сряда, 24 септември 2008 г.

Сълзици



Продукти

1 пакет бутер тесто
150 г захар
лимонова кора
20 г меко масло

Приготвяне

* Поръсете работния плот с половината от захарта и разстелете тестото върху нея.Настържете кората на един лимон и я смесете с останалата захар.Посипете лимонената захар равномерно върху тестото и притиснете леко с точилка за да полепне по-добре.




* Започнете да навивате тестото от единия му край на руло.Завивайте до средата на тестото.Повторете същото и от другия край, докато двете рула се срещнат по средата. 


 

* Оставете тестото за 20 мин.във  фризера, а после с остър нож нарежете бисквити.




* Наредете бисквитите в тава, покрита с  хартия за печене като оставите достатъчно място между тях. Лекичко намажете бисквитите с меко масло и печете в предварително загрята на 180*фурна до зачервяване.

* Вместо бяла захар можете да използвате кафява . За по-контрастно тестото може да се наръси с какао. А ако обичате аромата на канелата, просто не я пропускайте. да ви е сладко!


15 коментара:

  1. Йоли,
    благодаря за прекрасната рецепта. След като опечем сълзиците, оставяме ли ги някъде на стайна температура, за да станат хрупкави? Т.е. да изгубят част от влагата, която се е появила при печенето?

    ОтговорИзтриване
  2. Много добре си преценила нещата Дани.Хубаво е да изпръхнат.А за съхранение просто не ги слагай в найлон,можеш да ги държиш в кутия или просто в някакъв съд.Наистина целта е да не се овлажняват,но като са на открито няма такава опасност.Благодаря ти за милите думи.

    ОтговорИзтриване
  3. и аз правя "сълзици". само че аз ги правя със захар омесена с канела. след като ги извадя от фурната ги подреждам в купа и изчезват докато са още горещи :)
    п.п. Йоли, благодаря за цялато вдъхновение и за всички рецепти изпълнени с най-важната съставка - щипка любов!

    ОтговорИзтриване
  4. о,Контеса ... каква прекрасна идея ми даваш,благодаря ти.Сигурно стават много ароматни,направо ми замириса ... Благодаря ти и хубавите думи,много ме зарадва.

    ОтговорИзтриване
  5. Преди два месеца ги направих за пръв път и оттогава поне 10ина бутер теста са отишли в тази насока. А преди дори не харесвах бутер тесто. Прекрасни са сълзиците, изключително леки и отвяват купешките по всички показатели. Благодаря за прекрасната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  6. Урааааааааааа .......!!!!! Йоане,така ме зарадва с това.Благодаря ти много,много,много ... Да ти е сладко!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, сълзиците са прекрасни - стават бързо,лесно и изчезват неусетно. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  8. Хапвайте ги тогава набързо и слагай другата тава.Благодаря ти много миличка!

    ОтговорИзтриване
  9. На 90 дневната диета съм, утре съм на въглехидрати и си ги направих тази вечер... То и от няколко дни синът ми врънка, че иска да яде "сълзички". И друг път съм правила, по съвсем малко по различен начин, сега изпробвах твоя. Станаха страхотни! Още са топли, а мъжете ми ги нападнаха и от хола не се чува и гък... Надявам се да ми оставят няколко, за да мога да ги опитам утре. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Аз пък ще тикажа да я разкараш тая диета. Толкова си си хубава така! Не се разваляй! Благодаря ти мила и наздраве на мъжете. А теб те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти! Много си миличка! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотно се получиха сълзиците, благодаря ти за споделянето!!! Вече са само спомен.....до следващия път ;)

    ОтговорИзтриване
  13. Ееееее,откога не съм ги правила..Благодаря ти,че ги опита и ме подсети.Да ви е сладко на всички.Много се радвам.

    ОтговорИзтриване
  14. Уникална рецепта :) Понеже не обичам лимоновата кора като аромат го направих без и пак се получиха . Благодаря ти много Йоли :) Твоите рецепти винаги са били най-добрите :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, благодаря ти! Разбира се, че като не обичаш лимон ще го пропуснеш. Винаги можеш да го заместиш с друг любим аромат. Светли Великденски празници!

      Изтриване