сряда, 22 декември 2010 г.

Флорентини с къри



.


















Продукти за около 30 - 40 сладки

50 г масло
50 мл течна сметана
70 г захар
2 с.л.мед
1 ванилия
270 г микс от едро счукани ядки
2 с.л. брашно

бял шоколад
къри



Приготвяне

* В тефлонов съд смесете маслото, меда, захарта, сметаната и ванилията. Варете на слаб огън няколко минути до леко сгъстяване.

* Запечете ядките и ги прибавете към медената смес. Накрая объркайте всичко с брашното. Докато сместа е още топла я изсипете върху хартия за печене или силиконово килимче. С точилка загладете всичко на тънка правоъгълна кора, като изравните и краищата с домакинска шпатула.







*  Изпечете в предварително загрята фурна на 180* за няколко минути до получаване на приятен карамелен цвят. Извадете от фурната и отново подравнете с шпатулата краищата за да получите правилен правоъгълник. Докато сместа е още топла я нарежете с остър нож на квадратчета и ги оставете да се стегнат.








* Топнете ъгълчетата на всяка сладка в стопен бял шоколад и поръсете с къри. Прекрасни сладки, опитайте ги и вие.


Източнис - Genuss







.

събота, 18 декември 2010 г.

Свещници





    Украсете празничната си трапеза с малки бисквитени свещници. Наредени небрежно между вкусните ястия те ще предадат още повече уют и топлина на дома ви. Ползвайте любимото си тесто за курабийки, украсете изцяло според въображението си. Свещничетата са подходящи и за малки подаръчета за близки и приятели. Закачка, но симпатична, нали?



 БИСКВИТЕНИ СВЕЩНИЦИ








* Разточете на тънка кора бисквитеното тесто. За да нямате проблем винаги разточвайте тестото на малки части  върху хартия за печене или силиконово килимче.

* От лист хартия си изрежете шаблони на звездички. Преценете големината им така, че вътре да може да се постави малка чаена свещичка. Ако разполагате с голяма формичка за сладки няма да се налага да изрязвате шаблони. Моите формички са малки и затова се наложи сама да си ги направя. Сложете шаблона върху тестото и изрежете с остър нож.




* Пренесете изрязаните звездички в тава, покрита с хартия за печене. С алуминиевата част от свещта изрежете кръгче в средата на звездите като леко разширите отвора. Разбира се, можете да ползвате и малка чашка, с която да изрежете, но диаметъра трябва да е като на самата свещ.





* Изпечете бисквитите в предварително загрята на 170*фурна до леко порозовяване. След като изстинат първо проверете дали свещта влиза без проблеми в отворите. Ако се наложи леко и внимателно разширете отворите.

* Украсете с разбит белтък или друга глазура по ваш избор всяка звездичка по отделно. Подредете ги една върху друга както желаете - може да застъпите лъчите им или да ги разминете. За един свещник може да сложите две или три звезди една върху друга. Ето как изглеждат моите вече сглобени свещници :















* Оцветете ги с бои, украсете с перлички, захаросани плодове, ядки или дребни бонбони. Вариантите са безброй. А може да им направите и само шоколадова украса.

* Идеята за тези прекрасни и вкусни украшения видях ето тук.   Много ще се радвам, ако ви хареса и на вас. А ето ги и горящи ....

















    И още една идея за свещник, която си е само моя ....



СВЕЩНИК ОТ ПУКАНКИ






   Нужни са ви само пуканки, алуминиево фолио и малка кутийка от консерва.


* Отстранете дъното и горната част на консервната кутия така, че да остане ринг. Измийте я, подсушете и завийте с алуминиево фолио. Залепете пуканките с помощта на монтажен пистолет с топъл силикон. Това е вещ, много често използвана в приложното изкуство, но и в домакинството върши добра работа. Продава се във всяка железария. Цената на моят е 12лв., а една силиконова пръчка-пълнител е 20 стотинки. Не е скъпо, а с него наистина могат да се направят страхотни украси. И така , просто капнете малко силикон върху всяка пуканка и я залепете върху облечения с фолио ринг. Подредете пуканките както желаете ... може и да е с форма на елхичка, ако направите по-широка основата. Най-отгоре поставете малка чаена свещ.

* Това е всичко . Забавно е, опитайте и вие!



неделя, 12 декември 2010 г.

Елхички




  Искам да ви предложа една забавна игра, която можете да изживеете заедно с детето си. Как едно най-обикновено кексче може да се превърне в красива и оригинална Коледна елхичка. Позволете на децата си да разгърнат въображението си. Нямате си представа какви чудеса ще сътворят ... , а вие ще бъдете щастливи и горди с тях.

  Като бях дете най-много обичах да правя подобни неща с майка ми. Тя е невероятно сръчна .. шие, плете, бродира,  рисува страхотно и прави страхотно много други неща .... Определено много и прилягат приложните изкуства. Знам, че съм наследила моите сръчности от нея. С часове се заигравахме с нея да правим кутийки, човечета, бижута, най-различни украси, мартеници, венци ... какво ли не. Наистина обожавах тези моменти. Обичам ги и сега и винаги като се захвана с нещо подобно се сещам за нея. Моята мила и обичана майчица, най-добрата майка, най-красивата майка, най-невероятната майка на света. Днес тя има рожден ден и знам, че виждайки тези елхички ще се зарадва много повече, отколкото ако бях направила някаква торта. Защото също като мен ще си спомни за онези топлички прекрасни моменти на невероятен уют и близост. Също като мен ще пророни някоя сълза и ще се усмихне.

  Честит Рожден ден, мила мамо. Благодаря ти, че ме направи такава, каквато съм. Благодаря ти, че ме научи да откривам красотата в малките и обикновени неща. Благодаря, че те имам и Бог да те пази. Обичам те!



Продукти за кексовото тесто за около 10 - 15 кексчета


120 г меко масло
150 г пудра захар
3 яйца
200 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия


1 каф.ч.счукани орехи
1 каф.ч.микс от сушени плодове
настъргана кора от 1/2 портокал

За украса

стопен бял шоколад
суров  шам фъстък
цветна  захар, дребни бонбони
пудра захар

Приготвяне

* Разбийте на хубав крем маслото със захарта, а след това прибавете едно по едно яйцата и портокаловата кора. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го сипете в маслената смес. Разбъркайте с лъжица, а на края сложете ядките и сушените плодове.

* Всичко, което ви е нужно е хартия за печене, кламери или тел бод,малки форми, в които да печете  и брашно.

* Направете от хартия за печене фунийки. Размерите им зависят само от това, колко големи желаете да са елхичките. Прищипете ги с тел бод или с кламер за да не се развиват.








*  Много се чудих в какво да ги сложа за да стоят съвършено изправени с отвора нагоре. Опитах да уплътня празното пространство в чашките с малко смачкано алуминиево фолио ,опитах с бобени зърна ... и накрая просто ги напълних с брашно и забодох книжните фунийки в него. Закрепиха се много стабилно и при печенето нямаше никакви проблеми. Затова, ако решите да направите като мен просто напълнете малки чашки или други форми с брашно и забодете фунийките в него с върха надолу. Напомням, че чашките трябва да са устойчиви на печене. Напълнете фунийките с кексово тесто 2/3 и ги изпечете в предварително загрята на 170* фурна за около 15 - 20 минути.








* Махнете хартията от кексчетата. С нож изравнете неравностите от печенето в широката част. Намажете кексчетата с бял шоколад  и ги оваляйте в суров шам фъстък.










* Подредете елхичките в чиния, поръсена с пудра захар. Заскрежете върховете им като капнете малко шоколад, направете украса от цветна захар и поръсете с пудра захар за снежен ефект.

* Вместо шам фъстък може да ползвате оцветен в зелено кокос.Украсата е изцяло плод на вашето въображение ... гирлянди от белтък, перлички от захар, дребни захарни фигурки и др. Накарайте Коледното дръвче да оживее и изживейте този неповторим миг с децата си.









   Искам да ви предложа  още една моя идея за елхички. Нищо чудно децата ви да ги харесат
повече, тъй като са  .... сладоледени. Че кое дете не си умира за сладолед? Не спирайте децата си да хапват това сладко ледено изкушение през зимата. Няма да ги заболи гърлото, сладоледа е здраве. Моята майка никога не ме е лишавала от сладолед през зимата. Ядях толкова, колкото ми се ядеше и си бях съвсем здрава. И така ...




СЛАДОЛЕДЕНИ ЕЛХИЧКИ






                                                                                                                                                                    
Продукти

100г сладкарска сметана за разбиване
1 белтък
захар на вкус
настъргана кора от 1/2 портокал
1 ванилия

1 каф.ч захар за карамела
1 каф.ч.бадеми

вафлени фунийки за сладолед
100мл.подсладена сметана за разбиване


Приготвяне

* В два съда по отделно разбийте на сняг сметаната и белтъка като им прибавяте по малко захар. Смесете ги като бъркате внимателно с лъжица. Добавете портокаловата кора и ванилията.

* Направете карамел от захарта и сипете вътре бадемите. Сипете готовата смес върху хартия за печене и изчакайте да се втвърди. Начупете карамела на малки парчета и го натрошете на ситно в хаванче или в електрически блендер. Добавете готовия гриляж към сметаната и леко разбъркайте.








*  Изравнете фунийките откъм отвора им така, че като ги обърнете да могат да стоят стабилно. Отчупените части от вафлите сложете в сладоледа. Напълнете фунийките със сладолед и ги поставете във фризера да замръзнат. Не е нужно да са изправени - кремчето е достатъчно гъсто и не изтича.








* След като сладоледа е добре замразен извадете фунийките и ги поставете с широката им част надолу върху дъска или равна чиния.

* Разбийте сметаната на сняг и я сипете в пош. Ползвайте накрайник, какъвто ви харесва. Направете по цялата фунийка звездички или просто изтеглете с леко дръпване настрани  сметаната за да се получат клончета.









* Декорирайте с перлички или с каквото ви хрумне в момента. Така е най-хубаво .... импровизацията ...

* Приберете дъската с украсените елхички във фризера. Този път те задължително трябва да са изправени, поне докато замръзнат. Сервирайте ги в малки чинийки, а хапването им ... о, тук вече забавлението е пълно. Децата първо ще се чудят откъде да ги хванат, после смело ще отхапят върха и накрая ще се оплескат порядъчно със сметана чак до ушите. Смях, веселие и детско щастие ... какво по-хубаво от това! Да ви е сладко. Много ще се радвам, ако моите елхички днес са ви харесали!