неделя, 23 февруари 2020 г.

Печена кокосова риба





Ястието е изключително фино, ароматно и вкусно. Почитателите на източната кухня със сигурност ще останат очаровани от рецептата.

Продукти за 4 порции:

3 с.л. сусамово олио
2 скилидки ситно накълцан чесън
1 ситно нарязана зелена люта чушка
200 мл кокосово мляко
100 г настърган джинджифил
настъргана кора и сок от 1 лимон
800 г филе риба по избор
2 ч.ч. сварен ориз
2 с.л. оризов оцет
3-4 с.л. ситно нарязан магзаноз
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Първо подгответе маринатата. В 1 с.л. сусамово олио задушете половината чесън и половината люта чушка. Налейте кокосовото мляко и редуцирайте до половина. Изстискайте с ръце джинджифила, нужен ви е само сока. Прибавете го към редуцираното мляко и подправете на вкус със сол, черен пипер, лимонов сок и лимонова кора. Поръсете с малко магданоз и разбъркайте.

* Нарежете рибата на порции. Сложете парчетата в тава, покрита с хартия за печене. Леко посолете и отгоре разпределете маринатата. Оставете рибата да се маринова за 30-40 минути.

* За гарнитурата овкусете ориза със сол, черен пипер, останалите чесън и чушка, оризов оцет, магданоз и 2 с.л. сусамово олио. Добре разбъркайте и направете малки топчета.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете рибата за 15-20 минути. Сервирайте с оризовите топчета. Да ви е сладко!


неделя, 16 февруари 2020 г.

Крем супа от моркови с кокосова пяна




Това е най-вкусната морковена супа, която съм правила. Изключително нежна, фина и ароматна. Консистенцията е кадифена, а основните продукти и подправките се допълват идеално. Супата е постна и е чудесна за предстоящите Великденски пости. Но е толкова хубава, че препоръчвам да я сервирате на малки порции като предястие преди обяд или вечеря. Ще се радвам да я опитате.

Продукти за 4 малки супи:

300 г моркови
25 г пресен джинджифил
2 шалота
2 с.л. олио
1-2 ч.л. къри на прах
400-500 мл зеленчуков бульон
сол и бял пипер на вкус
200 мл кокосово мляко
1 лимон
зелен лук за гарниране

Приготвяне:

* Нарежете морковите, джинджифила и лука на дребни парчета. Задушете ги до омекване в олиото. Прибавете кърито и залейте с бульона. Оставете супата да къкри, докато зеленчуците омекнат напълно. Пасирайте я съвсем гладко с пасатор и подправете със сол и бял пипер.

* Обелете тънко кората на лимона с белачка за зеленчуци. Сложете я в кокосовото мляко и варете на тих огън 5-7 минути, за да се ароматизира добре. Извадете кората и посолете. С пасатор на високи обороти разбийте млякото на пяна.

* Изцедете лимона и подкиселете супата на вкус. Разпределете я в 4 купички. Отгоре сложете няколко супени лъжици от кокосовото мляко и гарнирайте със зелен лук. Да ви е сладко!

*** Може да замените лимона с лайм, а шалота с 1/2 глава кромид лук. Лесно може да направите кокосовата пяна, ако имате уред за фрапе или ако притежавате кафемашина с капучино система.


неделя, 2 февруари 2020 г.

Лимонов пай-брюле





Лимоновият пай-брюле на Бруно Албуз е един от най-свежите и ароматни сладкиши, на които съм попадала. Приготвя се изключително лесно, подходящ е за замразяване след изпичане и продуктите са напълно достъпни. Това, което го прави по-специален от стандартния лимонов пай е кремът, който се прави с варен лимон. Това определено подобрява вкуса и тексурата му. А хрупкавата карамелизирана коричка дава усещането за същинско брюле, независимо, че в него няма никаква сметана. Непременно опитайте и поднесете с топка ванилов сладолед.

Продукти:

основа:

50 г пудра захар
80 г фино смлени бадеми
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
1 яйце
150 г меко масло на бучки
210 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

(За основата на пая се ползва 1/3 или половината от тестото, в зависимост от това, каква дебелина желаете. Останалото може да съхранявате в хладилник 1 седмица или да замразите. Използвайте го за бисквити или други сладкиши.)

крем:

1 голям лимон (150г)
100 мл пресен прецеден лимонов сок (прибл. от 2 лимона)
150 г захар
ванилия
10 г нишесте
4 яйца
125 г стопено масло

друго:

кристална захар за поръсване и карамелизиране

Приготвяне:

* Пригответе тестото за основата няколко часа предварително, за да може добре да се охлади и стегне в хладилника. За по-бързо може да го сложите във фризера.
С миксер или в кухненски робот разбъркайте заедно пудрата захар и бадемите. Добавете ванилията, лимоновата кора и яйцето. След като добре се смесят прибавете постепенно маслото, като продължите да разбърквате до получаване на крем. Сипете брашното, примесено с бакпулвера. Разбийте още малко, докато съставките се смесят и получите меко и лепкаво тесто. Не добавяйте повече брашно. Сложете тестото в найлонов плик и приберете в хладилника, докато се стегне и стане годно за разточване.

* Покрийте дъното на малка правоъгълна форма с хартия за печене. Размерът, който авторът посочва е 24X16 см. Аз нямам подобна форма, но това не е важно. Може да изпечете пая и в кръгла форма. Разточете върху набрашнена повърхност или хартия за печене половината от тестото на кора с дебелина 3 или 4 мм. Пренесете я във формата и изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете кората с вилица и приберете в хладилника, докато приготвите крема.

* За крема надупчете с вилица един лимон и го сварете за около 20-25 минути. Охладете го и разрежете на половина. Отстранете бялата мембрана и семките. Пасирайте лимона заедно с лимоновия сок и захарта. След като получите гладка консистенция прибавете ванилията, яйцата и нишестето. Накрая налейте маслото и отново разбийте добре с пасатор.

* Загрейте фурната на 170* с вентилатор. Излейте крема върху маслената основа и изпечете сладкиша на по-долно ниво на фурната за 30 минути. Охладете добре и приберете в хладилника за 1 нощ. С ножче минете по краищата на формата, за да отлепите крема. Обърнете целия сладкиш върху дъска и отстранете хартията. Пренесете го в чиния с крема нагоре, като си помогнете с дъската. Не се притеснявайте, сладкишът е достатъчно стегнат и няма да пострада от обръщането. При поднасяне отрежете парчета като малки пасти. Посипете ги със захар и карамелизирайте с горелка. Да ви е сладко!





неделя, 26 януари 2020 г.

Предястие с авокадо и пушена сьомга






Продукти за 2 порции:

1 авокадо
2-3 с.л. крем сирене
лимонов сок, сол и черен пипер на вкус
2 слайса пушена сьомга
2 ч.л. хайвер по избор

Приготвяне:

* Както споменах, не са нужни точни мерки. Разрежете авокадото на две части по дължина. Отстранете костилката и изгребете вътрешността с лъжица. Запазете корите на двете половинки. Пасирайте авокадото на гладък крем заедно с крем сиренето. Може да сложите по-малко или повече сирене, в зависимост от това, как на вас ще ви хареса като цвят, плътност и вкус. Подправете с лимонов сок, сол и черен пипер.

* Нарежете сьомгата на ситно и също я овкусете с лимон и пипер.

* Напълнете корите с крема до 2/3. С лъжица оформете легло и сложете рибата. Върху нея сипете още авокадо и внимателно загладете с нож. Най-отгоре гарнирайте с хайвер. Да ви е сладко!

*** Кремът от авокадо може да обогатите с мента или чесън. Ако нямате хайвер гарнирайте със свежи кълнове или салата. Пригответе предястието час преди сервиране. Независимо от лимоновия сок авокадото потъмнява, ако престои дълго време.






неделя, 29 декември 2019 г.

Шоколадов ликьор и захаросани канелени бадеми




За да е по-вкусно и весело на Нова година бих искала да споделя с вас две лесни рецепти. Шоколадов ликьор, специално приготвен от майстора-сладкар на Lindt - Johann Lafer и типичните за коледните базари в Германия канелени захаросани бадеми.
Ликьорът е изключително вкусен и ароматен, приготвя се лесно и е за директна консумация. Самите  съставки го правят гъст и не е подходящо да се държи в хладилник, тъй като се превръща в крем. Така че, направете го и го пийнете с приятели. На стайна температура може да го съхранявате до една седмица.  
Захаросаните бадеми са любимо лакомство на малки и големи по всички коледни базари в Германия. Навсякъде ухае на карамел и канела, ароматът наистина е неустоим. Съвсем лесно може да приготвите и тях у дома. Да започнем с ликьора.

Продукти за 700 мл готов ликьор:

150 мл течна сметана
100 мл прясно мляко
75 г пудра захар
ванилия
1 пръчка канела
1 зърно звезден анасон
1 ч.л. зърна черен пипер
2-3 зърна кардамон
2 жълтъка
150 г натрошен натурален шоколад
200 мл бренди, коняк или уиски
100 мл амарето

Приготвяне:

* В тенджерка кипнете заедно сметаната, млякото, пудрата захар и всички подправки. Махнете от огъня и оставете течността да се ароматизира за няколко часа. Ако искате повече аромат оставете за една нощ. След това отстранете подправките и прецедете.

* Затоплете наново прецедената сметана и сипете в нея двата жълтъка, предварително добре разбъркани. Варете на съвсем слаб огън, докато сместа леко се сгъсти и започне да оставя следи по лъжицата. Не варете до гъсто, за да не получите гъст яйчен крем. Нужно е само жълтъците да се темперират, за да не са сурови. Не усилвайте огъня, иначе жълтъците ще се пресекат и ще получите бъркани яйца. За да сте сигурни в крайния резултат може да направите всичко това на водна баня.

* Махнете сметаната от огъня и добавете шоколада. Разбъркайте, докато се стопи напълно. Накрая налейте двата вида алкохол и разбъркайте отново. Налейте ликьора в бутилка и след като изстине може да сервирате.

За захаросаните бадеми са ви нужни 200 г сурови бадеми с люспи, 150 г захар, 80 мл вода, 2 ч.л. канела на прах и ¼ ч.л. сол.

Приготвяне:

* Препоръчвам да ползвате съд с незалепващо покритие, примерно тиган. И така, смесете в тигана захарта, канелата, солта и водата. Аз понякога добавям и малко кардамон, много е ароматно. Кипнете всичко, докато захарта се разтвори. Добавете бадемите и варете на среден до силен огън, като бъркате периодично с дървена лопатка. След като течността започне да се сгъстява и да образува плътни мехури намалете огъня до слаб. Като пример мога да дам моите котлони, които да с 9 степени. В началото варя бадемите на 7 или 8 степен, а след това намалям на 4 или 3. Това е най-важното при захаросването на бадемите. В началото захарта става на гъст сироп, който ще се превърне в течен карамел, ако огъня продължи да бъде силен. Целта е съвсем друга, а именно сиропът да кристализира отново и да облече бадемите в суха хрупкава обвивка. Сега е моментът да разбърквате бадемите енергично и постоянно, докато наистина целите се облепят в побеляла захарна обвивка. Трябва да станат напълно сухи и ядките да се отделят една от друга. Дори може вече да махнете тигана от котлона и да ги разбърквате, докато това стане. На дъното на тигана ще остане голяма част от захарта. Върнете го отново на котлона и на слаб огън бъркайте, докато захарта започне да се карамелизира и да полепва частично по бадемите. След като получат гланц са готови. Изсипете ги в тава върху хартия за печене и ги оставете да изстинат. Съхранявайте ги на стайна температура на сухо място.

Това е всичко. Може би обясненията ми са по-подробни от обикновено, но се надявам да са ясни. Желая на всички весело посрещане на 2020 година!


събота, 21 декември 2019 г.

Фалшиви сандвичи (Falsche Butterbrote)






Едни от любимите коледни сладки в Германия се казват Falsche Butterbrote, което означава Фалшиви сандвичи. Всъщност, това са вид меденки, но с много ядки, което ги прави още по-вкусни. Като всички подобни сладкиши с мед и те стават по-хубави, ако престоят. Ароматите се спояват и бисквитите омекват. В случая няма нужда от чакане това да стане, тъй като моето предложение е да ги слепите две по две с крем-сирене-тип Филаделфия и бял шоколад. Сладките поемат от влагата на крема и стават крехки, въздушни и меки. Ще се радвам да разнообразите празничните лакомства, които приготвяте за Коледа с още една рецепта.

Продукти за около 20-30 двойни бисквити:

250 г мед
250 г захар
150 г масло
1 яйце
2 с.л. ром или ромова есенция
400 г брашно + 1/2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. какао
2 ч.л. подправки за меденки по избор (канела, джинджифил, кардамон, звезден анасон, карамфил, бахар, черен пипер)
125 г фино натрошени запечени бадеми
125 г натрошени запечени лешници
150 г натурално крем-сирене
150 г стопен бял шоколад

Приготвяне:

* Загрейте заедно меда, захарта и маслото, докато захарта се стопи. Може да направите това на слаб огън или в микровълнова фурна. Охладете до стайна температура и разбъркайте с яйцето и рома.

* Отделно смесете брашното заедно с бакпулвера, подправките, какаото и ядките. Сипете сухата смес при медената и разбъркайте на тежко лепкаво тесто. Сложете тестото в найлонов плик и приберете в хладилника за няколко часа или една нощ.

* Разточете охладеното тесто върху набрашнен плот с дебелина 3-4 мм. Изрежете кръгли бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете в загрята на 180* фурна за около 15 минути.

* За крема разбъркайте до хомогенност с бъркалка крем-сиренето и шоколада. По желание ароматизирайте с ванилия или настъргана портокалова кора.

* Слепете бисквитите две по две, като помежду им нанесете малко крем. По желание украсете с предпочитана от вас глазура. Да ви е сладко!

*** Може да смените ядките с други, които харесвате. Добре е едните да са по-едри от другите, за да хрускат приятно като ги хапвате.