сряда, 22 октомври 2008 г.

Тарта с карамелени круши





Продукти

150 г меко масло
80 г пудра захар
1 яйце
300 г брашно
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ванилия

4 круши
3 с.л.захар
канела
карамфил
ванилия
лимонова кора

150 г кафява захар
100 мл течна сметана

Приготвяне

* Обелете крушите,нарежете ги на резенчета и ги задушете за кратко в малко вода заедно със захарта и подправките. Оставете крушите да изстинат и отстранете подправките.

* Разбийте маслото със захарта,сложете яйцето,лимоновата кора и ванилията. Прибавете брашното и омесете меко тесто. Разточете тестото на кръг върху хартия за печене. Намаслете и поръсете с брашно формата,в която ще изпечете тартата. С помощта на хартията пренесете тестото в съда и я отстранете. Оформете маслената кора и направете борд отстрани. Набодете добре с вилица и изпечете до порозовяване в предварително загрята на 170* фурна.

* Направете карамел от кафявата захар. Отстранете от огъня и постепенно прибавете сметаната като бъркате непрекъснато.

* Върху маслената кора подредете парченцата круши и ги залейте с топлия карамел.





Рецептата е от сп.Cucina moderna

7 коментара:

  1. Yoli...,
    pak sam az bih iskala da spodelia edin mnogo barz i lesen sladkih s iabalki,zashtoto tolkova mnogo 4erpia ot tvoite izkushenia,4e reshih da po4erpia i ot moite.M/u drugoto e mnogo lesen.
    Nujni sa ti:
    Za blata 200 gr.zahar ,200 gr yaica(okolo 4 br.)200gr raztopeno 4isto maslo,200 gr.brashno,10 gr nabuhvatel.
    Za karamela 15 sup.lajici zahar,laji4ka voda,kapka lim.sok + 3 golemi iabalki,100 gr orehi edro nariazani.
    Prigotviash karamela v teflonov tigan,dokato pojaltee,izliva se v silikonova kragla forma,v slu4aia moiata e 26 sm.B/u karamela se narejdat obelenite i nariazani na osminki iabalki,porasvash s zape4enite orehi.
    Sled tova razbivash vsi4kite sastavki za testoto ne e nujno mnogo razbivane na iaicata sas zaharta ,edin vid se omesva vsi4ko do ednorodna smes.Izliva se varhu iabalkite i se pe4e na predvaritelno zagriata na 180-200 c° furna (spored furnata) za okolo 30 min.SLed kat se izpe4e ostaviam sladkisha za 10 min na otvorena vrata na furnata,i sled tova napalno da izstine0.TOgava obrashtam v/u servizna 4inia.Mnogo e vkusen :)Izvini me za nahalstvoto,Yoli.

    ОтговорИзтриване
  2. Точно преди минута ти писах,че винаги се радвам на предложения,идеи и съвети от читателите си.Самата аз се уча непрестанно.Благодаря ти за споделената рецепта.Повече от прекрасна е и съм сигурна,че и много хора ще я прочетат и направят.Специално аз със сигурност.Благодаря и до скоро.

    ОтговорИзтриване
  3. Blagodaria za svetkavi4nia otgovor Yoli.Leki palzotvoren den.

    ОтговорИзтриване
  4. здравейте,голям фен съм ви.Много са хубави всичките ви рецепти.Току що правих и тази ,но блата ми се начупи,неразбрах защо.Слава богу на вкус се получи мн. добре.Дали мойете да ми дадете съвет за блата.Благодариа

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти много за хубавите думи.Радвам се,че ти допадат рецептите тук.Изобщо не се притеснявай за блата.Това е маслено тесто,ронливо и много нежно.Чупи се направо с поглед.Просто трябва по-внимателно да работиш с него.При рязане е напълно нормално да се счупи,ако е станало малко по-твърдичко или пък ножа е по-тъп.Няма нищо необичайно наистина.Успех следващият път.

    ОтговорИзтриване
  6. Скъпа, Йоли!

    Тъй като сега е созонът на крушите съм решила да направя три твои сладкиша: Ронлив сладкиш с круши и ябълки, Есенен сладкиш с круши и тази изкусителна Тарта с карамелени круши. Когато ги приготвя ще напиша отзиви по отделно за всеки сладкиш. Относно тази тарта бих искала да те попитам дали може да заместя кафявата захар с тръстикова захар, както и да разбирам ли, че след като подредя крушите върху изпечената подложка и ги залея с карамела, сладкша е готов т.е. няма нужда от допълнително печене?
    Аз съм голяма твоя фенка и съм приготвила вече сгурно повече от половината рецепти от твоя прекрасен блог. Ти за мен си истинско вдъхновение и Учител виртуоз в кулинарията. Благодарение не Теб Йоли, успявам винаги да зарадвам с нещо вкусно и красиво най-близките си хора :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти мила.Много съм щастлива,че радваш близките и приятелите си с домашна храна.Няма по-хубаво от това.Ще се радвам да опиташ крушовите ми сладкиши.Този е чудесен,защото крушите и карамела много си подхождат.Разбира се,че можеш да смениш захарта с бяла,тръстикова,каквато ти харесва на вкус.И после,след като получиш карамелен сос просто заливаш сладкиша.Не се нуждае от повече печене.Бъди ми здрава и благодаря.

    ОтговорИзтриване