събота, 3 октомври 2009 г.

Лешникова торта с шафранов крем






Продукти

за корите

5 белтъка
150 г захар
150 г смлени лешници,предварително запечени
2 с.л.брашно
настъргана кора от 1\2 лимон
2 ванилии

за крема

1 литър прясно мляко
10 с.л.захар
8 с.л.брашно или 150 г
5 жълтъка
100 г бял шоколад
250 г масло
2 щипки шафран
1 ванилия

горски плодове по избор
кокос за поръсване









Приготвяне

* Разбийте на сняг белтъците докато получите твърди връхчета. Добавете на части захарта като продължавате да разбивате докато се разтвори напълно. В купичка смесете лешниците,брашното,лимоновата кора и ванилията. Прибавете ги към белтъчната смес и внимателно разбъркайте с лопатка. Изпечете тестото на три кори в тортена форма,покрита с хартия за печене във фурна предварително загрята на 170*.

* В тенджерка разбъркайте брашното, захарта, шафрана и ванилията. Постепенно прибавете млякото и жълтъците. Сварете гъст крем. Докато крема е още горещ сложете шоколада, начупен на парченца. Оставете крема да се охлади. Разбийте маслото на пяна и го добавете към студения крем. Накрая разбийте всичка добре с миксер.

* Сглобете тортата като мажете крема между корите. Върху всеки пласт крем наредете от плодовете. Намажете тортата отстрани и отгоре с крем, поръсете с кокос и гарнирайте с плодове.

Тай като тортата, която виждате беше за подарък не е гарнирана с плодове, а с цветя и шоколад. Получи се много вкусна и нежна на вкус торта с неповторим аромат на шафран и лешници. 













.

25 коментара:

  1. Леле, чак тук усетих аромата....Йоли, невероятно класиво поднесена, а с тези продукти- и вкуса ще е гарантиран !Браво на теб !

    ОтговорИзтриване
  2. Много ароматно звучи и вкууусно...Поздравления!!

    ОтговорИзтриване
  3. Искам да изкажа възхищението си от това произведение на изкуството!
    Много интересна и предполагам невероятно вкусна торта!
    Поздравления за трудът и умението!

    ОтговорИзтриване
  4. Тази комбинация от аромати буквално ми завъртя ума :) Разкош :)

    ОтговорИзтриване
  5. Браво, Йоли! Интересно като комбинация и чудесно като реализащия предложение, напълно в твой стил!

    Сърдечен поздрав и пожелание за уютна неделя :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Мили момичета,благодаря ви от сърце.Много се радвам,че тортата ви хареса.Всъщност,тази рецепта се получи съвсем неволно....приятелката ми,за която беше предназначена е алергична към шоколад и чудейки се какво да и измисля,сътворих ето това.Наиситна се получи ароматна и нежна на вкус торта.Благодаря още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  7. Фантасично красива е тортата ти Йоли!
    Прекрасно аранжирана!
    Малко е нескромно, но ИСКАМ И АЗ ТАКЪВ ПОДАРЪК :)
    Много интересна комбинация на продукти
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз я обичам! :)

    Така елегантна! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, малката ми щерка вчера е направила бледо подобие на тази твоя тортена фантазия....Но, пак си беше Вку-у-у-сно с Йоли......!

    ОтговорИзтриване
  10. Вики,Драго,благодаря ви много.Винаги сте така мили с мен.....Обичам ви.

    Мария,дъщеричката ти е направила страхотна торта.Вълшебно дете имаш.Целуни я от мен.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей, Йоли :)!Поздравявам те за прекрасната торта!Но имам един въпрос - от какво си направила тези ленти от украсата и как точно си ги приготвила?Ще съм ти благодарна, ако ми отговориш :)

    ОтговорИзтриване
  12. Деница,много си мила,благодаря ти поздравленията.

    Тази торта я правих за подарък,затова е облечена в мрежа и има цветя по нея.Сигурно ще останеш разочарована,но мрежата не е ядлива.Това е просто декорация.Ползвах мрежа за цветя.Конопена,каквато имах в къщи.А ако искаш да резрежеш подобна торта,просто отстраняваш всички неядливи части и чак тогава я разрязваш.Подобни украси наистина а подходящи само за определени поводи.За домашна консумация просто не е необходимо да се прави това.

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти, мила Йоли! :)Наистина се възхищавам на изкуството ти, тъй като и кулинарията е истинско изкуство и не всеки го умее!Аз също обичам много да готвя и то да е естетично, затова всеки път като видя нещо ново тук много му се радвам!Поздравления, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  14. О,Деница .... стоплиха ме думите ти. Благодаря ти от сърце за тях.Много си мила.

    ОтговорИзтриване
  15. Добро утро и добро начало на една успешна седмица ти пожелавам мила Йоли! И започни да се разпяваш с Върви народе възродени още от днес!
    Вчера правих тази торта, която е наистина нещо супер специално! Лешниците и шафрановият крем, белият шоколад и кокоса, лимонът и ванилията я правят една микро експлозия на сетивата! Не намерих горски плодове, но и с ягоди стана прекрасна.Нещо не ме бива много по художественото оформление, но ще се науча! Нещо май при печенето на блатовете греша. Но, все пак образец са твоите снимки, на които всичко е така съвършенно!!!!! Може би да ме викнеш някой път когато твориш, за да понауча някои тънкости?! Много те целувам и да знеш, че си почти ежедневно в кухнята и мислите ми!

    ОтговорИзтриване
  16. Какво чувам? Най-великата Травиата направила моята торта? Приказният ги глас е истинско удоволствие за ушите ми, както на теб тортата за сетивата ти. Благодаря ти лудетино такава. Нали знаеш колко те обичм?

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте,
    Може да се каже, че и аз си падам по готвенето, особено когато има повод :) Вече ми писна да правя шоколадови торти и мислех да пробвам нещо с бял шоколад, но и да бъде леко същевременно :) Та искам да попитам, предвид сезона с какво могат да се заменят пресните горски плодове. Със сухи сигурно няма да стане, може би със замразени? Не съм наясно дали тук се продават такива. Та вие как мислите? Поздрави,
    Александра

    ОтговорИзтриване
  18. Скъпа Йоли!
    В крайна сметка за моя РД, който беше вчера приготвих тази прекрасна торта! Уникално вкусна, лека и ароматна, но, винаги има но :) крема ми се почучи малко рядък и като махнах ринга на формата ми се поразпадна
    лекинко:)Мисля следващия път да сложа 10 л брашно или 1/2 пак желатин да стегне! Всичко останало пак по твои рецепти се получи страхотно! щастлива съм ,че те има и те открих!!! Много ме е яд, че в неделя не можах да дойда, но следващия път сме там!!! Прегръдки и целувки!!!
    Биби

    ОтговорИзтриване
  19. Радвам се много,Биби.Много ти благодаря,че си избрала моя торта за празника си.Да си ми жива и здрава и много щастлива.

    ОтговорИзтриване
  20. Привет Йоли,миналата година за РД на съпруга ми който е на 24.12 избрах да приготвя тортата"Торта с кафе и шоколад",но тази година съм избрала тази дано се получи,Миналата година имах проблем с крема,дано тази се получи :)

    ОтговорИзтриване
  21. Ще се радвам да опиташ тази торта,Събина.Благодаря ти за избора.Надявам се да нямаш никакви проблеми.Весел празник ви желая и ако имаш въпроси,насреща съм.

    ОтговорИзтриване
  22. Стиляна Георгиева7 март 2018 г. в 14:37

    Тортата е супер за втори път я правя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Стиляна! Много се радвам, че ти харесва тортата.

      Изтриване
  23. Здравейте, Йоли искам да попитам дали ако удвоя продуктите за блатаи го изпека на 3 части в 26-28 см тавичка а крема остане със същото количество, дали ще се получи.Видях в торта ДИНАСТИЯ че продуктите са сходни за това питам.Нея съм я правила ,страхотна е.Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Абсолютно правилно мислиш, точно така постъпи! Ще се радвам, ако и тази торта ти хареса. Благодаря ти.

      Изтриване