вида набухвател. Разбъркайте отново и приберете в хладилник за 1-2 часа.

* За масленото тесто разбийте на крем маслото, захарта и ванилията. Добавете яйцето и разбийте още малко. Сипете брашното и разбъркайте. Тестото е меко и лепкаво, не се нуждае от месене. Също като брауниз тестото го охладете за час-два.

* Сложете си ръкавици, тъй като от топлината на ръцете и двете теста бързо омекват и се работи трудно. Нарежете двете охладени теста на парченца и оформете топчета. За да са еднакви бисквитите може да ги претеглите. Топчетата маслено тесто трябва да са по 7 г, а топчетата брауни по 10 г.

* Всяко парченце маслено тесто разтеглете с пръсти на тънка питка. В средата сложете топче брауни. Загърнете масленото тесто около него и с длани притиснете, за да се сплескат и напукат бисквитите. Заповядайте кратък клип, където може да видите процеса на работа.




* Подредете ги в тава, покрита с тефлоново килимче или хартия за печене. Изпечете на по-долно ниво в загрята на 160* фурна 12 минути. Сладките не трябва да се препичат, за да може вътрешността им да остане мека, а масленото тесто да запази белия си цвят.  Още една рецепта за брауни бисквити може да видите тук. Да ви е сладко!

събота, 7 декември 2019 г.

Марципанови ром-ролки





Ромови сладки с марципан, които може да оформите според въображението си. Аз направих ролки и малки триъгълници, наподобяващи елхички. Изключително вкусни и ароматни, непременно ги опитайте!


Продукти:

75 г меко масло
10 г какао
1 яйце
40 г кристална захар
ванилия
50 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
150 г натурален шоколад
2 с.л. ром или няколко капки ромова есенция
350 г марципан
50 г пудра захар
20 г натрошен шамфъстък или други ядки по избор






Приготвяне:

* Пригответе тестото и го изпечете един ден предварително. Стопете заедно 50 г от маслото и какаото. Охладете до леко топло. С бъркалка разбъркайте добре яйцето, захарта и ванилията. Смесете какаовото масло с яйчената смес и добавете брашното, смесено с бакпулвера. Загрейте фурната на 180* и изпечете тестото в тава, покрита с хартия за печене за около 12-15 минути. Големината на формата не е от значение. Охладете блата и го оставете открит, за да изсъхне.

* На следващият ден настържете едро 50 г от марципана и го разбъркайте на крем с останалото масло. Стопете 50 г от шоколада, смесете го с рома и го добавете към марципановата маса. Разбъркайте добре. Начупете какаовия блат на парчета и го стрийте на фини трохи. Може да направите това в блендер. Към трохите добавете марципаново-шоколадовата смес и с ръце съберете на тесто. Ползвайте ръкавици, за да не залепва по пръстите ви. Разделете тестото на две или повече части и го охладете. След това оформете фитили. По-лесно се работи с малки части.

* Омесете гладко останалия марципан и пудрата захар. Разделете го на две или повече части и го разточете върху хартия за печене. Нарежете на ленти с желана от вас големина. В средата сложете от какаовата плънка и завийте на руло. За по-правилна форма увийте готовите рула в найлоново фолио и добре ги пристегнете. Охладете или замразете за кратко, за да може при разрязване да се получи добра форма.

* Нарежете рулата на парчета. Стопете останалия шоколад и топнете краищата на ролките в него. Поръсете с ядките и ги оставете върху хартия за печене, докато шоколадът се втвърди. Да ви е сладко!