четвъртък, 12 декември 2013 г.

Коледни бисквити с кафе








Продукти за около 60 - 70  бисквити

250 г меко масло
80 г пудра захар
40 г мека кафява захар
2 с.л. течен мед
1 яйце + 2 жълтъка
350  г бяло брашно
100 г пшеничено нишесте
1 с.л. ситно смляно кафе
1 с.л. какао
1/4 ч.л. канела
ванилия







Приготвяне

* Разбийте маслото с двата вида захар и меда. Прибавете яйцето и жълтъците.

* Смесете и пресейте заедно всички сухи съставки. Добавете ги съм маслената смес  и омесете меко тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно. 

* Завийте тестото в найлоново фолио и го охладете за 30 минути. Разточете го на части върху набрашнен плот и изрежете бисквити с формички за сладки. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. 

* Загрейте фурната на 170* и изпечете бисквитите за около 10 - 12 минути. След като изстинат ги украсете по ваше желание. Моите са с глазура от домашен айсинг, чиято рецепта може да видите тук. След като изсъхнаха добре, нарисувах върху нея различни коледни мотиви със сладкарски флумастери.

























.

вторник, 10 декември 2013 г.

Бисквитени топчета с ананас и кокос








Продукти за 70 - 80 броя

Тесто

3 яйца
3 с.л. вода
120 г захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
120 г брашно
1 ч.л. бакпулвер







Пълнеж


1 ч.ч. отцеден плод ананас от консерва
100 г счукани орехи
500 мл подсладена сладкарска сметана
ванилия

За овалване

200 г кокосови стърготини







Приготвяне


* Разбийте яйцата с водата и захарта на пяна. Добавете ванилията, лимоновата кора и брашното, пресято с бакпулвера.  Изсипете тестото в тавичка, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и го изпечете за около 20 - 25 минути. След като бисквитената кора изстине я стрийте с ръце на трохи.

* Разбийте сметаната на сняг заедно с ванилията, а ананаса нарежете на малки кубчета.

* Внимателно смесете трохите, сметаната и орехите. Не бъркайте дълго време, сместа трябва да остане пухкава.

* С ръце направете топчета с големина на орех и оваляйте в кокоса.

* Преди сервиране оставете топчетата в хладилник поне за 2 часа. Количествата са големи, може да ги намалите на половина. Да ви е сладко!








.






петък, 6 декември 2013 г.

Мини щолен










Време е за коледния щолен. Добре е сладкиша да се приготви поне две седмици преди Коледа за да може да стане крехък и да спои ароматите си. Едва тогава разгръща истинския си вкус. Предлагам ви идея за малки сладкиши, които да подарите на близките си.





Продукти за 16 мини щолена

1 яйце
2 с.л. течен мед
40 г захар
ванилия
1 ч.л. настъргана лимонова кора
70 г стопено масло + 2 с.л. стопена мас 
10 г суха мая
100 мл хладко прясно мляко
50 г нарязани сушени плодове по избор
30 г тъмни стафиди
70 г цели бадеми
250 г брашно


200 г бадемов марципан
30 г меко масло за намазване
пудра захар за овалване








Приготвяне

* Разтворете маята в млякото. Разбийте леко яйцето със захарта и меда. Добавете двата вида мазнина, млякото, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте добре. Сипете сушените плодове, стафидите и бадемите. С брашното омесете меко и леко лепкаво тесто. 

* Поставете тестото в купа и я покрийте с найлоново фолио. Оставете да втаса за 1 час на стайна температура.

* Разделете тестото на 16 малки парчета. По същият начин нарежете марципана на 16 части и оформете фитили.

* С ръце направете  питка от всяко парче тесто. В средата сложете по едно парче марципан  и загърнете така, че да имитирате бебешки повой. Символът на загъване на щолен е "Христос в пелени". 

* Подредете сладкишите в тава, покрита с хартия за печене и оставете отново да втасат за 20 минути.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете щолените за около 20 - 25 минути. Докато са горещи ги намажете с мекото масло и оваляйте в пудра захар. Оставете ги да изстинат, след което завийте всеки сладкиш в найлоново фолио. Така съхранявайте на хладно до Коледа. Да ви е сладко!







.