петък, 17 април 2009 г.

Великденски кексчета




Продукти за 8 кексчета

8 празни черупки от яйца

1 яйце
60 г захар
сок от 1/2 лимон
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ванилия
1 с.л. мак
60 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
50 г течно масло

бита сметана за гарниране







Приготвяне

* С лъжичка чукнете върха на яйцата за да се пропука леко черупката. С пръсти внимателно направете отвор колкото 5 стотинки. Изтръскайте съдържанието на яйцата в купа. Разширете още малко отвора и измийте добре черупките отвътре. Подсушете ги,намажете ги с масло и поръсете с брашно.Сипете на дъното на малка тавичка сол (морска или готварска) и закрепете върху нея черупките да стоят изправени. Може да ползвате и малки парчета смачкано алуминиево фолио за поставки, както е показано на снимката.

* С бъркалка разбийте леко яйцето и захарта. Добавете лимоновият сок,настърганата кора,ванилията и маковото семе. Сипете брашното,примесено с бакпулвера,а накрая сложете и маслото. Разбъркайте всичко и с малка лъжичка разпределете сместа в яйчните черупки 2/3 от ръба им. Изпечете кексчетата в предварително загрята на 170* фурна.






* След като изстинат,обелете черупките като оставите само част от тях за основа. Гарнирайте ги с бита сметана и ги подредете в чиния върху декоративна трева,покълната леща и др.

Това е един много ароматен и вкусен цитрусов кекс. Разбира се, ако решите да го направите в стандартен размер трябва да утроите количеството на продуктите. Аз реших да ви предложа този Великденски вариант. Децата винаги се радват на подобни малки изненади.






9 коментара:

  1. Ах, Йоли! Поредното оригинално предложение: апетитни кексчета и красива аранжировка! Истинско удоволствие е да се разглежда блога ти :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, ...Йоли,
    така весели, оригинални и апетитни
    кексчета.
    Определено ще внесат много настроение на трапезата.

    Светли и щастливи великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди,Дими,от майсторки като вас тази похвала е безценна за мен. Радвам се,че ви допадна тази щуротия.Благодаря ви.

    ОтговорИзтриване
  4. Such an original and cute recipe! Your presentation is really beautiful! Very artistic, and I bet tasty too :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Lindos e criativos estes bolos! Amei! Levarei a receita comigo para fazer na próxima páscoa! Um abraço.

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна идея! Аз вече съм си насъбрала 20-тина черупки. Но имам един въпрос.. мога ли да ползвам друг вид рецепта за кексчетата (шоколадови,пандишпанови,с пълнеж и т.н.)? Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
  7. Разбира се!Каквото обичате в къщи, това направи.Няма никакво значение какъв ще е кекса вътре.Всъщност аз съм дала само идеята за оформянето, а тестото си остава изцяло твой избор.Благодаря и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Намерих ги!! :) Наистина са ти прекрасни яйце-кексчетата! И още 2009 година си правила такива страхотни аранжировки и снимки!!! Невероятен талант си, мила Йоли!
    Аз също си ги представях в бяла черупка и понеже тук няма бели яйца, накрая...жълтата черупка я боядисах с бяла боя... 8-)
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  9. маймунки си ми ти.Чакам сега аз да видя твоите какаови.Дай прегръдка!

    ОтговорИзтриване