сряда, 25 декември 2013 г.

Шоколадова торта с подправки








Честито Рождество, скъпи читатели! 

От сърце ви желая много любов, здраве и късмет! Бъдете здрави, обичайте се и се радвайте на малките неща, които ви заобикалят.

 Весели празници! Бог да ви пази!








Продукти за блата

50 г натурален шоколад
50 г масло
6 яйца
120 гзахар
75 г фино смлени бадеми
30 г брашно 








Продукти за сиропа

100 г захар
150 мл вода
пръчка ванилия
малка пръчка канела
1 - 2 чили чушки
3 гвоздейчета карамфил
1 звездичка звезден анасон
3 - 4 шушулки кардамон 










Продукти за крема

150 г натурален шоколад
200 г меко масло
150 г пудра захар
ванилия
30 г пресято какао
2 с.л. ром
150 мл течна сладкарска сметана












Приготвяне

* За блата стопете на бавен огън в съд с незалепващо покритие маслото и шоколада. Разбъркайте и оставете да се охладят. 

* Отделете жълтъците от белтъците на яйцата. Разбийте жълтъците с половината от захарта на пухкав крем, а белтъците на сняг с останалата захар. 

* Към жълтъците сипете маслото и шоколада и разбъркайте. Смесете брашното със смлените бадеми и започнете постепенно да ги прибавяте към шоколадовата смес, като ги редувате с разбитите белтъци. Бъркайте леко и внимателно с бъркалка, а не с миксер. 

* Постелете тортена форма 26 см с хартия за печене и загрейте фурната на 170*. 

* Сипете вътре тестото и го изпечете за около 35 - 40 минути. Оставете блата добре да изстине, а след това го разрежете хоризонтално на две части. 

* За сиропа варете 5 минути заедно всички съставки. Оставете го да се охлади и прецедете. Ако не обичате комбинацията чили - шоколад пропуснете лютите чушки. Подправките може да подберете според вкуса си. 

* За крема първо стопете на водна баня или в слаба микровълнова фурна шоколада, начупен на парченца. Разбъркайте и го оставете да се охлади. 

* Разбийте на пухкав крем маслото, пудрата захар  и ванилията. Прибавете какаото, а клед това шоколада и рома. Разбъркайте добре с миксер. 

* Разбийте на сняг сметаната и внимателно я смесете с масления крем. 

* Сглобете тортата като сиропирате едната част от блата и го намажете с половината крем. Върху него сложете втората половина от блата и отново сиропирайте. С останалия крем намажете отстрани и отгоре цялата торта. Украсете по желание. Аз избрах много семпъл вариант, реших да я оставя "рошава" и гарнирах с мандарина и подправките от сиропа. Да ви е сладко!


 



.

вторник, 24 декември 2013 г.

Две идеи с кадаиф








Много отдавна исках да направя скариди, увити с кадаиф. Все не намирах пресен, но благодарение на Тики сега имам цял пакет. Благодаря ти, мила приятелко. Пържени скариди с кадаиф не са нещо ново, но за сметка на това са изключително вкусни. Покрай скаридите ми хрумна и идея за авокадо. Надявам се да ви харесат днешните ми предложения и да разнообразите с тях трапезата си.
 Вижте ги.



Пикантни скариди с кадаиф



Продукти за 4 порции

12 пресни кралски или тигрови скариди
пресен кадаиф

Марината и сос

2 ч.л. чили паста
сок от 2 мандарини
1 ч.л. настъргат пресен джинджифил
1 скилидка счукан чесън
1 с.л. зехтин
вода за разреждане
сол на вкус
олио за дълбоко пържене 







 
Приготвяне

* Пригответе маринатата като разбъркате заедно всички продукти без водата. Ако не обичате люто ползвайте сладка паста от чушки.

* Обелете и почистете скаридите. Намажете ги с част от маринатата и ги оставете да престоят 20 минути. 

* Върху маринованите скариди увийте лента кадаиф. Загрейте в тенджерка олио за дълбоко пържене и изпържете скаридите за минута или докато кадаифа стане златист  и хрупкав. Може да ползвате и фритюрник. Отцедете върху кухненска салфетка.

* Останалата част от маринатата разредете на сос с малко вода. 

* Сервирайте скаридите горещи с пикантен сос. Да ви е сладко!












Авокадо с прошуто и кадаиф







Продукти за 4 порции

1 авокадо
4 ленти прошуто
кадаиф
1 ч.л. масло
1 ч.л. зехтин
прясна салата по избор








Приготвяне

* Обелете и нарежете авокадото на половинки, а след това на четвъртинки. 

* Увийте всяко парче в половин лента прошуто, а върху него намотайте кадаиф. 

* Загрейте двата вида мазнина и запържете авокадото от всички страни за около минута или докато кадаифа се зачерви апетитно. 

* Сервирайте със салата по ваш избор.

* Не съм посочила точен грамаж на кадаифа, преценете сами колко дебела трябва да е намотката. Да ви е сладко!








.

неделя, 15 декември 2013 г.

Сладки ноти








Скъпи приятели, с радост ви представям моята втора готварска книга "Сладки ноти".
Надявам се да ви хареса и всеки от ваас да намери нещо за себе си в нея.
Ще бъда истински щастлива, ако опитате рецептите и ги промените по ваш вкус и въображение.

Да ви е сладко!