вторник, 23 септември 2008 г.

Фалшив Гараш





Продукти

250 г меко масло
300 г пудра захар
6 жълтъка
70 г какао, размито в малко гореща вода
2  ванилии
250 г смлени орехи
6 белтъка
1/2 каф.ч. бренди








Приготвяне

* Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Прибавете жълтъците, а след това какаото и ванилията. От полученият крем отделете половината и го оставете в хладилника да се стегне.

* Към останалата част прибавете орехите и разбитите на сняг белтъци като ги редувае и  разбърквате  внимателно с лопатка. Изсипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете сладкиша  на загрята на 170* фурна за около 30 - 35 минути. Проверете с дървена клечица дали е изпечен добре преди да го махнете от фурната.

* Оставете блата добре да се офлади. Сиропирайте го леко с алкохола, смесен с малко вода. Отгоре намажете с крема и гарнирайте хо желание. Да ви е сладко!

* Ако се притеснявате да консумирате сурови жълтъци в  крема първо ги разбийте с малко захар  на водна баня за да се темперират. И един съвет - разбийте първо белтъците на сняг, а след това добавете към  тях малко захар като продължите да разбивате още 1 минута. Чак след това внимателно ги смесете с  основното тесто. Така те ще запазят максимално въздуха в тях и тестото няма да спадне.





* Лично аз отделям 2/3 от тестото за крем, а за блат изпичам 1/3. Така получавам по-тънък блат и повече крем. Преценете сами как е добре според вкуса ви, както е в рецептата или както го правя аз. Да ви е сладко!





.

95 коментара:

  1. Здравейте,
    вчера пробвах тортата Ви - стана страхотна, точно така както си я представях! Мерси много за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам , че ви е харесала. Да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, съвсем случайно попаднах на Вашия блог и онемях. Невероятно красиви неща, предполагам че са също толкова вкусни. Нямам търпение да пробвам някоя Ваша рецепта. Прекланям се пред таланта Ви! Поздрави,

    ОтговорИзтриване
  4. Много,много благодаря за топлите думи.Радвам се,че Ви хареса блогът ми,но ще се радвам още повече,ако наистина опитате някоя рецепта.Да Ви е сладко и добре дошли!

    ОтговорИзтриване
  5. Yoli kogato te gledah po TV KAZA CHE MOJE I s drug alkohol kato uiski da se siropira,,,,ta vaprosat mi e niama li da ostane vkusa i daha na uiskito v samata torta?

    ОтговорИзтриване
  6. Да,разбира се,че ще мирише на уиски тортата.Леко,но ще се усеща аромата и вкуса му. Аз затова казах всеки само да избере какъв алкохол да ползва.Наистина е въпрос на вкус, каквото обичаш, това сложи. Има хора, които харесват вкуса на уиски в сладкишите.Аз например редовно си открадвам по малко уиски за някай сладкиш тайно от мъжа ми когато имаме от това питие.Добре става,не се притеснявай.Ако все пак не го харесваш особено може да го поразредиш с малко вода или пък въобще да не слагаш алкохол. Нищо задължително няма.Въпросът е да ви е вкусно!

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, с какво си гарнирала тортата от страни и ще върви ли отгоре крема да е шоколадов ганаш, защото ме притеснява суровото яйце. Хиляди поздрави! Всичко, което съм направила от твоя блог, а то е доста е било страхотно и стана част от нашата кухня.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти миличка.Разбира се,че можеш да сложиш и друг крем,който обичате в къщи.Не само ганаш.Ако все пак решиш да направиш тортата с оригиналния крем,има набин да избегнеш суровите жълтъци.И това принципно важи за всички рецепти със сурови яйца.Слагаш ги в купа с малко от захарта,която е по рецепта.След това ги разбиваш на водна баня на котлона.Водата трябва да е гореща,но да не завира.Иначе яйцата ще се втвърдят,ще се сготвят.Тази температура им е достатъчна за да предпази яйцата от всякакви салмонели и тем подобни.След това ги оставяш да изстинат и ги прибавяш към маслото.Както си прецениш,така направи. А иначе тортата е облечена в готов гриляж.С други думи,купила съм си готов бадемов крокан.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти мила за бързия отговор. Утре ще пробвам и ще пиша. Божеее, толкова съм отнесена вече, че съм забравила да си пиша името. Поздрави и благодарности: Ели :)

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей, Йоли! Аз също се каня на тоя Гараш. Не си представям много вкуса, затова бих искала да те попитам би ли му подхождало да е напоен с Бейлис или пък с нищо? Страхотна си, гледаме те, продължавай в същия дух! Успех! Меги!

    ОтговорИзтриване
  11. О,Меги,с Бейлис ще стане истинки фурор тази торта.Това е много вкусно питие и като се ползва в сладкарството наистина се получава страхотен вкус.Много добър избор си направила и ти благодаря за идеята,която даваш на всички.Радвам се,че харесваш предаването и да ви е сладко на всички у дома!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей,Йоли!Тортата е невероятна-гледах рецептата в предаването и се реших да я направя,тъй като досега не съм се осмелявала.Стана страхотна,всички я харесаха.Сега пак ще я правя по случай рожден ден-дано се справя отново!Благодаря за вкуснотийките,които ни предлагаш всеки път.Гледам те,когато мога и научавам все нови и полезни неща!Желая ти успешна година,изпалнена с любов,творчество и фантазия!
    от Ванчето

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей Йоли,много ми хареса тортата,много е вкусна!Харесват ми рецептите,които предлагаш!продължавай все така!Успех!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте. Смятам да направя тази торта на 14.03- имаме рожденник у дома, а и ми изглежда доста вкусно и май само си търся повод да я направя :) Та, може ли да обърнете грамовете в чаши и лъжици, защото нямам кухненска везна и ще ми е много по-лесно, ако е написано примерно 1 ч.ч. Надявам се на скорошен отговор, за да опитаме сладното изкушение след няколко дни. Ще ми спестите време да се ровя за грамажа. Благодаря.

    Поздрави,
    Илияна

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей Илианче.А моят син пък е рожденик на 13.Права си,чудесен повод и аз да направя наново тази тортичка!Благодаря ти.

    Ще пробвам да ти помогна - маслото ти е един двоен пакет или 2 малки по 125г както си ги продават. 2ч.ч.пудра захар - тя е лека,затова не се стряскай,че са 2ч.ч. Какаото е 3с.л.,но с връх. Орехите са около 2 и 1/2 ч.ч.И те са лека,а са основния продукт в тортата.Май не остана друго.Съветвам те като отделяш от крема за глазурата да си отделиш повечко.Горе долу на половина да е.Към останалата половина си прибави разбитите белтъци.Просто е по-вкусно с повече крем.Весел празник и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, първо те поздравявам за чудесните рецепти! А тази торта ми е любима. Правя я от много години и рецептата съм я взела от една мноооого стара готварска книга на баба ми. Любопитно ми е защо и казваш "Фалшив гараш", след като единствената разлика с моята рецепта е, че се пекат 2 блата и се слепват с крема. Поздрави! Мира

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти Мира.Ами знам ли защо така се казва?Рецептата ми я даде колежка от радио оркестъра. И аз не съм променяла името и.Фалшив,нефалшив,вкусна си е!Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте, Йоли! Направих за първи път, тортата по Вашата рецепта. Получи се с отличен вкус и вид! Очаквах дори да се получи по-сухичка, но не ... всичко беше невероятно. Искам да благодаря за споделеното, описанията и снимките в блога Ви! Желая успех и на предаването Ви! Ще Ви следя с удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  19. Супет Светле!Много се радвам,че ти е харесал сладкиш.Фалшив или не,вкусен си е!Да ви е сладко мила!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей, Йоли! Вчера направих тази торта и стана супер, много я харесахме, това е ПЪРВАТА торта, която правя в живота си, по принцип не си падах много по готвенето, но откакто те видях по 24 Kitchen взех постепенно да се запалвам... :) Поздрави от Варна! :) Екатерина

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти Кате.Много ме зарадва.Да ви е сладко на всички.Хубав ден и до скоро.

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей Йоли! Много искам да пробвам тази тортата, въпреки че изобщо не мога да готвя. Мога ли да попитам само с какво мога да заменя брендито, защото по принцип не обичам никакви алкохоли в десерти? Има ли някакъв друг вариант? Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря ти мила.Ама изобщо не слагай никакъв алкохол.Това не е проблем. И запомни - няма задължителни неща в една рецепта. Нещо като не ти харесва веднага го махаш и това е .Иначе на този тип торти - шоколад , масло и орехи вървят портокалови корички, вишнево сладко и ванилия. А ако те притеснява самия алкохол, а искаш все пак да мирише, просто си купи от супера една капсула есенция ром.Успех и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  24. Много благодаря за информацията! Непременно ще я пробвам! А за алкохола, не че искам да ми мирише, просто се притеснявах, че ако не сложа алкохола, блатовете ще останат малко сухички, пък аз предпочитам да ми по сочна тортичката :) За това се чудех с какво друго мога да я сиропирам.
    Много ми харесва твоето предаване и не спирам да го гледам отново и отново. Пожелавам ти много успех и дано скоро да има и нови епизоди :)
    Още веднъж благодаря! :-)))

    ОтговорИзтриване
  25. Току-шо я опекох и я приготвям за утрешния ми рожден ден, но още от сега ми текат лигите. Йоли, да си жива и здрава и животът ти да е пълен със сладки емоции!

    ОтговорИзтриване
  26. Дари,честит празник мила.Бог да те пази! Благодаря ти от сърце и весел купон на всички!

    ОтговорИзтриване
  27. Мария Димитрова,
    Йоли, прекрасна тортичка вчера я направих и съм повече от доволна. Бързо, лесно и вкусно и препоръчвам на всеки. Имам едно питане за блата - Когато беше във фурната беше надут и хубав а след като го изпекох и извадих спадна. Та се чудя дали не сгреших като го извадих още топъл... Ще се радвам да ми дадеш напътствия в тая насока та следващия път да стане още по чудесна тортичката

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря ти Мария. Много се радвам, че ви е харесала тортата. Не е от това, че си извадила блата топъл. И аз така правя. Мисля, че е искал още малко печене. Влажен стои вътре, нали? Малко е искал да се поизсуши още. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  29. Не Йоли, не е влажен аз си го пробвах с клечка преди да го извадя но ме притесни това че спадна а друг път не съм правила такава торта та си мислих, че не е нормално но сега знам че е естествено. Толкова бързо торта в къщи не се е яло. Сега съм си заплюла още една от твоите тортички и в най скоро време ще я направя. Още веднъж ти благодаря нека опитат всички това прекрасно изкушение и не отнема много време за направата.

    ОтговорИзтриване
  30. здравей Йоли.Тази торта ми е любима след тази с фондан.Правил съм я много пъти но с повече блатове,но съм сигорен че,и твоята е много хубава

    ОтговорИзтриване
  31. Така си е Миро.Истинската торта трябва да е с много блатове.А тази си е простичка и лесна и затова я наричаме фалшива.Но пък е вкусна,пробвай.Благодаря мило момче,чакам и твоите рецепти с нетърпение!

    ОтговорИзтриване
  32. Разкошна ,много вкусна и лесна торта.От. доста време се канех да е направя.Благодаря зала рецептата.С кроканта едва се справих,но се справих .Направих го с бадеми.Много се радвам че те има. Небе спирай да твориш.

    ОтговорИзтриване
  33. Благодаря Йоанче.Няма да преставам да творя,а ти не преставай да опитваш.Много си мила.Радвам се,че е станала хубава тортичката.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  34. Йоли, благодарности за прекрасната рецепта!!! Колкото лесна и приятна за приготвяне, толкова и красива и вкусна стана! Определено ще стане от често приготвяните шоколадови изкушения в моето семейство :)

    ОтговорИзтриване
  35. Направих тортата и се получи невероятно! Страхотен вкус ШОКОЛАД+УИСКИ...

    ОтговорИзтриване
  36. Благодаря ти Роси! Много се радвам,че ти допадна тортата. Да ви е сладко!

    Анонимен,извини ме за обръщението.Така ми хареса това с уискито ... в момента изобщо няма да откажа едно,така се скапах днес.Но това е друга тема,благодаря ти много за коментара.Радвам се,че сте харесали тортичката.Шоколадът си е голяма работа. Да ти е сладко и на теб!

    ОтговорИзтриване
  37. С любимия сме толкова големи почитатели на сладкото, че чак не е на хубаво... Да не казвам за шоколада. Рецептата за "Фалшив Гараш" определено беше одобрена. Мой минус беше, че не бях разбила добре самия крем и като си хапвахме, захарта леко се усещаше неразтворена. Но това да е проблемът. Много вкусен сладкиш. Благодарим ти, Йоли!
    Ето го и моят резултат (попоромених външния вид):
    http://gigata.snimka.bg/cooking/moite-vkusotiiki.215217.28308875
    http://gigata.snimka.bg/cooking/moite-vkusotiiki.215217.28308876

    ОтговорИзтриване
  38. О,Гери,чудно изглежда сладкиша.С тези дъгички от сливите е като истинско цвете.Много ти благодаря,така ме зарадва!Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  39. Пожелела сам да направим ову торту али ме ѕбунјује нешто овде пише одвојити пола за фил на сајту 24Кичен пише 1/3 одвојити за фил. Милим вас ста је тачна мера.
    Поздрав
    Мирјана

    ОтговорИзтриване
  40. Мила Мирияна,първо да ти благодаря.Много си мила.

    Мисля,че разбирам какво ме питаш.От основната смес -

    250 г меко масло
    300 г пудра захар
    6 жълтъка
    70 г какао, размито в малко гореща вода
    2 ванилии

    отделяш 1/3 или дори и 1/2 /това е половината от сместа/. Това остава за крем, който ще слажиш отгоре върху изпечения блат.

    Към сместа,която остава прибавяш 250 г смлени орехи и 6 белтъка, разбити на сняг. Тази смес я изпичаш.

    След това сиропираш блата с бренди или коняк и го намазваш с крема,койт си отделила в началото.Това е.

    Дано правилно съм ти разбрала въпроса.Сега ще преведа това в Гугъл,и се надявам да можеш да го разбереш.Благодаря и успех!


    Мила Mirian, първо ти blagodarâ.Mnogo.

    Искам да кажа, какво ще razbiram pitaš.Ot основни смеси -

    250 г меко масло
    300 г pudra Захар
    6 žltka
    70 г какао, razmito срещу убоде малко вода
    2 Vanilia

    otdelâš 1/3 или дори и 1/2 / д угояване 1/2 или веднъж /. Помещение за угояване сметана, kojto SE slažiš otgore izpečeniâ върха на блат.

    KM веднага, съхранение ще струва pribavâš 250 г smleni orehi beltka и 6, за да се прекъсне сила. Тази izpičaš се усмихва.

    Следваща угояване siropiraš кал с ракия или общежитие и отидете namazvaš със сметана, V E kojt otdelila načaloto.Tova.

    Като се има предвид правилното SM razbrala vprosa.Sega превод угояване срещу Google, и Nadav е, че можете да отидете на razbereš.Blagodarâ и успех!

    ОтговорИзтриване
  41. Хвала пуно схватам све потпуно Драга Јоли

    Пуно, пунооооооо поздрава
    Мирјана

    ОтговорИзтриване
  42. Драга Јоли,
    Торта је супер. Хвала за рецепт за ову једноставну, сочну и веома укусну торту.
    Свако добро
    Мирјана

    ОтговорИзтриване
  43. Јануар мила.Много вам захваљује и драго уживате!

    ОтговорИзтриване
  44. Здравей, Йоли!
    За 2ри път правя тази торта и претърпявам неуспех. В смисъл, че тя наистина е много вкусна, но външният вид е... И двата пъти по време на печене се надува и изглежда страхотно и след като я извадя и изстине спада и то двойно.Последният път сега стана дебела един пръст точно и макар, че се опитах да пооправя положението с крем и украса,пак не изглежда добре, а е за рождения ми ден :( Но пък съм сигурна, че и така ще се изяде. Само се питам защо така се получава и къде бъркам? Поздрави: Петя

    ОтговорИзтриване
  45. О,Петя,много съжалявам,че така става.Не би трябвало да имаш проблем,много хора я правят и не помня някой да е имал същите ядове като теб.Чакай сега да видим какво може да се случва.Може би спада от недостатъчно изпичане.Тук няма никакво брашно,това,което държи блата са орехите и белтъците.Такъв блат иска да се пече по-дълго време от обикновено,просто да се суши.Орехите трябва да са фино смлени, да не са много едри.И белтъците добре разбити предварително.Хубаво е като ги разбиеш да добавиш към тях 2-3 лъжици от захарта и отново да разбиеш докато се разтвори.Захарта ги прави много по-устойчиви при слесване,служи като фиксатор.Така не спадат и въздуха в тях се запазва максимално.За друго не се сещам,ако някой е имал такива проблеми нека помогне.Но със сигурност внимавай при печенето.Нека е по-дълго на по-слаба фурна.Успех следващият път и благодаря,че опита.

    ОтговорИзтриване
  46. В момента я приготвям, блата вече се пече :) Изглежда много обещаващо. Но я направих със смлени и обелени сурови фъстъци. Предполагам няма да е проблем? ПП: Йоли ,страхотни рецепти имаш, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  47. Не, разбира се. Правилно, ще сложиш това, което обичаш. Много ти благодаря за доверието и милите думи!

    ОтговорИзтриване
  48. Здравейте Йоланда, поздравявам ви за всички прекрасни вкусотии, който ни предлагате. С удоволствие съм приготвила няколко от тях и са страхотни.С тях блеснах пред приятели. Гледам с удоволствие кулинарното предаване, но от скоро открих и сайта ви.Даже горещо го препоръчах на приятели. Харесвам, че споделяте тънкостите в рецептите.Благодаря ви. Ваша почитателка Мария Рачева.

    ОтговорИзтриване
  49. Много ти благодаря Мария,толкова си мила.Радвам се,че пробваш рецептите ми и ти харесват.Да ви е сладко на всички.

    ОтговорИзтриване
  50. Здрваей, Йоли :) Мога ли вместо пудра захар да използвам ситна кристална? Нямам в наличност, а за мой късмет няма и в магазина :)))- Тина

    ОтговорИзтриване
  51. Ами не, Тина, няма да е добре. По-скоро иди ди следващият близък магазин. Трябва да е фин и гладък крема. Успех ти желая.

    ОтговорИзтриване
  52. Йоли,за втори път правя тази торта.Първия път посрещнах свтаовете си.Сега я направих за рождения си ден.Превъзходна е!!! Направо обирам овациите.Благодаря ти! Мими

    ОтговорИзтриване
  53. О,толкова се радвам!Бъди ми здрава,благодаря ти много!

    ОтговорИзтриване
  54. Здравейте.
    Току що сложих тортата да се пече. Само едно не разбрах "покрите" какво означава: форма, покрита с хартия за печене или покрийте (тестото) с хартия за печене?
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  55. Здравей.Много се радвам,че ще опиташ този сладкиш.Надявам се да ви хареса у дома.Сбъркала съм последната буквичка на думата.Оправих я.Сках да кажа "Покрита с хартия за печене".Надявам се това да не те е затруднило.Благодаря,че ми обърна внимание за грешката.Поздрави и от мен.

    ОтговорИзтриване
  56. Не, не ме затрудни, и аз точно така го направих и тортата е станала супер. Браво за страхотната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  57. Скъпа, Йоли!

    Приготвих Твоя "Фалшив Гараш" и стана превъзходен. Може би това е най-вкусната торта, която някога съм опитвала. Хареса ми повече от Твоята "Династия" дори, която досега беше на първо място в класацията ми :-) Всичко, което съм приготвяла от твоя чудесен блог и продължавам да приготвям винаги се получава и обирам овациите благодарение на теб, за което ти Благодаря от все сърце.
    Поздрави и Честито Богоявление!
    P.S. Само не разбрах защо тази страхотна торта се казва "Фалшив Гараш". Каква е разликата от истинския Гараш?

    ОтговорИзтриване
  58. Толкова ме зарадва коментарът ти!Благодаря ти от сърце!

    Ами казва се фалшив,може би защото тестото не се пече на тънки отделни кори като при самата торта.Лесно се прави и може би затова.Важното е,че е наистина вкусно.Благодаря ти още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  59. Здравейте Йоли, днес направих тази торта за рожденния ден на майка ми. Искам да споделя, че вътре блата ми остана малко влажен. Дали не е затова, че го пекох на 180 градуса? Чак после забелязах във форума, че трябва по-дълго време, на по-ниска температура, да се подсушава. Или може би идва от това, че блата е малко по-висок - друг път съм пекла подобен, но в тавата на фурната, т.е. става по тънък блат и вероятно по-бързо се изсушава? Както и да е, от случайно изпадналите парченца, разбрах, че вкуса е чудесен, макар да не успях да направя съвършения блат. Това го споделям и заради другите коментиращи дами- наистина печете на по-ниска температура, по-дълго време. За 14.02 може пак да повторя тортата, но вече с отбелязаните корекции. Благодаря за хубавите рецепти, следя и изявите ти по ТВ - голяма чаровница си! Имаш много сладурски трапчинки и чудесна усмивка - да си жива и здрава! Не съм мъж - а само една Мария

    ОтговорИзтриване
  60. А може би се казва фалшив гараш, защото при "истинския", блатовете са само с белтъци и орехи, а тук има и жълтъци и масло...? Мария

    ОтговорИзтриване
  61. Много ти благодаря,Мария.толкова си мила.Абсолютно си права за печенето на блата.Влажен е,защото няма брашно в него.Лично аз отделям 2/3 от тестото за крем и изпичам 1/3.Така блата ми е по-тънък, а крема е повече.Но по рецепта е на половина.Май ще взема да добавя това като допълнение, пък кой както си реши.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  62. може ли да ми предложите друг вид крем ,за да не бъде със сурови жълтъци ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, мога, разбира се, но няма да е Гараш. Не се притеснявай изобщо. Направи си този крем като първо темперираш жълтъците на водна баня със захарта. Така минават през топлинна обработка. А белтъците ги разбий с горещ захарен сироп. Така и те се сготвят. А ако не ти се занимава, просто си направи един крем ганаш. Той най-много би се доближил до крема на Гараш. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

      Изтриване
  63. Йоли, не знам защо, но винаги когато правя твоя торта не ми се получава. Кремът винаги е по-течен от колкото трябва, колкото и време да го държа в хладилника. На вкус стават идеални, но външният им вид никога не може да се получи, защото всичко тече. Не знам дали грешката е в мен или в рецептата, но това не са ми първите торти, който правя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А сега де! Защо така? Може би нещо в пропорциите не е наред? И с тази торта ли стана така, Ванеса?

      Изтриване
    2. Да Йоли, докато я сглобявах доста мъки изстрадах, но вече я държах в хладилника и във фризера и се постегна. Стана божествено вкусна :). Правила съм и торта Династия, там беше още по-течащо всичко, но поне отново беше вкусна.

      Изтриване
    3. Много се радвам все пак, че си доволна от резултата. Знам какво е , когато нещо не се получава добре. Сега съм се захванала с един бял ганаш. Не ще да стегне и това си е то. Добавям шоколад непрестанно, а той си седи течен. Кой знае какво му е качеството. Благодаря ти още веднъж, Ванеса. Много ме радваш!

      Изтриване
    4. И аз ти благодаря, Йоли! Всички харесаха тортата! Явно трябва да държа и крема и блата повече в хладилника. Успех с белия ганаш! :))

      Изтриване
  64. Здравей, Йоли! Правя тортата от 2-3 години и е една от любимите ми. Другата седмица малката ми дъщеря има рожден ден и реших за я направя. Ще направя две торти /една върху друга/, за да стане една по-висока. Между блатовете ще сложа вишни от домашно сладко. Дертовете ми са за украсата. Хич ме няма в тази част, а и с фондан не мога да работя. Би ли ми дала някакви идеи, за да заприлича все пак на детска торта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Много ти благодаря за доверието. Радвам се, че си избрала тази торта. И в къщи си я харесваме. Можеш да купиш от някоя сладкарница готови фигурки и да ги наредил отгоре. Да я поръсиш с кокос за да е бяла. Много приятно става, ако цялата я покриеш плътно с малки цветни бонбонки. Нали се сещаш, шоколадовите, които отгоре са в различни цветове. Може да ги подредиш и по цвят. Един ред червено, един оранжево, жълто и т. н. Страшно весело се получава.
      Заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови рецепти. Весел празник ви желая!

      Изтриване
  65. Много ти благодаря! Ще направя отстрани борд от цветни бонбонки, отгоре ще поръся с кокос и ще подредя весели фигурки. Дано се получи добре, а за вкуса... ммм, там съм сигурна за резултата.

    ОтговорИзтриване
  66. Здравейте Йоли, след дъъълга "разходка" из кулинарните сайтове най- после мисля че намерих точно това, което търся- бърза, лесна, вкусна и сочна шоколадова торта и ако си така любезна да ми изясниш нещо, което не разбрах добре, запретвам ръкави веднага. Това дали ще отделиш 1/2, 1/3 или 2/3 от крема не влияе ли на консистенцията на втората смес, тоест, количествата орехи и белтъци си остават същите, независимо от това колко крем сме оставили за да сменим с тях ? Благодаря ти и поздравления за всяка една от прекрасните рецепти, които си сътворила.
    Антоанета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тони. Много ще се радвам да опиташ тортата. Лесна е, а е много вкусна. Разбира се, че ще ти обясня. Не, изобщо не влияе на консистенцията на сместа, която остава да се изпече като блат. Даже още по-добре става, ако към по-малко смес прибавиш повече разбити белтъци. Блатът така става по-лек и пухкав. Ако оставиш повече тесто и по-малко крем ще получиш по-здрава и дебела основа и шоколадова глазура отгоре. Както прецениш ти. Давай спокойно, всичко ще е супер.

      Заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма повече да публикувам нови рецепти. Благодаря ти!

      Изтриване
  67. Здравей Йоли, рецептата е страхотна и това се превърна в любимата торта на семейството ми :)! За тези които не консумират алкохол мога да споделя, че аз замених брендито със 70 мл. прясно мляко в което разтворих 1 лъжичка какао и наистина тортичката става много добре така всеки път когато я приготвям! Благодаря за прекрасните рецепти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много за доверието! Страшно се радвам, че ти е харесал сладкиша! Може би ти отговарям късно, но ме нямаше през празничните дни и не разполагах с интернет.

      Ще се радвам, ако искаш да следиш нови рецепти. Заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма повече да публикувам. Благодаря ти!

      Изтриване
  68. Тортата е супер, лесна и много вкусна, малко в повече е сладка, но това е индивидуален вкус. Дори и неопитните сладкари ще я приготвят без затруднение. Опитайте я

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за коментара, Яна. Много се радвам, че ти хареса сладкиша.

      Изтриване
  69. Ще е проблем ли ако брендито се замени с уиски и вместо да се оставя от сместа за крем,да се намаже с течен шоколад и поръси с кокосови стърготини ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, разбира се! Сложи уиски. Тоест, сложи това, което на теб ти харесва. И някакъв ликьор може. С течен шоколад ще е супер. И отгоре кокос ... ммм, вкусно!

      Благодаря ти, ше се радвам, ако ти хареса сладкиша.

      Изтриване
  70. Определено най-вкусната торта, която съм правила и най-лесната. Невероятна е. Благодаря за рецептата. Ако сте се колебали дали да я направите - недейте, уникално вкусна е. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Димана! Много ме зарадваха думите ти! Да ви е сладка на всички и светли празници!

      Изтриване
  71. Извинявам се предварително, че не задавам въпроса си на точното място. Преди година направих страхотна торта "Гараш" по ваша рецепта/орехови блатове с разбити белтъци, масло и какао за крема/, за съжаления обаче не съм запазила рецептата и не я намирам днес в страницата ви. Може ли да ми помогнете и да ме насочите в кой архив да търся въпросната рецепта. Благодаря предварително! Тортата стана невероятна и сега искам да я направя отново.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Дени, благодаря ти за коментара, но мисля, че бъркаш. Аз никога не съм публикувала друга Гараш-торта, освен тази "фалшивата". Може би става въпрос за Йоана? Често ни бъркат зарави първите две букви. Ето линк към нейната версия на тази торта. Но са като пасти, може би не търсиш това. Незнам какво да ти препоръчам като рецепта... толкова много има в нета. Все пак, погледни при Йоана.

      http://www.kulinarno-joana.com/2013/04/garash-pastichki/

      Изтриване
  72. Много се изложих-намерих въпросната рецепта , но на съвсем различно място.Бях убедена, че съм я видяла точно тук, защото през последната година когато искам да приготвя нещо ново, вкусно и ефектно чета твоите рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, защо Дени? Изобщо няма никакъв проблем. Толкова много рецепти има в интернет, че човек много често може да се обърка, няма какда запомни всичко. Благодаря ти много за хубавите думи. Радвам се, че и от тук черпиш идеи.

      Изтриване
  73. какъв е размера на формата за печене

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е стандартна форма за торти, мисля че беше 26 см. Винаги може да се ползва по-малка или по-голяма форма. В първият случай блатът ще стане по-дебел, а при втория по-тънък.

      Изтриване
  74. с какво друго може да се украси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Украсата е винаги въпрос на личен избор, фантазия и вкус. Както ти харесва на теб, така я украси. Може и нищо да не слагаш, а просто да поръсиш с какао.

      Изтриване
  75. Не се съмнявам в превъзходния вкус на тортата, обаче страшно ми е важно да знам, в каква тавичка печете и колко парчета излизат.
    Решила съм да я правя за колегите, а сме около 15 човека. Хм?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако ви хареса на всички, Дани. Благодаря ти!
      Не се притеснявай за размера, в случая разликата ще е само във височината. Ако искаш да имаш спокойно 15 парчета я изпечи в стандартна форма за торти. 26 см. Дори и да е малко по-ниска, наистина няма значение за вкуса.

      Изтриване
  76. Ох,ако знаеш как се радвам,че попаднах на тази рецепта! Точно такава я помня и моята рецепта, но я бях забравила. Разбираемо,след повече от 17 години в чужбина, а я правех за всичките ни семейни празници... Благодаря, ще я направя пак!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Светле! Наистина, това е един от най-хубавите ни сладкиши. Стара изпитана и вкусна рецепта. Благодаря ти.

      Изтриване