Рулото е изключително нежно като консистенция и вкус, тъй като в тестото няма брашно. Блатът става лепкав и влажен. За да го отлепите по-лесно от хартията след печене може да я намаслите леко преди да изсипете тестото върху нея.
Продукти:
блат:
5 яйца
100 г захар
40 г какао
ванилия
крем:
250 мл прясно мляко
100 г захар
2 с.л. нишесте
2 жълтъка
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
100 мл течна пълномаслена сметана
пълнеж:
500 г череши
3 с.л. кафява захар
50 мл вишновка
1-2 зърна карамфил
2-3 щипки канела
ванилия
Приготвяне:
* Разбийте много добре яйцата със захарта, докато утроят обема си. Внимателно прибавете пресятото какао и ванилията, като бъркате с лопатка. Сипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Загрейте хурната на 170* и изпечете блата за около 8-10 минути. След като леко се охлади го навийте заедно с хартията на руло, за да приеме нужната форма.
* Сварете гъст млечен крем от посочените продукти без сметаната. Охладете добре. Разбийте сметаната на сняг и с внимателно бъркане я прибавете към млечния крем. Оставете млечно-сметановия крем за половин час в хладилника.
* Почистете черешите от дръжките и костилките. Ако желаете, оставете череши за украса, които да потопите в разтопен на водна баня шоколад. Сложете почистените череши заедно с останалите продукти за пълнежа в тиган и кипнете всичко 2-3 минути. Внимавайте да не преварите черешите. Трябва да останат цели и само леко да омекнат и да се ароматизират. С решетъчна лъжица извадете плодовете да изстиват, а сиропа сгъстете с 1 ч.л. нишесте.
* Намажете изстиналия блат с част от крема, наредете черешите върху него и завийте на руло. С останалия крем украсете рулото и гарнирайте с шоколадовите череши. Може да ползвате и разбита сметана за украса. Поднесете с черешов сос. Да ви е сладко!
Здравейте, впечатлена съм от начина по, който изглежда това руло и много бих искала скоро да го направя, но искам да попитам отнодно състава на блата дали не трябва да има и брашно и ако е нужно колко? Благодаря предварително:)
ОтговорИзтриванеМного благодаря. Радвам се,че ще пробвате рулото. Блатът категорично е без брашно. Какаото върши тази работа вместо него, както и много добре разбитите яйца. Това е всичко. Много е лесно и бих казала и че не е скъпо.Благодаря още веднъж.Дано ви се хареса.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеТоку що извадих блата от фурната и е останал по хартията за печене, не мога да го отлепя изобщо . А го направих точно по рецепта :/ имам празник днес , а рулото е съсипано . От какво може да е станало така ?
ИзтриванеУх, че неприятно. Много съжалявам за неприятностите. Аз късничко ти отговарям, но се надявам това да не е съсипало празника ти. Тъй като в това тесто няма брашно, то е лепкаво и влажно. Само какаото е това, което го стяга. Изисква по-дълго печене, по-скоро сушене. Това е причината. Благодаря ти, че опита. Наистина се надявам да си прекарала един чудесен празник!
Изтриванеolá, meu nome é Mel, sou brasileira, apaixonada por gastronomia, e outras coisas ... estou muito encantada com seu blog, fotos lindas, estou seguindo seu blog. Espero que possa visitar e seguir o meu. Fiz um post especialmente pra mostrar suas maravilhas a todos aqui no Brasil.
ОтговорИзтриванеParabens !
me visite.
http://meldalua.wordpress.com/2012/02/16/coisitas-maravilhosas-pelo-mundo/
Obrigado Mel. Você está mila.S de bom grado participar.
ОтговорИзтриванеЙоли, привет!
ОтговорИзтриванеОткак в края на миналото лято открих това руло в блога ти, нямам търпение да дойде пролетта, за да излязат черешите и да го спретна :) И тъй като това време наближава, имам няколко въпроса по изпълнението му. 1. Какъв размер да е тавичката, в която печеш блата?
2. Тази вишновка... от къде да си я набавя, мога ли с нещо да я заменя? Идея?
Благодаря ти предварително!
Нямам търпение да излязат пустите му череши. Това руло го сънувам, уникално е!
Прегръдки,
Ема
Веднага ти казвам Емче.Винаги пека блатовете за рула в тавата от фурната.Тя си е стандартна и мисля,че най-добре става в нея.Изобщо не се притеснявай за вишновката.Вчера в Кауфланд на щанда с алкохолните напитки видях най-различни ликьори.Български са и не са никак скъпи.Имаше и вишновка.Предполагам,че и в другите магазини ще има,изобщо не е проблем да си набавиш.Радвам се,че избра това руло.Много е леко и вкусно.Прегръдка и от мен,мила.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриванеправилно ли съм разбрала техниката на завиване на рулото, след като се изпече, веднага се навива заедно с хартията и като изстине се развива, за да се намаже с плънката,маха се хартията и пак се навива? Питам, защото все ми се чупи още на първото навиване...
Благодаря!
Поздрави
Петя
Здравей Петя. Според мен блата ти се чупи, защото може би е малко повече изпечен. Тестото е много леко и въздушно, иска малко печене, около 10 мин. само. И да, правилно си разбрала, навивам го докато е още топло. Винаги така го правя . Благодаря и няма да се отказваш, нали?
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли!Отдавна следя твоите прекрасни творения и съм пробвала много от прекрасните рецепти.Мога само да ти благодаря за всичко,с което ни даряваш!Искам да споделя,че използвах тази рецепта ,но направих торта а не руло.Стана нещо вълшебно.И на вкус и на вид:)Отгоре я залях с ганаж.Това беше моята "Валентика":)Съжелявам,че не успях да направя снимки...вече я няма...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за всичко,което споделяш с нас !!!
Ваня
Здравеи Йоли!Забравих да питам нещо...Искам да направя и рисуваното руло,но като съпоставя продуктите за блата с тези на шоколадовото си мисля,че тестото ще е по-малко количество заради броя на яйцата.Каква тавичка да използвам?За шоколадовият блат използвах тавата на фурната и стана идеално.
ОтговорИзтриванеБлагодаря предварително:)
Ваня
О,не,Ванче.Направи го точно както съм го написала.Няма да е малко.И тук пак ще кажа,че трябва да е тънко,задължително трябва да е такова за да е фино.Не забравяй,че в шоколадовото руло има 5 яйца,но пък няма никакво брашно.Тук блата е по-скоро яйчен,стои леко влажен и много лек.И е жилав.А при рисуваното руло си е чист пандишпан,има и брашно в него.Но ако се притесняваш,винаги можеш да увеличиш продуктите поне с 1/3.Баба ми например едно време като правеше руло си забъркваше тестото с 4 яйца с 1 ч.ч.захар и 1 ч.ч. брашно.Ванилия,лимонова кора и мъничко бакпулвер.Ако искаш пробвай така,но става дебело според моя вкус.Успех и приятно рисуване.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеHi, dear Jolie, I'm from Mexico, and I super like your blog, but I'm a little confuse, because I can't understand as well the amount of ingredients and the direccions are a little bit confusing. would you mind to explain me in a clear way the directions and the ingredients to bake this awesome roll. :) please
ОтговорИзтриванеDear Annie, roll the dough for five ingredients are eggs, 100 g sugar, 40 g of cocoa and vanilla. Another no. Good luck and thank you.
ОтговорИзтриванеСтрахотно се е получило това руло! При мен нещата не се получават, когато развивам вече изстиналия блат, той се натрошава... Рецептата, която ползвам е малко по-различна, има разтопен шоколад в нея, вместо какао, и започвам да се чудя дали да търся проблема в техниката си или е просто от шоколада...
ОтговорИзтриванеМТ,в техниката има нещо,което не се получава.В тестото няма никакво брашно,само какаото служи за сгъстител.Блатът става доста влажен и мек,много рядко може да се начупи,защото е еластичен.Иска и малко печене.може да си го пекла по-дълко и да се е изсушил.Трудно се разбира кога е изпечено нещо с какао,защото е тъмно на цвят.Нали ще опиташ пак?А твоята рецепта силно ме заинтригува,сподели я,ако нямаш нищо против.Мисля,че всички ще и се зарадваме.Благодаря ти много.
ОтговорИзтриванеРецептата е споделена в блога ми :) http://chocolatmt.blogspot.de/2013/05/vol1.html
ОтговорИзтриванеЩе пробвам пак, разбира се, докато не го докарам това руло, няма да се откажа.
Благодаря за изчерпателния отговор! Следващият път ще го пека по-малко :)
Ја сам 2000-ти пратилац овог чаробног блога и сутра ћу у то име направити овај фантастични ролат. Хвала Вам. ♥
ОтговорИзтриванеOljaМного ще се радвам да го опиташ.Благодаря ти за милите думи и да ти е сладко.
ОтговорИзтриване