петък, 13 ноември 2015 г.
вторник, 3 ноември 2015 г.
Ябълкови сладкиши с многолистно тесто
Ябълковият пълнеж може да приготвите от предния ден. Ако искате плънката да е по-фина може да я намачкате на пюре. Би се получило чудесно и с круши. Сметановият крем може да направите с рикота. Така вкусът ще наподобява чийзкейк. Ако изберете вторият вариант на оформяне ви съветвам да напълните пастите непосредствено преди сервиране, за да не се овлажнява тестото.
Продукти за 12 броя:
400 г многолистно тесто
2-3 обелени ябълки
2 с.л. кафява захар
20 г масло
2 с.л. стафиди
1 с.л. бренди, коняк или уиски
1 яйце
2 с.л. пудра захар
200 г заквасена сметана
ванилия, лимонова кора, портокалова кора или канела
* Нарежете ябълките на кубчета и ги карамелизирайте в захарта и маслото. Добавете стафидите и коняка. Овкусете по ваш вкус с ванилия, лимонова, портокалова кора или канела. Оставете пълнежа да се охлади.
* В купичка разбъркайте яйцето, пудрата захар и сметаната. Подправете с ванилия и лимонова кора.
* Сложете тестото върху лист хартия за печене. Нарежете го заедно с хартията на 12 квадрата. Поставете ги в леглата на форма за печене на мъфини заедно с хартията. Надупчете ги с вилица.
* В средата на всяко парче многолистно тесто сложете по малко от ябълковата плънка. Отгоре покрийте със сметана.
* Загрейте фурната на 200* и изпечете сладкишите за около 25-30 минути, докато се зачервят приятно. Сервирайте ги охладени.
* Предлагам ви още един вариант на оформяне. Нарежете тестото на тесни правоъгълни парчета. Сами решете каква да бъде големината им. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Върху половината парчета намажете от сметаната. Изпечете ги за около 15-20 минути в загрята на 200* фурна до зачервяване. След като изстинат с пръсти направете отвори в средата на правоъгълниците, върху които няма сметана.
* Напълнете отворите с ябълки, а отгоре сложете парчетата със сметана. Получават се приятни хрупкави пасти. Да ви е сладко!
петък, 30 октомври 2015 г.
Гъбената супа на Габи
Това е една от любимите ми гъбени супи. Нарекох я на името на приятелката ми Габи, от която знам рецептата. Всъщност, всеки път я изменям. Слагам различни зеленчуци и подправки. Единствено яйцата са задължителни във всяка моя импровизация. Точно те правят супата интересна и различна.
Продукти:
500 г пресни гъби, нарязани на филийки
1/2 глава ситно нарязан лук
1 ситно нарязан морков
2-3 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1/2 корен ситно нарязан пащърнак
1 ч.л. сух естрагон
500 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус
2 твърдо сварени яйца, нарязани на кубчета
магданоз за поръсване
* Запържете в олиото лука, моркова и гъбите. Добавете червения пипер и пащърнака. Залейте с бульона и долейте вода спрямо гъстотата, която на вас ще ви хареса. Подправете супата със сол, черен пипер и естрагон. Гответе около половин час.
* Сервирайте супата леко топла, поръсена с кубчета варени яйца и магданоз. Благодаря от сърце на Габи, а на вас, да ви е сладко!
събота, 24 октомври 2015 г.
Салата Сомбреро
Представям ви любимата салата на един от най-обичаните от мен хора. Даже мислех да я нарека на негово име, но той си я харесва като "Сомбреро" и реших да я оставя така. Йори, благодаря ти! Приготвих твоята салата за приятели германци, но душа и сърце давам да я хапна с теб и Тони. Обичам ви!
Продукти за 4 салати:
300 г консервирана риба тон
250 г консервиран червен боб
150 г консервирана царевица
7-8 печени червени чушки, накъсани на ивици
1 главичка нарязан лук
1 скилидка счукан чесън
100 г зелени маслини
2-3 с.л. нарязан магданоз
сол, черен пипер, оцет и зехтин на вкус
Приготвяне:
* В купа смесете боба, царевицата, чушките, лука, чесъна и маслините. Овкусете със сол, черен пипер, оцет и зехтин.
* Прибавете рибата и магданоза. Разбъркайте внимателно и сервирайте. Наздраве!
* Салатата е по-вкусна, ако престои няколко часа в хладилника. Може да ползвате замразена царевица вместо от консерва, както и зелен лук вместо стар.
вторник, 20 октомври 2015 г.
Локумените пурички на баба
В тестото за локумките няма захар. Достатъчна е сладостта от пудрата захар и локума. Ако го ползвате за други бисквити или сладкиши добавете 60 г пудра захар. Може да смените ванилията с друг аромат по ваш вкус, както и орехите с други ядки. Прибавяйте брашното постепенно за да може да прецените добре мекотата на тестото. В зависимост ог големината на жълтъците и на супените лъжици сметана, брашното може да варира с около 20-30 грама. Това е най-хубавото маслено тесто, което някога съм опитвала. Опитайте го и вие!
Продукти за около 40 сладки:
125 г меко масло
2 с.л. течна сметана
2 жълтъка
ванилия
около 200-220 г брашно
1 кутийка локум (140 г)
шепа орехи
пудра захар за поръсване
* Нарежете локума на парченца и във всяко забодете орехова ядка.
* Разбъркайте на крем маслото, сметаната, жълтъците и 2 с.л. от брашното. Постепенно добавете останалото брашно и омесете меко тесто.
Разточете го на тънка кора и го нарежете на квадратчета. Във всяко сложете по парченце локум и завийте на пуричка.
Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и ги изпечете за около 12-15 минути. Още горещи поръсете или оваляйте в пудра захар. Да ви е сладко!
четвъртък, 15 октомври 2015 г.
Хапки с грозде и зелено сирене
Смесете в купичка изварата и зеленото сирене. Ако е нужно посолете на вкус. Срежете всяко зърно грозде на две половини и ги слепете, като помежду им сложите малка част от пълнежа. По този начин направете толкова грозде, колкото ви се хапва. Оваляйте в ядките, забодете с клечка за зъби и сервирайте. Това е всичко.
Длъжна съм да кажа, че може да заместите зеленото сирене с горгонзола или някакъв друг вид силно като вкус и аромат синьо сирене. Да ви е сладко!