понеделник, 12 септември 2011 г.

Печени мариновани домати



  Изключително вкусна добавка към вашата пица, паста и салата. Може да съхранявате тези домати дълго време в хладилник, месеци наред. Лесно, бързо и много вкусно. Ще се радвам да опитате и вие!


Продукти

домати
розмарин
чесън
сол
зехтин


Приготвяне

* Подберете домати от месести сортове, например сорт Рома. Измийте ги, нарежете на четвъртини и отстранете семките. Подредете ги в тава, покрита с алуминиево фолио. Поръсете със сол, нарязан розмарин и леко поръсете със зехтин.




*  Изпечете доматите в силна фурна докато се изсушат леко и придобият апетитен загар.




*  Сипете доматите в буркан. Между тях поръсете с нарязан чесън и още малко пресен розмарин. Залейте със зехтин и съхранявайте в хладилник. 

* Може да ползвате сух розмарин, както и да го замените с други подправки. Да ви е сладко!



35 коментара:

  1. Браво, такива ще си направя!
    Като не успях да изтърпя да суша домати във фурната, печени поне ще.
    Колко време могат да се съхраняват в хладилник, Йоли?

    ОтговорИзтриване
  2. Направи си Пеп,ще останеш доволна.Наистина издържат месеци наред в хладилника.Както като си купиш от магазина бурканче с готови мариновани.Няма разваляне,първо,че са печени,второ - зехтина ги запазва допълнително от кислорода,който всъщност е основния вредител в подобни моменти.

    ОтговорИзтриване
  3. Имам две щайги с домати:) Непременно ще си направя! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  4. Какая красота! Невероятное совпадение - я только что уложила в банку такие помидоры! Это очень вкусно!

    ОтговорИзтриване
  5. Траяна,непременно направи.Ще ти харесат,сигурна съм.

    Klik,бальшое спосибо дарагая мая!

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли,какви снимки самооо,направо ми проговориха тези домати,честно ти казвам!И докато пиша коментара си пицата ти ми се е фиксирала под прозорчето и ме кара да скролна надолу и да й се насладя отново!
    Не мога да не отбележа,че във всеки фотос освен отличното качество на фотоапарата ти ,и ти самата умееш да създадеш и предадеш красноречиво атмосферата на ястието,не само вида и вкуса му.
    Комплименти и силна прегръдка,мила!:)

    ОтговорИзтриване
  7. Ха,миличка,ти просто си нямаш представа какъв ми е фотоапарата.Съвсем,съвсем за домашно ползване - 5,1 мега пиксела.Нямам хубава техника,но се радвам,че ти харесват снимките ми.важното е да са вкусни,нали така?

    ОтговорИзтриване
  8. Приготвям ги по същия начин и стават невероятно вкусни, ароматни и са идеална добавка към салати, пици и т.н. Единствената разлика е, че печенето е на ниска температура за продължително време. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Така е Еви.Няма голяма тайна за тези домати.Май всички ги правят като дойде есента.Аз не ги пека на слаба фурна продължително за да не изсъхват.Искам да са сочни,но с карамелен вкус.Пробвай някой път така,поне време и ток ще спестиш със сигурност.

    ОтговорИзтриване
  10. Ето такива вкусни неща ме привличат като магнит и ме карат да преглъщам:)

    ОтговорИзтриване
  11. Знам си те Диди.Имаш изключително добър вкус и усет.Благодаря ти мила.

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли, благодаря за чудесната рецепта. Вече я пробвах и я оценихме по достойнство- доматите са много ароматни и сочни, особено на другия ден - чудесна добавка към печени меса! Комплименти и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Аз ти благодаря миличка.Вече видях и снимките ти.Чудесни са.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  14. Направени са вече, чудесни са! Толкова много слънце има в тях!Аз добавих и малко захар, преди да запека, защото така ги предпочитаме. Направила съм и сушени в зехтин, но тази рецепта определено е по-лесния вариант. Благодаря ти отново, Йоли :)
    Христина Ковачева

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти Хриси.Много се радвам,че ги направи.А захарта е една чудесна идея.И аз ще се възползвам от нея.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, предложението ти е повече от изкусително! Исках да те попитам за изпитан вариант за мариноване на сирене. Да кажем нашенско, саламурено, ако е подходящо. Предварително благодаря


    К :)

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей Йоли, в момента пека тези чудни домати, но се оказа, че зехтина нямя да ми стигне. Ако ги залея с олио ще траят ли и колко време?

    ОтговорИзтриване
  18. О да,разбира се, че може и с олио.Кой каквото има. Ще ти харесат,ще видиш.

    За сиренето виж моята рецепта в предястията.Страхотно е.И в никакъв случай не подценявай рибата.Уникално става!

    ОтговорИзтриване
  19. Изглеждат страхотно! Аз ще ги правя за първи път /още се уча да се справям с готвенето/ и имам един въпрос.Буркана догоре ли го пълня със зехтин, в смисъл всички домати трябва да плуват в него?

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ти много.Ще ти хапесат доматките,сигурна съм.Две неща - първо,обезателно си купи домати Рома или друг консервен тип.Аз съм пробвала със салатни домати,но са с много вода и нищо не става.И второ, за което питаш - хубаво си натъпчи доматите плътно в буркан и чак тогава залей със зехтин.Когато има много домати в буркана количеството на зехтина е съвсем малко, просто няма място за него. Трябва да покрива доматите за да нямат достъп до кислород,иначе ще почнат да мухлясват.Това е.Успех и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей,

    Вчера си купих домати Рома и тази сутрин се захващам, да направя тази вкусотия. :)

    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  22. Знам,че ще ти допаднат,Маринче!Притно готвене и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей,

    Доматите станаха много вкусни. Аз замених зехтина с босилково олио и аромата е невероятен. Тази класическа комбинация между домати и босилек е ...чудна :)

    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  24. Знаех си аз,че ще ти допаднат.Благодаря ти много Маринка!Да ви е сладко с Жорето и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  25. Скъпа Йоли, това е поредната ти рецепта в която се влюбих, два уикенда това правя - печени доматки :)) Вкъщи много ги обичаме, но до сега винаги готови съм купувала, е... тези са най-вкусните, които сме хапвали. Имам едно въпросче относно съхранението-малко си задръстих хладилника с тези симпатични бурканчета, идея относно съхранение в шкаф, дали мога да ги кипна за 5-10 мин или ще ги прецакам? Хиляди прегръдки, Симона

    ОтговорИзтриване
  26. Симонка,много се радвам,че хареса доматките.И аз много си ги обичам,лесни и вкусни са.Добра е идеята да ги кипнеш малко, а можеш да ги сложиш горещи в буркани с малко счукан аспирин.Мисля,че пак ще стане.Благодаря ти за хубавите думи и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  27. Преглъщам... уникално апетитно изглеждат...

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей, Йоли! Търся съвет как от закупени от магазин сушени домати да приготвя такова в зехтин, но да омекнат след престояване. Пробвах с директно и продължително"киснене" в зехтин, но не омекнаха, което ги прави не особено подходящи за ползване в салати, паста и т.н. Дали краткотрайно бланширане във вряща вода и последващо подсушаване ще помогне преди самото заливане със зехтина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти Ренка. Не, няма да ги киснеш в зехтин. Нищо не става така, остават твърди. Трябва да ги накиснеш в топла вода. За 20-30 минути са готови, но ти сама ще си прецениш колко меки искаш да са. После ги изцеди и подсуши леко. Залей със зехтин, подправки това е всичко.

      Изтриване
  29. Привет, Йоли, дано да не е ставало дума и да се повтаряш, но имаш ли опит със съхранението на тези доматки в плик, камера или друг начин, освен в зехтин? Спомням си, че миналата година с голям ентусиазъм суших домати, напълних явно не много плътно един буркан, залях със зехтин, доста отиде и накрая не разбрах кога са хванали мухъл в хладилника. Като се извадят малко домати, останалите изплуват и става една..Благодаря :)

    Мариана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марианче, така става. Мухлясват след време. Трябва малко да ги стерилизираш или поне да ги насипеш горещи в буркана и да сложиш аспирин. Все пак тези домати не са сухи, много влага остава в тях и не издържат дълго. В хладилника най-много месец, два. Другият вариант е много добре да ги натъпчеш и залееш със зехтин, но така, че да има поне 2 пръста само мазнина отгоре. Така няма да има кислород, който допълнително да влезе в доматите. Но най-добре е да ги кипнеш 5 минути.

      Изтриване
  30. Благодаря, Йолинко, за изчерпателния отговор. Това е, че дори да стерилизирам буркана, като го отворя трябва да се изяде сравнително бързо, а не когато ми хрумне и съм на кеф :)) Или намирам мини, мини бурканчета и пълня тях. А бе, ще го измисля, така или иначе е по-лесно тези доматки да се направят отколкото лютеница, която изисква двор, цял екип помагачи и ден - два работа :)) за 30-40 буркана. Не че има нещо общо между двете рецепти, но понеже са есенни специалитети и двете..Хайде, хубав ден от мен :) !!!!!

    ОтговорИзтриване
  31. Аз правя по подобен начин печени камби.Слагат се горещи в буркан и се затварят.Не се слага аспирин и въпреки това са много трайни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавата идея, Мина. Толкова обичам камби! В момента съм в Германия, а тук камби няма. За съжаление .. Мислиш ли, че ще се получи добре с червени чушки?

      Изтриване