петък, 21 октомври 2016 г.

Супа от миди




Супата се приготвя много бързо. Не преварявайте мидите. Готови са щом черупките се отворят. Важно е да ги добавите към супата в последния момент и да не ги готвите повече за да останат сочни и крехки.

Продукти за 4 порции:

1 кг миди с черупки
40 г масло
1 с.л. ситно нарязан лук
1 скилидка счукан чесън
1 стрък селъри
100 мл бяло сухо вино
200 г заквасена сметана
сол и бял пипер на вкус

Приготвяне:

* Измийте добре мидите и ги сложете в голяма тенджера. Не слагайте никаква течност. Сварете ги за няколко минути, колкото да се отворят черупките. Отцедете бульона и го прецедете през фина цедка. Почистете мидите от черуптике. Ако желаете оставете няколко миди с черупки за гарниране на супата.

* В тенджера задушете в маслото лука, чесъна и ситно нарязаното селъри. Налейте виното и го оставете 1-2 минути да поври без капак за да се изпари остротата на алкохола. Добавете сметаната и бульона от миди. Разбъркайте и разредете с вода до желана от вас гъстота. Подправете със сол и бял пипер. Гответе на тих огън 5 минути. Добавете мидите, разбъркайте и сервирайте. Да ви е сладко!





четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Медено парфе




Сладкишът, който виждате на снимката е 20 см. За да не става толкова дебел блата препоръчвам да се изпече в по-голяма форма, но най-добре преценете сами, как на вас ще ви хареса. Същото важи и за крема. Ако харесвате по-ниски сладкиши ползвайте форма 24 см.

Продукти:

блат:

1 яйце
50 г захар
30 г мед
20 г олио
100 кисело мляко
4 с.л. счукани орехи
ванилия
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
150 мл студено прясно мляко, подсладено с мед

крем:

1 яйце
2 жълтъка
2 с.л. захар
2 с.л. мед
200 мл разбита на сняг течна пълномаслена сметана
1 пакетче желатин (10 г)

глазура:

500 г сини сливи
200 мл сок от сливи
1-2 ч.л. нишесте или 1 пакетче желатин (10 г)



Приготвяне:


* За блата разбъркайте яйцето заедно със захарта и меда. Миксер не е необходим. Прибавете олиото и киселото мляко. Отделно смесете брашното, орехите, ванилията и бакпулвера. Прибавете ги към течната смес и разбъркайте. Покрийте кръгла форма с хартия за печене. Изсипете вътре тестото, захладете го и изпечете за около 20 минути във фурна, загрята на 170*. Охладете блата.

* За крема разбийте с миксер на водна баня яйцето, жълтъците, захарта и меда. Сместа трябва да утрои обема си и да получите пухкав гъст крем, като за пандишпанено тесто. Охладете добре. Залейте желатина с малко студена вода за да набъбне. Стопете го на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Налейте го при яйчената смес и разбъркайте. Смесете крема с разбитата сметана.

* Поставете блата в равна кръгла чиния и го стегнете с ринг за торта. Сиропирайте с прясното мляко. Ако харесвате по-сухи сладкиши пропуснете сиропирането. Върху блата излейте крема. Приберете в хладилника за 3-4 часа докато парфето се стегне.

* Глазурата може да направите по два начина:

1. Кипнете сока от сливи и добавете нишестето, размито в малко студена вода. Варете 1-2 минути, докато сосът се сгъсти. Охладете. (Може да ползвате сок от компот и от други плодове, ако нямате сливов сок)
2. Залейте желатина с няколко лъжици от сока и го оставете да набъбне. Загрейте останалия сок до кипване. Махнете от котлона и добавете набъбналия желатин. Разбъркайте, докато се стопи напълно. Охладете добре до степен на леко желиране.
3. И един трети вариант от мен. Просто нарежете пресните сливи върху желираното парфе и ги намажете с малко сладко от ягоди, малини, сливи или друго подходящо. Така е най-лесно и не по-малко вкусно.

* Все пак да довършим сладкиша: извадете го от хладилника и отгоре подредете сливите, нарязани на резенчета. Залейте с глазурата, която предпочитате и отново приберете в хладилника за 2-3 часа. Преди сервирате отстранете ринга. Нарежете парфето с горещ подсушен нож и поднесете. Да ви е сладко!





събота, 1 октомври 2016 г.

Свинско печено с коричка от пащърнак и моркови



Ако бульонът не е солен го посолете. Може да го смесите с малко вино, ако харесвате този вкус. За да получите повече сос увеличете количеството на бульона. Ако сосът ви се стори рядък, сгъстете го с 1 ч.л. нишесте.

Продукти:

цяло парче свински гърди (1,5-2кг)
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. хрянова паста
40 г масло
2 с.л. олио
4-5 глави лук
200 мл телешки бульон
1 настърган морков
1 настърган пащърнак




Приготвяне:

* Натрийте месото със сол и черен пипер. Запържете го в голяма тенджера или тиган в олиото и половината от маслото. След като месото се зачерви добре от всички страни го прехвърлете в съд за печене и го намажете с хряновата паста.

* В мазнината от пърженето налейте бульона и го оставете да поври няколко минути.

* Към месото добавете лука, нарязан на едро. Залейте с бульона  и печете под капак във фурна на 180* за около 1 час. Махнете капака и доизпечете месото докато омекне.

* Смесете настърганите зеленчуци с останалото масло. Посолете и поръсете с черен пипер.

* Извадете месото от фурната. Изсипете настърганите зеленчуци отгоре и загладете за да се получи плътен слой. Върнете ястието във фурната и печете още 30 минути, или докато получите препечена хрупкава коричка. Сипете соса от печенето в сосиера и сервирайте. Да ви е сладко!



неделя, 25 септември 2016 г.

Чушкина манджа




Има най-различни рецепти за печени червени чушки с прясно мляко. Повечето са с брашно, слага се яйце и понякога натрошено сирене и чесън. Този вариант с карамелизирането на млякото е просто великолепен! От години приятелката ми Тони ми говори за тези чушки, та чак сега се наканих да ги направя. Е, имам си още една любима българска гозба! Благодарско, Тони!

Продукти за 2 порции:

8-10 печени червени чушки
500 мл прясно мляко
1 с.л. масло
сол на вкус

Приготвяне:

* Почистете чушките от люспите и семките. Накъсайте ги на лентички и ги сложете в тенджера. Залейте ги с млякото и прибавете маслото. Гответе чушките без капак докато млякото изври почти напълно, карамелизира се и се превърне в гъст сос. Посолете и сервирайте с парче сирене. Да ви е сладко!




петък, 23 септември 2016 г.

Парти сандвичи с пушена сьомга






Продукти:

400 г пушена сьомга
100 г заквасена сметана
1-2 ч.л. уасаби
2 ч.л. мед
филийки черен хляб
зелен лук и сусам за овалване






Приготвяне:

* Пасирайте на гладък крем половината от сьомгата заедно със сметаната, уасабито и меда.

* Нарежете на ситно малко зелен лук и го смесете със сусама. По-фино ще стане, ако ползвате див лук.

* Нарежете хляба на малки квадрати или пръвоъгълници. Намажете ги с крема. Върху него сложете от останалата сьомга. Оваляйте страниците на филийките в сместа от лук и сусам и сервирайте.






събота, 17 септември 2016 г.

Многопластова франзела





Франзелите може да направите и с пълнозърнесто брашно. В този случай не слагайте семена в тестото. Пълнозърнестото брашно е достатъчно ароматно. Ползвайте различни семки само за поръска.

Продукти за 2 малки франзели:

200 мл хладка вода
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. мед
350 г брашно
2 с.л. микс семена
1 пакетче суха мая
50 г меко масло
разбито яйце за намазване
семена за поръсване







Приготвяне:

* В купа смесете водата, зехтина, солта и меда.

* Отделно смесете брашното, семената и маята. Започнете постепенно да прибавяте сухата смес към течната, като непрекъснато бъркате с домакинска бъркалка. След като сместа стане на гладка гъста каша без бучки, омесете меко тесто, което не лепне по ръцете ви. Ако е нужно добавете още малко брашно.

* Поставете тестото в купа, покрийте я с найлоново фолио и го оставете да втаса докато удвои обема си.

* Разделете втасалото тесто на две части. Всяка разточете на тънка кора. Намажете с масло, прегънете и отново намажете. Повторете това, докато получите малък напластен правоъгълник. Разточете наново и повторете намазването с масло, както и прегъването.

* Оставете двете маслени кубчета тесто да отпочинат 15 минути. Разточете ги наново на тънка кора и всяка завийте на руло. Поставете франзелите в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат отнаново за 20 минути. Намажете ги с разбито яйце и поръсете със семена.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете хляба за около 30-35 минути. Да ви е сладко!