петък, 20 март 2015 г.
неделя, 15 март 2015 г.
Кокосов крем с чиа и ягоди
Кокосовият крем е много гъст. Затова сметаната, която се прибавя към него е течна. Продава се и кокосова сметана, която е кремообразна и по-течна от крема. Ако изберете нея е добре да разбиете млечната сметана на сняг и да я прибавите с леко бъркане към кокосовата. Чиата има леко желиращи свойства и допълнително уплътнява консистенцията на крема. Ягодите може да подсладите с друг ароматен конфитюр.
Продукти за 4 крема:
2 с.л. семена от чиа
4 с.л. кокосов крем
4 с.л. течен мед
200 мл течна сметана
400 г ягоди
4 с.л. ягодов конфитюр
Приготвяне:
* Залейте семената чиа с 1 ч.ч. вода и ги оставете да набъбнат за около час.
* В купа разбъркайте кокосовия крем с меда. Разредете с течната сметана, добавете чиата и отново разбъркайте.
* Нарежете ягодите на парченца и ги подсладете с конфитюра.
* Разпределете крема в чаши като го гарнирате с ягоди. Да ви е сладко!
вторник, 10 март 2015 г.
Сладките на г-жа Кнуф
Тези бисквитки са ми скъп спомен от една мила дама, която живее в Германия. Последното грижливо опаковано пакетче със сладки, което ми подари беше придружено от малко листче, на което също така грижливо и старателно беше написана рецептата. Виждате го на снимките. Надявам се с тази публикация да зарадвам Frau Knuf, както и всички вас.
Продукти за около 40-50 сладки:
125 г меко масло
125 г пудра захар
1 яйце
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
250 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
глазура:
5 с.л. пудра захар
сок от 1/2 лимон
Приготвяне
* Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете яйцето, лимоновата кора и ванилията. Разбийте още малко.
* Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го сипете в маслената смес. Разбъркайте добре с шпатула или лъжица.
* На малки части сложете тестото в пош с широк звездовиден накрайник. Шприцовайте малки бисквити в тава, покрита с хартия за печене.
* Загрейте фурната на 170* и изпечете сладките за около 10-15 минути.
* В купичка разбъркайте съставките за глазурата. Ако е нужно добавете още лимонов сок или захар. Поради различната големина и сочност на лимоните не бих могла да дам по-точни пропорции. Глазурата трябва да е достатъчно гъста, за да се задържа по сладките, но все пак и течна за да се стича по тях.
* Намажете сладките с глазурата или леко ги топнете в нея. Оставете ги добре да изсъхнат и приберете в кутия. Да са ви сладки!
* Да добавя нещо важно. Яйцата са с различна големина. Ако ползвате голямо яйце, тестото ще стане малко по-меко и е възможно при печене сладките да изгубят форма. В този случай прибавете още една две лъжици брашно към тестото. Също може да го оставите да престои в хладилника, за да се стегне, но тогава ще ви е трудно да шприцовате, освен ако нямате уред за шприцовани бисквити.