неделя, 24 октомври 2010 г.

Ирландски соден хляб





Май няма по-бърз и лесен хляб от този, опитайте го и вие. Хлябът се напуква на различни места и става с много артистичен вид. След изпичане трябва да се получи плътна, твърда и хрупкава коричка.

Продукти:


4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
2 ч.ч. кисело мляко

Приготвяне:

* Пресейте брашното заедно със солта и содата. Сипете в него киселото мляко и с вилица намачкайте, докато получите грубо тесто. Сипете тестото на плота и само за 30 секунди бързо го доомесете с малко брашно, колкото да го съберете на топка. Сложете топката в тава, покрита с хартия за печене и с нож направете отгоре диагонални разрези. Изпечете хляба в предварително загрята на 200* фурна за около 40 минути. Извадете го от фурната и задължително го оставете добре да се охлади върху решетка преди да го разрежете. Да ви е сладко!




71 коментара:

  1. It is wonderful!!....fantastic!!....I like it very much!!.....Abrazotes, Marcela

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда неустоимо,
    а това, че е бърз и лесен -
    прекрасен е, Йоли!
    Поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Марчела,Диди .. много се радвам,че ви хареса този най-обикновен соден хляб.Благодаря ви момичета.

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли, хлябът ти изглежда чудесно! :) Много го харесвам, понеже наистина е много лесен и бърз... а пък топъл с масло е направо прелест!:)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Мира.И на нас много ни хареса.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за невероятната рецепта. Много бърз и мнооого вкусен хляб. А за хора като мен, които изпитват ужас, като чуят за мая - просто сбъдната мечта.

    ОтговорИзтриване
  7. Теди,да ти е сладко.Много се радвам,че ти хареса хляба.Щом те е страх от месенето скоро ще ти предложа и моята версия за содени питки.Всеки си ги прави в къщи,но моите си ги знам от мама и много си ги обичам.Ще ти харесат,сигурна съм.Благодаря ти много още въднъж.

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, от скоро влизам в блога ти. Очарована съм.
    И аз обичам да творя в кухнята и определено ще пробвам доста от идеите ти тук.
    Вече опитахме ирландския соден хляб.
    Много е лесен, бърз и страхотно вкусен.
    http://storage2.album.bg/73f/picture_389_44180_25932699.jpg

    ОтговорИзтриване
  9. Уау,какъв хляб. Ама той е много,много по-хубав от моя.Браво,най,най-искрени аплодисменти.Страхотно майсторство.Много се радвам и благодаря от сърце.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, благодаря за хубавите думи от сърце!
    Ще те навестявам често. На дневен ред са апетитните ти кроасани.
    Всъщност, "анонимния" съм аз.Приятно ми е виртуално да се запознаем. Аз съм Кристи!
    Благодаря за рецептата още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  11. Добре си ми дошла Кристи.На мен ми е още по-приятно да се запознаем.И истински се насладих на прекрасния хляб,който си направила.Благодаря ти още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  12. Добре заварила, Йоли!
    Често-често ще ти гостуваме.(((

    http://storage3.album.bg/bd1/picture_265_76390_18594626.jpg

    Поздрави за красивите вкусотии!(((

    ОтговорИзтриване
  13. Леле,Крис.... колко си хубава само....Прегръщам ви и двамата с половинката ти. И пак благодаря.

    ОтговорИзтриване
  14. Еее, Йоли, благодаря за комплимента.((
    Вече се познаваме виртуално.(((
    И днес хапнахме с рецепти от твоята кухня.
    Благодарности и прегръдки!(((

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей Йоли,
    Много ми хареса рецептата и вкуса на този хляб. Странното при мен е, че става супер глетав. Въобще не се вдига. Имаш ли идея на какво може да се дължи? (правя го с 50/50 бяло и типово брашно).
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  16. Да,Киромн,имам представа защо не се вдига хляба.Единствената причина е типовото брашно.Ако го направиш само с бяло няма да е така.И без това содата не е кой знае какъв набухвател,а наличието на тежко брашно като типовото просто не и оставя никаква възможност да се прояви.И още нещо - почти никакво месене не трябва да има за да не се освобождава глутена от брашното.И последно - хлябът трябва да е напълно студен преди да се разреже.Това е разликата с хлябовете с мая.Пробвай само с бяло брашно някой път и кажи как е .Поздрави и весели прзници.

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря, ще пробвам само с бяло :)

    ОтговорИзтриване
  18. Пристрастих се към този хляб ! Въпросът е защо го открих чак сега ?
    Замествам 1/4 с черно брашнои си става супер. Благодаря за страхотната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  19. Много се радвам,Биби!Да ви е сладко.Аз пък ще пробвам с черно брашно.Непременно!

    ОтговорИзтриване
  20. Много вкусен хляб, а най-важното е, че и дъщеричката ми го хареса,защото не трябва да яде храни с мая. Благодаря , Йоли, че те има. В коментарите споменаваш за содените питки "на баба", моля те да споделиш рецептата! Хубав и усмихнат есенен ден :)
    Невена

    ОтговорИзтриване
  21. Вени,много пъти съм го казвала,но и сега ще го кажа - най-много се радвам когато нещо се хареса на дечицата.Благодаря ти мила.Да му е сладко на мъничето!А содените питки непременно ще ги напиша,обещавам!

    ОтговорИзтриване
  22. Йоли, чудесно изглежда! Моля те, сподели рецептата за содените питки, че Бъдни вечер наближава. :)

    ОтговорИзтриване
  23. Ох, миличка, не стават моите питки за Бъдни вечер. В тях има и яйца, и сирене, мляко, кашкавал и масло. Какво ли няма... Аз не правя содени питки за празника, а с мая.

    ОтговорИзтриване
  24. Невероятен хляб!!!Любим е на цялото ми семейство.Правя го често и винаги се получава1Благодаря Йоли !!

    ОтговорИзтриване
  25. Ей,така отдавна не съм го правила.Благодаря ти,че ми напомни.Благодаря ти и за милите думи,много се радвам,че ви харесва.Да ви е сладко на всички.

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей, Йоли,

    За първи път си позволявам да коментирам в блога ти, но онзи ден обещах на съпруга си да го направя. Обичам да правя хляб, но като цяло не си падам по усложнените и много връткави рецепти. В събота открих тази рецепта и съм я "забола" със златна звездичка в любимите си страници. Винаги съм си мислела, че соденият хляб е прекалено елементарен, лесен и скучен за приготвяне, макар че винаги опирам до него, в моментите, когато ми се дояде прясно хлебче, а нямам много време. Тази рецепта е най-сполучливата комбинация на съставки за такъв хляб! Аз го направих 50/50 с бяло и пълнозърнесто брашно, после пробвах и с повече бяло брашно, но определено ми хареса повече с другото. И двата пъти се получи лесно, бързо и толкова вкусно, че цял ден на работа се чудя как да оставя домашните сандвичи, които правих с този топящ се в устата хляб. Златни ръце имаш!

    В нашата приятелска среда имаме от няколко месеца една приказка:"Когато искаш да ти се получи рецептата, следвай тази на Йоли." И непрекъснато разменяме линкове за изпробвани вече "твои" рецепти.

    Прави все така интересни и сполучливи неща. Сърдечни поздрави!

    Дени

    ОтговорИзтриване
  27. Мила ми Дени,изобщо не можеш да предположиш колко много ме зарадва.Благодаря ти от сърце и за милите думи, и за доверието.Да ви е сладко на всички у дома и хубаво лято.Благодаря отново.

    ОтговорИзтриване
  28. Този хляб се оказа невероятно попадение.Много вкусен ,със страхотна коричка и много лесен и бърз за приготвяне.Отл.6

    ОтговорИзтриване
  29. Веднага си давам бележника!Много,много ти благодаря за високата оценка.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  30. Здравей Йоли ! Казвам се Венера. Приготвих вчера този хляб като следвах точно рецептата.На външен вид го докарах ,но отвътре не стана така пухкав както го описват всички,а леко вдлетен.Пекох го 45 мин. на 200 градуса.Чудя се къде сбърках - дали може да е от киселото мляко ,което беше току що извадено от хладилника ???
    Много харесвам блога ти и често си приготвям от твоите рецепти (все сполучливи досега) ;-)))

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей.Радвам се,че опита тази питка,макар не се е получила много добре.не е от млякото,не се притеснявай.По принцип всички содени хлябове са по-тежки и леко клисави от хлябовете с мая,но това е нормално.Хубаво е да се режат или чупят напълно студени,иначе при самото рязане наистина вътрешността започва да лепне.Може би не си изчакала достатъчно да се охлади хляба?не виждам друга причина.Благодаря ти за доверието.

    ОтговорИзтриване
  32. Йоли, абсолютно разкошен стана! Думи нямам! Следващия път - на по-малки хлебчета, за да се получи повече от невероятната коричка! Цвети

    ОтговорИзтриване
  33. Знаеш ли,че си много права,Цвети?Ами да!По-малки хлебчета за по-хрупкава коричка!Благодаря ти,страхотна идея!

    ОтговорИзтриване
  34. Снощи го направих.. но преди да прочета коментарите. Сложих 3чч типово и 1чч бяло брашно - то взе, че стана страхотен хляб. Следващия път ще има и 1чч грахам или ръжено брашно, дано пак да е толкова сполучлив!!! <3 Браво, Йоли!!! :)

    ОтговорИзтриване
  35. На теб браво,не на мен.Благодаря ти от сърце,много се радвам,че е станал хубав хляб.

    ОтговорИзтриване
  36. Досега изпитвах ужас да правя хляб. Тези с мая, освен че са бавни, не ги искам заради маята. Опитвала съм със сода, но отвътре не се изпичаха добре. Сега имах вътрешното усещане, че с тази рецепта ще е различно и се престраших. Направих го с брашно от лимец. Стана невероятно вкусен хляб и добре изпечен навсякъде. Много благодаря за чудесната рецепта. Тони

    ОтговорИзтриване
  37. Много се радвам,Тони!Благодаря ти от сърце.Да ви е сладко на всички у дома.

    ОтговорИзтриване
  38. Здравей Йоли!
    Чак сега открих този невероятен на вид хляб, а четейки коментарите разбирам, че и на вкус е такъв.Много искам да се пробвам да го направя и затова ще те попитам в каква тава да го опека - предполагам, че е малка и дълбока.Може би някъде в коментарите си споменала - толкова са мноооого, че не можах да ги изчета всичките :)
    Предварително ти благодаря!
    Велла

    ОтговорИзтриване
  39. Мила ми Велла, какво хубаво име имаш!Сега на въпроса - аз си го пека в най-обикновена тава,не е с висок борд.Понякога по-малка,понякога по-голяма ... абе която докопам.С други думи,няма значение.Благодаря ти много,ще се радвам,ако опиташ хляба.

    ОтговорИзтриване
  40. Благодаря за отговора, Йоли!
    Непременно ще се опитам да го направя и ще докладвам, разбира се!
    Велла

    ОтговорИзтриване
  41. Здравейте,
    Рецептата е много сполучлива, хляба стана невероятно вкусен. От три седмици, тогава открих този хляб, правя само него вкъщи. До сега съм смесвала 2 чаши бяло брашно и 2 чаши грахам. Надига се идеално. Днес заместих едната чаша грахам с лимец. Още не сме го опитали, но ако съдя по вида също толкова добър се е получил.
    Отдавна търсех рецепта за добър соден хляб и се радвам, че най-сетне я открих. Благодаря!
    Лилия

    ОтговорИзтриване
  42. Мисля, че и на мен това ми стана любимия хляб... Толкова лесно, а толкова вкусно. Другите рецепти за хляб със сода, които намерих далеч не са толкова добри. Имам едногодишен опит с правенето на хляб, който беше изключително голямо удоволствие за мен, прекратено от местенето ми в чужбина и заемане на поста зает студент, който няма време да меси и чака. Но с това хлебче перфектно ще се разберем! Чудно! Сега ще пробвам с лимец, който си донесох от България :)

    ОтговорИзтриване
  43. Много се радвам, Иве. Благодаря ти сърдечно и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  44. Много се радвам,Лили.Чудесно е да харесаш рецепта за домашен хляб и да си го приготвяш лично.Ама как ухае на уют в къщи,нали?Благодаря ти много,да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  45. Здравейте Йоли, направих прекрасния хляб и той беше оценен веднага подобаващо! Използвала съм доста Ваши рецепти и винаги са били невероятни! Благодаря! Желая Ви весели празници!

    ОтговорИзтриване
  46. Много,много се радвам!Благодаря ти за доверието,да ви е сладко!Желая ти светли,прекрасни Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  47. Обичам го и него вече и не мога да не се изфукам. :)
    http://wkusni-momenti.blogspot.de/2014/06/blog-post_21.html

    ОтговорИзтриване
  48. Фукльо!Страхотно хлебче си направил, давай да те напрегръщам!Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  49. Моя не се получи, уж бяло брашно за питки специално а стана длетав, само коричката ще си хапнем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много съжалявам да го чуя. Надявам се, че това няма да те откаже и ще опиташ пак. Единственото, което бих посъветвала е да не се меси дълго и категорично да се разреже като е изстинал. Въпреки неудачите ти, страшно много ти благодаря, че пробва.

      Изтриване
  50. Йолинка, аз пак идвам и пак ще те напрегръщам от благодарност. Днес го направих това ирландско хлебче за едно ходене на гости. Всички много го харесаха. Мисля да опитам утре (вече днес) отново да го направя и ако успея, ще го снимам. Много усмихнато благодаря имаш от мен и още по-усмихната прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай я тогава бързо тази усмихната прегръдка! Благодаря ти сладурано!

      Изтриване
    2. Йолинка, приготвих го повторно. Ето го и в мое изпълнение: http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2014/09/blog-post.html . Много, много ти благодаря! Винаги ухае така вкусно от всичко, което приготвям по твоите рецепти. Голяяяма прегръдка, мило другарче! :)

      Изтриване
    3. Благодаря ти, мило другарче! Прекрасно изглежда хлебчето! Много се радвам, че ти харесва!

      Изтриване
  51. Йоли, не мога да повярвам колко е лесен и бърз този хляб! За няма 10 минути се замесва и после във фурната! Тази седмица го правих вече два пъти - като го опитах ме върна при содените питки на баба... Благодаря отново за страхотните ти рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Мери. Така се радвам, че го харесваш! Да ви е сладко, супер си!

      Изтриване
  52. на вентилатор ли се пече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Ще се радвам да опиташ хляба. Надявам се да ти хареса. Аз пека на вентилатор, но много хора пекат хляб на обикновена фурна. Казват, че изсъхва повече когато се пече на вентилатор. Аз не съм забелязала разлика, но ти прецени. Благодаря ти.

      Заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма повече да публикувам нови рецепти.

      Изтриване
  53. Страхотна и лесна рецепта. Направих този соден хляб изцяло от брашно от лимец, естествено, не бухна много /но това е нормално при използване на брашно с малко глутен/, но стана мек отвътре и с вкусна хрупкава коричка, определено ще експериментирам с тази рецепта, особено когато нямам време да приготвя хляб с квас. Понеже не съм си у дома, го правих в "полеви" условия - с фурна Раховец, с повреден термостат, която може да пече само на около 300 градуса, изпече се за 20 минути, беше си добре изпечен вътре (и с една идея по-препечена кора от нормалното), но предполагам това се дължи на факта, че направих половин доза от рецептата и хлябът беше по-тънък, при цяла доза нямаше да се получи в такава фурна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти хареса, Мария. Благодаря ти за доверието! Да ви е сладко на всички!

      Ако искаш да следиш нови рецепти, заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тък няма да публикувам повече.

      Изтриване
  54. От кога му се каня на този хляб и днес му дойде времето.
    Наистина се прави бързо, много е вкусен и със страхотна коричка става. Влиза в редовното меню. У дома обожават домашен хляб.
    Благодаря Йоли за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер! Много се радвам, че ви хареса на всички у дома. Благодаря от сърце и да ви е сладко!

      Изтриване
  55. Много хубав се получи хляба страхотен!И бъркания хляб и този са за мен.Не вярвах че ще се получи,но стана.Като мисля да правя нещо,първо гледам тук.Всичко ми се получава по рвцептите на Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че си ми мила! Благодаря ти за доверието, Танче. Много се радвам, че ти харесват рецептите ми и се получават добре. Да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване
  56. Добър ден.Правя хляба няколко пъти.Става добре,но е с жълт цвят.Защо?Спазвам точно рецептата.Предварително благодаря за отделеното време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да, Цвети, определено жълтее хляба. От содата е. Не се притеснявай, висаги така става. Разбира се, и от брашното си зависи, но наистина хляба жълтее. Благодаря ти, че го опита. Радвам се, че ти харесва.

      Изтриване
  57. Благодаря за отделеното време.
    Благодаря.Хлябът е вкусен и така.
    Искох да зная дали не греша.Ще опитам пак.Ако сложа содата в лимонов сок преди това?Употребявам брашно София Мел.
    Лек и усмихнат 1 април.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цвети, можеш да сложиш лимонов сок. Знаеш, че в много рецепти содата се гаси в оцет или кисело мляко, така че, няма проблем. Само внимавай да не направиш тестото кисело. Но нямам идея дали това ще повлияе на цвета. Ще взема и аз да опитам. Благодаря ти.

      Изтриване
  58. Здравей,Йоли!Това е най-вкусния хляб,който съм приготвяла на моето семейство!Всички сме възхитени от удивителния му вкус!Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Лили, че остави този хубав коментар! Благодаря ти и за доверието! Много се радвам, че ви е харесало хлебчето.

      Изтриване