вторник, 31 март 2020 г.

Постни шоколадови бонбони




Таханът е хранителен продукт, получен от смлени сусамови семена. У нас навлиза по време на османската империя, като именно турците носят непознатите дотогава маслодайни култури като мак и сусам. Таханът е два вида, бял или черен. Белият е с мек и приятен вкус и се добива от смилането на обелени сусамови семена. Натуралният (черен тахан) е от необелен сусам и е леко нагарчащ, но много по-богат на хранителни и минерални вещества. Може да намерите и тахан от слънчоглед, орехи, лешници или бадеми.
Бонбоните, които ви предлагам днес са с тъмен шоколад и сусамов бял тахан. Много са вкусни и напълно подходящи за хората, които в момента спазват великденския пост.

Продукти за около 20 бонбона:
 
100 г стопен натурален шоколад
100 г бял сусамов тахан
50 г течен мед, петмез или меласа
50 г сурови накълцани орехи или други ядки по избор
25 г стафиди или сушени боровинки
2 с.л. портокалови корички (захаросани или от сладко)

Приготвяне:

* Разбъркайте стопения шоколад и тахана. Прибавете меда и бъркайте още малко, докато консистенцията се сгъсти. Прибавете останалите продукти.

* Приберете шоколадовото тесто в хладилника, докато се стегне и може да се обработва с ръце. Това не отнема много време, тъй като сместа е гъста и бързо се втвърдява. Направете топчета с големина на орех и ги оваляйте в кокос, шоколадови стърготини или начукани ядки. Съхранявайте бонбоните на стайна температура. Да ви е сладко!


петък, 27 март 2020 г.

Шоколадова украса






Представям ви една семпла шоколадова украса, която е популярна в цял свят и предпочитана от много сладкари. Приготвя се лесно и може да се направи от всякакъв шоколад. Рецепта като текст не е нужна, тъй като се опитах да ви покажа начина на приготвяне в кратко видео. Приятно гледане!





четвъртък, 19 март 2020 г.

Лесна чабата





Чабатата е традиционен италиански хляб, отличаващ се с твърда хрупкава коричка и мека еластична среда. Най-впечатляващи са големите шупли, които се образуват в хляба. Те се получават благодарение на три неща. Бига, дълго втасване и голямо съдържание на вода в тестото. Бигата е предварително приготвена смес от мая, брашно и вода. Оставя се за 8-10 часа, за да се получи закваска. След това се започва приготвянето на тестото.
Първоначално този вид хляб сe e правел само в Лигурия, но бързо набира популярност и става любим в цял свят. Днес разновидностите на хлебчетата с форма на чехъл (ciabatta-чехъл, пантоф) са най-различни, а рецептите безброй. Искам да ви предложа един от вариантите, който е най-мързелив. Без предварително приготвяне на бига и без никакво месене. Нужен ви е само миксер или кухненски робот. Уверявам ви, по нищо не отстъпва на чабатата, която изисква дълга подготовка. Хлябът е изключително вкусен, еластичен и с дни остава мек и влажен, което винаги е проблем при домашните хлябове. Редовно ме спасява, ако у дома няма троха и наистина често го приготвям. Ще се радвам, ако го опитате и ви хареса.

Продукти за 2 хлебчета:

500 г брашно
10 г сол
10 г захар
450 мл топла вода
20 г прясна мая или 1 пакетче суха
1 с.л. зехтин
брашно за поръсване





Приготвяне:

* Разтворете маята във водата. В купа смесете брашното, солта и захарта. Налейте водата с маята и сипете зехтина. С миксер със спираловидните бъркалки за тежко тесто разбъркайте на гладко лепкаво тесто. Увеличете скоростта и бъркайте около 10 минути или докато тестото започне да се отделя леко от стените на купата. Ще познаете лесно кога е готово по невероятната еластичност, гладкост и перления бестящ цвят. Разбира се, най-лесно е да направите това с кухненски робот. Така дори няма да се налага да държите миксера с ръка.

* Покрийте купата с найлоново фолио и оставете на топло да втаса. Тестото ще утрои обема си и ще образува големи шупли.

* Пригответе два листа хартия за печене, обилно поръсени с брашно. Казано напълно буквално, излейте втасалото тесто върху тях, като го разделите на две части. Оформете го на продълговати хлебчета и ги поръсете с брашно. Оставете ги отново за малко да втасат, не повече от 20 минути.

* Загрейте тавата във фурна на 220*. След като температурата е достигната пренесете в горещата тава хлебчетата заедно с хартията. Печете около 20 минути. Охладете върху решетка и изчеткайте излишното брашно. Поднесете хляба леко топъл или напълно изстинал. Да ви е сладко!