събота, 24 март 2018 г.

Глазура за сладки - Винтидж (Vintage)





Предлагав ви една много лесна и ефектна глазура за бисквити, която се нарича Винтидж (Vintage). Наречена е на стила Винтидж, който се среща в различните жанрове на изкуството. Като се започне от вино, дрехи и бижута, мине се през мебели и фотография, та чак до моите бисквити! Мебелите в този стил са от  30-80 години на ХХ век и се отличават най-вече с белия си цвят, по който се виждат драскотини, пукнатини, вдлъбнатини и понякога ръжда. Дизайнерите в днешно време умишлено състаряват нови мебели, които внасят уют и история в дома ни. Винтидж може да бъде дори начин на живот. В момента е доста модно да се правят различни събирания с музика, дрехи и атмосфера от духа на отминалите десетилетия. Накратко, винтидж е едно романтично очарование по старите времена, носталгия по онези "златни години", независимо дали тава въпрос за мебели, парфюми или музика.

Ето как да направите бисквитите да изглеждат като от онази стара епоха:

Нужна ви е бяла сладкарска боя и натурално царевично нишесте. Добре е боята да е течна или гелообразна, но и сухата може да се разтвори в малко вода. Бяла хранителна боя няма да откриете в супермаркетите, а само в специализираните сладкарски магазини. Най-лесно е да си я поръчате през Интернет.  Разбира се, може да направите винтидж-ефект и в друг цвят, но аз предпочитам белия. След това мога допълнително да придам друг оттенък с различни цветове.

И така, в малка купичка сипете 1 ч.л. от боята и 1 ч.л. нишесте. Разбъркайте. Ако сместа е много гъста капнете малко вода. Трябва да получите консистенция като на боя за боядисване. Просто си представете гъстотата на латекса, с който сте боядисали кухнята си предното лято.

Разточете тестото за бисквитите и го нарежете на желани от вас форми. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. С четка за рисуване нанесете равномерен тънък пласт от боята. Повърхността на сладките трябва да е добре покрита и да не прозира, макар че може да я направите и умишлено неравна. Не слагайте втори слой боя, тъй като бисквитите няма да се напукат добре по време на печене.

Това е всичко. Изпечете сладките в загрята на 170* фурна, докато ръбчетата им порозовият. След като изстинат намажете краищата им с малко боя, за да получите цялостен завършен вид. Украсете ги по желание, а от мен приятно боядисване!





четвъртък, 15 март 2018 г.

Карамелена торта с лайм и босилек





Една изключително свежа комбинация между продукти, които на пръв поглед не пасват помежду си. Но повярвайте ми, невероятно добре си подхождат и вкусът на тортата е повече от чудесен. Ако кремовете с желатин се стегнат повече отколкото е нужно и не могат да се излеят върху тортата ги затоплете леко на водна баня или в микровълнова фурна. За да отделите по-лесно ринга от тортата сложете от вътрешната му страна ленти ацетатно фолио. Ако нямате такова изрежете ленти от по-плътни полиетиленови папки за документи.
Рецепта: Sweet Dreams






Продукти за торта 20 см:

блат:

100 г запечени фино смлени бадеми
30 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
100 г захар
3 яйца
50 мл зехтин
настъргана кора от 1 лайм
ванилия
3-4 бр. киви

крем с карамелизирано кондензирано мляко, лайм и босилек:

360 г масло
7 г стопен на водна баня желатин
6 яйца
300 г карамелизирано кондензирано мляко (Dulce de leche или Сгущенное молоко - вореное)
50 мл прецеден сок от лайм
200 мл прясно мляко
настъргана кора от 2 лайма
3-4 клончета босилек-само листата, нарязани на ситно

крем с кондензирано карамелизирано мляко и шоколад:

12 г стопен на водна баня желатин
200 г карамелизирано кондензирано мляко (Dulce de leche или Сгущенное молоко - вореное)
100 г стопен натурален шоколад
400 мл разбита на сняг сметана

Украса:

киви
лайм
пресен босилек
запечени натрошени лешници






Приготвяне:

* Блат: Покрийте две кръгли форми 18 см с хартия за печене и загрейте фурната на 180*. В купа смесете брашното, бакпулвера, лешниците и захарта. Добавете яйцата, зехтина, ванилията и кората от лайм. Разбийте за кратко с бъркалка, колкото продуктите добре да се смесят. Миксер не е нужен. Разпределете сместа в двете форми, а отгоре наредете кръгчета обелено киви. Изпечете блатовете за около 30 минути. Проверявайте готовността с дървена клечка и ако е нужно печете още малко. След като се охладят сложете единия блат в тортена чиния и го пристегнете плътно с висок ринг за торта.






* Крем с карамелизирано кондензирано мляко, лайм и босилек: Нарежете маслото на малки кубчета. Сложете ги на дъска или върху табличка, покрита с хартия за печене и замразете във фризера. В купа разбийте с телена бъркалка яйцата, прясното и карамелизираното мляко, сока и кората от лайм. Сварете крем на водна баня, докато започне да се сгъстява. Махнете от огъня и добавете желатина. Започнете да прибавяте на малки части замразеното масло, като разбивате с миксер. Добавяйте наведнъж не повече от 3-4 кубчета. Продължете да разбивате, докато кремът усвои цялото масло и запночне да изстива. Накрая прибавете босилека. Може да направите всичко това в кухненски робот. Оставете крема в хладилника докато започне да се уплътнява. Излейте половината върху блата и отново върнете в хладилника за да се стегне малко. Върху крема поставете другия блат и леко притиснете с ръце. Залейте с останалия крем и оставете тортата в хладилника поне за 5-6 часа. Може да я подготвите до тази стъпка от предния ден, което препоръчвам.

* Крем с кондензирано карамелизирано мляко и шоколад: Загрейте карамелизираното мляко до горещо и го смесете с шоколада и желатина. Охладете до стайна температура. Налейте сместа в сметаната и разбийте с миксер за да се смеси всичко добре.

* Извадете тортата от хладилника и с помощта на нож отделете ринга. Почистете го и отново обиколете тортата с него, като оставите свободен 1 см. От външната страна на ринга намотайте 1-2 пласта найлоново фолио за да предотвратите изтичане на крема. Залейте тортата с крема с шоколад и приберете в хладилника, докато напълно се желира. Отстранете ринга и панирайте тортата с натрошени бадеми. Украсете с лайм, киви, босилек и сервирайте. Да ви е сладко!




събота, 10 март 2018 г.

Тесто за бисквити с меласа





Наближава Великден и е време да приготвим сладките. Тази година ще ви изненадам с ново тесто, от което може да ги направите. То е с меласа и има фантастичен карамелен вкус. Меласата е тъмен гъст сироп, остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика. Качеството и́ зависи от товаq колко зряла е била суровината, колко захар е била извлечена от нея, както и какъв метод на извличане и бил използван. Има 3 вида меласа-светла, тъмна и черна. За тестото са подходящи и трите, но лично аз предпочитам по-тъмнатаq заради по-малкото захар в нея и уникалния вкус на карамел и леко опушено. Меласа може да откриете във всеки магазин за био-продукти, както и в големите супермаркети. Аз направих тестото с петмез от захарно цвекло, което също наричат меласа. То е със сходна консистенция и вкус като продукта от захарна тръстика. В България може да се купи от Лидл, както и Хит. Не знам дали го има в момента, но със сигурност и него ще намерите в био-магазините.  Ето снимка как изглежда.





Другото, което трябва да спомена за това тесто е, че в оригинал се прави с растителна мазнина от типа на палмовото масло. Това са т.нар. съкратени мазнини, които разрушават донякъде действието на глутена и бисквитите стават крехки, леко ронливи и нямат нужда да престояват с дни за да омекнат, което е характерно за този вид сладки. Оставям на вас сами да решите дали ще използвате тази мазнина или масло, както направих аз.






Е, стига толкова обяснения. Категорично мога да кажа, че тестото е великолепно на вкус и консистенция. Бисквитите са с голяма трайност и са изключително подходящи за всякакви глазури. А какво по-хубаво от това да подариш на скъп човек няколко великденски бисквити, направени от теб? Приятно майсторене!
 
Продукти за около 60 бисквити:

360 г брашно+1-2 с.л. за доизмесване
1 ч.л. микс подправки по избор (канела, джинджифил, кардамон, карамфил, ванилия и др.)
1 равна ч.л. сода бикарбонат
2-3 щипки сол
95 г меко масло или кокосова мазнина
100 г захар
1 яйце
180 г меласа
14 г оцет








Приготвяне:

* В купа смесете брашното, подправките, содата и солта. Разбъркайте добре.

* С миксер разбийте до пухкавост мазнината и захарта. Добавете яйцето и разбъркайте. Налейте меласатаq оцета и разбийте още веднъж. С брашното омесете меко тесто. Ако е прекалено лепкаво добавете още 1-2 с.л. брашно, но не прекалявайте. Тестото трябва да остане леко лепливо.  След като престои в хладилник ще се стегне и ще стане идеално за разточване.

* Завийте тестото в найлоново фолио и го приберете в хладилника поне за 4 часа. Лично аз го правя от предния денq за да може всичко да се спои идеално.

* Разточете тестото върху набрашнен плот и изрежете бисквити. Изпечете ги в загрята на 180* фурна за 12-15 минwjr. След като изстинат украсете по желание. Може да разгледате моите бисквити, които приготвих за подарък на приятели.


















петък, 9 март 2018 г.

Мини пакетчета с медена сьомга






Продукти за 6 порции:

250 г сьомга-филе
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. люта горчица
1-2 ч.л. мед
2 с.л. зехтин
1 ч.л. настъргана лимонова кора
сок от 1/2 лимон
розмарин
1/2 тиквичка
1 морков
алуминиево фолио (добре е да е двойно, за да е по-стабилно по време на печене)

Приготвяне:

* Нарежете рибата на 6 порции. Посолете и поръсете с черен пипер. В купичка разбъркайте горчицата, меда, 1 с.л. зехтин, сока и кората на лимона. Намажете порченцата сьомга и ги оставете да се мариноват 20 мин.

* Нарежете тиквичката и моркова на много тънки ивици. Посолете и полейте с останалия зехтин.

* Отрежете 6 квадрата от фолиото. В средата на всеки сложете по малко от зеленчуците, а върху тях парчетата риба. Отгоре поръсете с малко розмарин.

* Завийте фолиото, като добре прищипете краищата. Ако желаете може да ги завържете с готварски канап.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете сьомгата за 15 мин. Сервирайте предястието със свежа салата. Да ви е сладко!



вторник, 6 март 2018 г.

Френска ягодова торта




Gâteau fraisier с крем Mousseline и блат  Gioconda е френска класика, която може да видите като изпълнение в най-различни варианти. Но колкото и да се различават, бадемовият блат, ягодовото пюре и кремът си остават едни и същи. Аз избрах варианта на Ettore Cioccia, който е повече от великолепен както на вкус, така и привличащ поглед с нестандартна визия. Ягодово и малиново пюре може да купите готово, но и да приготвите сами, като сварите пасирани плодове до гъстота на пюре и след това претриете през фина цедка. Ако желаете може леко да го подсладите. Заслужава си да го направите в по-голямо количество. Разпределете пюрето в кутийки или найлонови пликове и замразете, докато ви потрябва за крем, сос или др. Излишно е да споменавам, че домашно приготвеното плодово пюре е хиляди пъти по-качествено, ароматно и вкусно от това, което ще намерите в магазините. При приготвянето на крем Муселин спазвайте необходимата температура! Това е важно за да не се пресече крема. Не забравяйте, половината от маслото се прибавя към горещия крем, а останалото след като е много добре охладен.

Продукти:

блат:

125 г пудра захар
125 г фино смлени бадеми
3 яйца
20 г брашно
20 г стопено масло
2 белтъка
ванилия

сироп:

25 г ягодово пюре
50 г захар
50 мл вода

ягодов конфитюр:

200 г ягодово пюре
100 г малиново пюре
40 г захар
5 г ябълков пектин

крем Муселин:

500 мл пълномаслено прясно мляко
ванилия
150 г захар
50 г царевично нишесте
3 жълтъка
300 г масло
пресни ягоди за гарниране






Приготвяне:

* За блата разбийте заедно на пухкав крем яйцата, ванилията, бадемите и половината от пудрата захар. Налейте маслото и поръсете с брашното. Разбъркайте всичко добре. Отделно разбийте белтъците с останалата захар. С внимателно бъркане ги прибавете към яйчено-бадемовата смес. Покрийте голяма правоъгълна тава с хартия за печене и изсипете вътре тестото. Загладете добре. Изпечете блата за около 10-12 минути в предварително загрята на 180* фурна. След като блатът изстине отлепете внимателно хартията и го сложете на дъска, постлана с хартия за печене.

* За сиропа кипнете за 2 минути захарта и водата. Махнете от огъня и добавете ягодовото пюре. Охладете и с четка сиропирайте леко блата.

* За конфитюра разбъркайте захарта и пектина. Загрейте пюрето до 40* и добавете захарта и пектина. Варете няколко минути на слаб огън, като бъркате непрекъснато. Охладете пюрето до 30* и го нанесете на тънък равен пласт върху блата. Сложете намазания блат в хладилника,  докато се стегне пюрето и при допир не лепне.

* За крема първо нарежете маслото на малки кубчета и го оставете на стайна температура добре да омекне. За по-бързо може да ползвате микровълнова фурна. Разбъркайте в купа жълтъците, половината от захарта, нишестето и малко от млякото. Останалото мляко и ванилията загрейте в тенджера до горещо. Излейте го на тънка струйка при жълтъците, като бъркате с телена бъркалка. Върнете цялата смес в тенджерата и на тих огън или водна баня сварете гъст крем. Прехвърлете крема в купа и веднага добавете половината от маслото. Разбъркайте с бъркалката до хомогенност. След като кремът изстине го приберете в хладилника поне за 3-4 часа, докато се стегне и охлади много добре. Разбийте студения крем с миксер и добавете останалото масло. Отново разбийте добре, докато получите гъст и пухкав крем. Нанесете крема върху намазания с конфитюр блат и изравнете с шпатула. Дебелината на крема трябва да е 5-6 мм. Отново оставете блата на студено, докато се стегне добре и крема. Той също не трябва да лепне при допир. Количеството на крема е по-голямо от нужното. Остатъкът използвайте за друг сладкиш, ако преди това не сте го изяли направо от купата.

* Сглобяване: Изравнете блата до размери 30x40 см, като изрежете краищата с остър нож. Нарежете го на 4 еднакви ленти по дължина. Важно е прецизно да премерите големината на лентите. Използвайте линия или шаблон. В средата на тортена чиния сложете малък метален ринг. Около него завийте едната лента, след това останалите три, като се стараете краищата им плътно да се прилепят един с друг. Оставете тортата в хладилник до сервиране. Големината на тортата зависи от малкия ниг, който ще сложите в средата.






* Преди да поднесете тортата я оставете на стайна температура за 1 час, за да може кремът да се отпусне и текстурата да стане мека и нежна. Махнете ринга в средата, като си помогнете с малко ножче. Напълнете отвора с ягоди и сервирайте. Да ви е сладко!





събота, 24 февруари 2018 г.

Цитрусово пиле




Тъй като пилешкото месо е леко, почти неутрално на вкус и не твърде мазно, цитрусите му подхождат идеално. Лимоновото пиле е класика, но и с портокали също става чудесно. Свеж вкус, добър баланс между леко кисело и сладко и много аромат. Опитайте!

Продукти за 4 порции:

4 пилешки бутчета
1 глава лук
2 скилидки чесън
500 г дребни картофи
1 лимон
1 малък портокал
4 клончета мащерка
2 клончета риган (пресните подправки може да замените със сушени)
по 70 мл лимонов и портокалов сок
150 мл пилешки бульон
1 ч.л. настърган пресен джинджифил или 1/2 ч.л. сушен
1 ч.л. червен пипер/лют по желание
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. олио




Приготвяне:

* Посолете месото и поръсете с червен и черен пипер. Нарежете лука и чесъна на ситно, а цитрусите на шайби. Картофите нарежете на тънки филийки без да ги прерязвате до долу. Ако желаете може да ги оставите с кората.

* В подходящ съд за печене сложете лука, чесъна, ригана и мащерката. Налейте цитрусовия сок, олиото и бульона. Посолете на вкус и подправете с джинджифил и черен пипер.

* Разбъркайте всичко добре и наредете бутчетата. Около тях сложете картофите и нарязаните на шайби лимон и портокал. Изпечете ястието за около 1 или малко повече час в загрята на 180* фурна, като периодично поливате месото и картофите със соса.  Да ви е сладко!