петък, 3 август 2012 г.

Шоколадово малинова торта





Една от най-хубавите торти, които съм приготвяла и опитвала. Изключително фина и стилна. Рецептата е на Лафер. Заповядайте! 






Продукти за блата

60 г меко масло
30 г пудра захар
3 жълтъка
60 г заквасена сметана
3 белтъка, разбити на сняг с 35 г захар
1 ваниля
60 г брашно
40 г нарязани запечени бадеми или други ядки по избор






Продукти за трюфел крема

400 г течна сметана
60 г захар
400 г натурален шоколад
140 г масло

Продукти за малиновото желе

800 г малини
200 г захар
2 пакетчета желатин (20 г )

Друго

200 г готов подсладен бадемов марципан
пресни малини за украса
суров шам фъстък за украса






Приготвяне

* За блата разбийте на крем маслото с пудрата захар. Прибавете жълтъците, сметаната и ванилията. Накрая смесете крема с разбитите със захар белтъци, брашното и ядките като ги редувате. Разбърквайте внимателно с лопатка. 

* Изсипете тестото в тортена форма 26 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в загрята на 180* фурна за около 20 минути докато се зачерви приятно. Извадете блата от фурната и го оставете да се охлади. 

* За трюфел крема загрейте сметаната до кипване. Махнете я от огъня и сипете в нея начупения шоколад, захарта и маслото. Бъркайте докато получите гъст лъскав крем и захарта се стопи. Ако ползвате подсладена сметана не слагайте захар в крема. 

* За малиновото желе кипнете плодовете със захарта. Гответе 2 - 3 минути. Пасирайте с пасатор  и претрийте всичко през цедка. Загрейте желатина на водна баня, накиснат в малко студена вода. След като се разтвори го смесете с малиновото пюре и разбъркате добре. Оставете желето да се охлади на стайна температура преди да го сложите в тортата. 






 Сглобяване

* На дъното на тортена чиния поставете блата и го стегнете с подвижен ринг. Покрийте ринга от вътрешната страна с ацетатна лента за да може след това лесно да го отстраните без да се нарани външния вид на тортата. Ако не разполагате с ацетатно фолио може да си купите по-еластични полиетиленови папки - джоб от книжарницата  и да направите лента от тях. За по-добър вид на блата изрежете краищата му, тъй като борда на тортата не е измазан с крем  и се вижда. 

* Върху блата сипете 1/3 от крема като леко го затоплите преди това. Разнесете го равномерно с лъжица и оставете тортата за 10 минути в хладилника. Това е достатъчно за да се стегне ганаша. 

* Върху крема сипете малиновото желе. То трябва да е студено, но да не е почнало да желира. Отново върнете тортата в хладилника за 3 - 4 часа докато желето се стегне добре. 

* Върху малиновото желе нанесете 1/3 от ганаш крема като отново леко го затоплите. Може да направите това и в микровълнова фурна за 10 секунди. Разнесете равномерно и приберете в хладилника за да стегне крема. 

* Разточете бадемовия марципан върху плота, поръсен с малко пудра захар. Разточете кръг с диаметъра на тортата и го сложете върху втория пласт крем. 

* Накрая отново затоплете ганаша, който е останал и го излейте най-отгоре като глазура. Може да оставите малка част от него за украса, ако ви харесва тази, която аз съм направила. Приберете тортата в хладилника за 1 нощ. Преди сервиране с горещ нож маркирайте тортата на парчета. Сложете в шприц останалия ганаш и украсете триъгълниците. Гарнирайте с малини и поръсете с малко счукан шам фъстък. Да ви е сладко!






.

93 коментара:

  1. У-Н-И-К-А-Л-Н-А! Повече нищо не мога да кажа. Не ми останаха думи.

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли,тези торти с плодово-желиран слой са ти вече запазена марка и вяка е все така колоритна,много съблазнителна и красиво оформена!
    Ако се наканя някой ден да направя торта и аз ще опитам с такъв плодов слой,харесва ми идеята!
    Чудесни снимки отново!

    ОтговорИзтриване
  3. Това със сигурност ще е следващата торта, която ще пробвам. Невероятна си ... :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна!
    Преглъщам и си представям вкуса:)

    ОтговорИзтриване
  5. Много добре е обяснено, а самата торта изглежда превъзходно!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна торта вече знам и за кого ще я приготвя. Баба и дядо имат златна сватба това ще им е подаръка от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Божеее, Йоли, каква е тази прелест?
    И сега ли трябваше да я видя?Как ще заспя?
    Тази торта ще бъде направена:)!
    А теб те поздравявам и благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
  8. Тортата е вълшебна!Невероятна си Йоли!

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, страхотна торта!!! Със сигурност ще е следващата, която ще пробвам, но имам проблем с бадемовия марципан. Може ли да се замени с нещо друго или да си го направя сама, защото едва ли ще намеря да го купя. Поздрави :) Ели

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви момичета.Тортата е наистина много специална.Правила съм какви ли не ... ,но тази е много,много добра.Няма да сбъркате,ако я направите за някакъм хубав повод.

    Ели,марципан има в Метро,но можеш и сама да го направиш.Винаги можеш и да го пропуснеш в рецептата,но този път марципана се свързва уникално с горчивината на шоколада и леко стипчивата свежест на малината.Дава лек костилков привкус и е наистина добро съчетание.

    ОтговорИзтриване
  11. Тортата е наистина неустоима!Този марципан и мен ме спира,но ще се пробвам.
    Поздрави,Йоли-прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли, тортата изглежда невероятно! Веднага си записвам рецептата. Страхотно изкушение! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Мога да почувствам аромата на малините и уханието на бадемовия марциман само от разкошните снимки!Искрено Ви се възхищавам,Йоли!И един въпрос-могат ли малините да се заменят с подходящ плод,който все пак няма да развали тази хармония...?

    ОтговорИзтриване
  14. Dale4ni pozdravi Joili za prekrasnata torta!
    Kak da ograni4i 4ovek rafiniranat zahar pri takiva izkyshenia!?Shte ia napravia v nai-skoro vreme!

    ОтговорИзтриване
  15. Всичките ти торти са прекрасни, Йоли, но тази май ми е любимата! Изключително стилна! Поздравления! Вили

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря за прекрасната рецепта,Йоли!Тортата я направих за рождениия ден на моя баща и всички бяха очаровани от вкуса-истинска музикална хармония от вкус,аромат и красив вид!

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте!Наистина е много интересна тортата, но аз мисля да я правя на по-късен етап,зимата например.И въпроса ми е могат ли да се използват замразени вместо пресни малини и дали може ли малината да се замени с дуг вид плод?

    ОтговорИзтриване
  18. Фантастична торта скъпа! Ти си истински кулинарен виртуоз!

    ОтговорИзтриване
  19. Приказка е тортата, дори на снимка мога да я помириша и огладнях

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря на всички. Много се извинявам за закъснелия отговор, но ме нямаше няколко дни.Тортата може да се направи и с други плодове, разбира се.Въпросът е само те да се връзват добре с вкуса на шоколада и да стоят все пак контрастно спрямо него.Със замразени плодове няма никакъв проблем да стане, така че,може спокойно да я приготвяте и през зимата.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  21. Поздрави за идеята на Лафер и на тебе Йоли да невероятното представяне!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря ти Танче.Тортата наистина е много хубава.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей,Йоли!
    Май ключовата дума за теб това лято е МАЛИНИ!Всичко което си представила с малини е чудесно.Лично за мен съчетанието - малини и шоколад е едно от най-великолепните и резултатите са впечатляващи.Иска ми се обаче да засегна и една друга тема.И тя е за плагиатството.Наскоро попаднах на една сладкарница,която ползва за рекламата си снимки на твоите торти и сладкиши.Случвало ли ти се е вече нещо подобно и какво е твоето отношение?Ако те интересува ще ти кажа къде е тази сладкарница.

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ти много за милите думи. Наистина си права за комбинацията он малини и шоколад, великолепна е. Какво да ти кажа за снимките ми ... непрекъснато ги ползват за какво ли не и кой ли не. Най-вече в нета. Но чак пък сладкарница,много мило,но никак не е редно.Кажи ми къде е това и ще ги помоля да ги махнат.Благодаря ти за сигнала и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  25. И аз мисля,че не е редно да се използват по този начин идеите и труда и старанието на други хора.За това и ти писах.Сладкарницата се казва Найя, и се намира на ул." Зорница " - 7 в Пловдив.Дано успееш да се пребориш.Желая ти успех.

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей Йоли, поздравления за поредното изкушение за любителите на сладкото а също и на сладкарството. истинско удоволствие и предизвикателство за мен е всяка твоя нова рецепта. Имам един въпрос относно малиновото желе. Ти си написала, че плодовете се кипват със захарта, но не знам слага ли се захар и какво количество? Предварително ти благодаря.

    ОтговорИзтриване
  27. Надали ще се преборя, а и сладкарницата е в Пловдив.Е, поне ми е любим град!Тъжна работа.

    Анонимен, просто незнам как да се обърна.Извинявай все пак за обръщението.Много се радвам,че ще направиш тортата.Горонтирам,че е от много високо качество.В продуктите за малиновото желе съм написала 200г захар.Тя,заедно с малините се кипва за малко и после всичко се претрива.Това е.Можеш да сложиш захар и по твъй вкус,не е нужно да е 200г Просто опитай и сама прецени.Благодаря ти много за хубавите думи и успех с тортата.

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей Йоли! :)
    Тортата изглежда невероятно и искам да я направя.Проблемът при мен е ,че не мога да намеря никъде в Пловдив бадемов марципан,дори и Метро вече не го зареждат...Как мога да го заменя или да го направя в домашни условия?По магазините се намира само нуга крем ,но той е прекалено течен...Предварително благодаря за отговора и Успех !

    ОтговорИзтриване
  29. Много се радвам,че искаш да направиш тортата.Наистина е великолепна на вкус.Може и без марципан,разбира се.Но ако държиш на него си го направи сама.Ето погледни тук рецептата и сама реши.Благодаря ти и успех с тортата.


    http://www.mycookingbookblog.com/?p=3279

    ОтговорИзтриване
  30. Здравей Йоли :)
    Започнах тортата , но блата остана на 1,5 см и мисля да повторя опита :)Въпросът ми е колко точно да се бият белтъците - докато станат на твърд сняг както за целувки или да останат на по-мек сняг?В моя случай го оставих по-мек (пак си беше на сняг) но при разбъркването спадна много бързо...

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей,много ти благодаря,че си направила тортата.Защо ти е да правиш друг блат?Изобщо не се захващай.Още по-добре,че е станал по-тънък.Аз пък се опасявах,че моят е много дебел.Що се отнася до белтъците,винаги ги разбивам по един начин.Първо само тях до пълна твърдост,след това прибавям постепенно захарта като продължавам да разбирам докато се получат твърди и лъскави връхчета.С други думи,разбивам ги много твърди като за целувка.И най-важното е внимателното смесване.Това е принцип за абсолютно всички рецепти,в които има предварително разбити на сняг белтъци.Успех и ще чакам да споделиш крайния резултат.

    ОтговорИзтриване
  32. Ау, невероятна! Прелест!
    Тази ще я опитам, обезателно:)

    ОтговорИзтриване
  33. Кокона,в теб не се и съмнявам,че ще я пробваш.Обичаш хубавите неща и знам,че ще ти хареса.Благодаря ти много!

    ОтговорИзтриване
  34. Здравей, Йоли!
    Би ли ми казала от къде купуваш ацетатна лента?
    Лек и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей, Йоли! Когато и да съм опитала твоя рецепта, не дъм сбъркала. Тези дни имам рожден ден и искам да зарадвам гостите си с нещо специално и тази торта идеално пасва за случая. Имам два въпроса: мога ли да вмъкна някаде още един блат и да завърша с блат,тоест да са общо три блата и мога ли да направя желето с конфитюр и ако е с конфитюр как точно се процедира? Ще съм ти много благодарна за отговора. Успехи!!!!

    ОтговорИзтриване
  36. Здравейте и вие.Много съжалявам,че не сте си оставили имената за да се обърна към вас лично.

    Първо за ацетатната хартия.Купувам я от един магазин за такива сладкарски материали в Редута на ул.Кадемлия 13.Препоръчвам на всички,които са в София да го посетят.Особено за предстоящите празници.Ще намерите великолепни сладкарски глезотийки там.

    На втория въпрос,недей мила,моля те,недей да слагаш повече блатове в тортата.Не и в тази.Тя е страшно фина като структура и вкус,наистина е много специална.Ще стане много тестото в нея,а целта е да се запази леката кремава вътрешност.Напълно достатъчна и е основа само от 1 блат.Но както си решиш,разбира се.Може всичко,абсолютно всичко да направиш.Само трябва да ти харесва на теб.Това е красотата на сладкарството,да правиш това,което е по твоят вкус и въображение.Спокойно си действай с конфитюр.Ще стане прекрасно.Само запази малиновия вкус,тоест,ползвай малинов конфитюр.Пак можеш да го правърнеш във великолепно желе.Разбъркай съдържанието на бурканчето с малко вода и 1 с.л. лимонов сок.Кипни го и го разбъркай добре да стане гладко.Махни го от котлона и докато е още горещо сипи вътре желатин.Не е нужно да го разтваряш предварително,ако не искаш.Той сам ще се стопи от топлото.Разбъркай добре и охлади добре.А после го излей като отделен пласт и той ще се желира.Това е .Пропорцията с желатина я спазвай както пише на пакетчета - 10г за 500 мл течност.Успех и ще чакам резултата после.Благодаря ти за доверието.

    ОтговорИзтриване
  37. Благодаря за изчерпателния отговор! Дано да се получи добре:)))

    ОтговорИзтриване
  38. Йоли, благодаря ти за прекрасните рецепти. Не минава празник без твоя торта. Сега ще правя тази за рожденния ден на дъщеря ми, но нямам бадемов марципан. Ако е без него разделям крема на две места и това ли...Някакви други идеи? Предварително ти благодаря.
    Поздрави: Ели

    ОтговорИзтриване
  39. И аз ти благодаря Ели,че ги пробваш.Много си мила.Това е страхотна торта,убедена съм,че много ще ти хареса.Добър избор си направила.Преди няколко дена правих Червено кадифе,но просто бледнее пред тази.Стократно.Така че,давай.Няма проблем,че ще отсъства марципана в рецептата.Изобщо не е задължителен.Точно така,раздели си крема на две и готово.И си я украси както ти си искаш.Весел празник ви желая и благодаря отново.

    ОтговорИзтриване
  40. Благодаря ти за бързия отговор.Вчера правих "Кафе и шоколад" за кой ли пореден път за моя рож. ден, а другата седмица е тази. После ще пиша отзиви. Поздрави от душа: Ели

    ОтговорИзтриване
  41. Здравей,Йоли!Това,което мога да кажа за тази торта е,че наистина е невероятна,уникален и неповторим вкус.Видях я преди известно време и реших,че ще я направя за моят рожден ден,който е утре.Днес обаче не се сдържах и я опитах-ммммм,останах очарована!Разбира се в рецептата аз пропуснах марципана и малиновото желе го направих от домашно малиново сладко което разредих с вода и претрих през цедка за да отделя семките,но и така се получи.Надявам се утре да зарадвам приятно и моите близки с тази перфектна тортичка :)Благодаря за рецептата,желая ти много успехи,продължавай да ни радваш с нови вкусотии,а ние ще ги изпробваме :)
    Милена Балтаджиева

    ОтговорИзтриване
  42. Благодаря ти Миленка.Много се радвам,че опита тортата.Лично аз я намирам за много специална и изискана като вкус.Чудесна е идеята ти със сладкото в моменти,когато не можам да намерим пресни или замразени малини.Благодаря ти отново и Честит рожден ден,бъди здрава и много,много усмихната-

    ОтговорИзтриване
  43. Здравейте, Йоли!Другата седмица смятам да направя тази торта , всички продукти са налице , но имам няколко питанки.Моят откопчаващ се ринг е висок 6 см и се чудих дали ще е ок ?Ацетатно фолио не мога да намеря... как да закрепя полиетиленовата лента за ринга ?

    Благодаря,
    Гергана

    ОтговорИзтриване
  44. Гери,много добър избор.Това е една от най-хубавите торти,които съм правила.И моят ринг е горе долу толкова видок.Няма проблем с това.Може да отрежеш полиетоленовата линта по-висока от него и готово.И няма тайна в залепянето му.Просто го поставяш от вътрешната страна на ринга и после щипваш двата края с телбод или кламерче за да се съединят.Това е.Благодаря ти и успех.

    ОтговорИзтриване
  45. Здравей ,Йоли! Пиша тези редове повече като благодарствено писмо, отколкото като коментар! Тортата се получи чудесно и ефекта беше :"Wow" :)Страхотен завършек на вечерята , която беше сътворена изцяло по твои рецепти !Разбира се далеч съм от твоя професионализъм и прецизност :) отвън не се различаваха пластовете , тъй като шоколадът уплътни пространството между блата и ринга след като лекичко изрязах блата ...но това няма никакво значение :) Важна е мотивацията да се творят красоти и се радвам , че отминава времето , в което посрещах гостите си с обикновена бисквитена торта :)
    За мен това , което намирам в твоя сайт не са само рецепти и снимки, а необходим уют , който като че ли съм търсила дълго време ...А и моделира нова култура в една прохождаща домакиня !

    Копирам линк към абсолютно непрофесионалните ми снимки от домашната трапеза , за да споделя с теб направеното.

    https://picasaweb.google.com/gerganai78/RrnvZJ#

    Поздрави,
    Гери

    ОтговорИзтриване
  46. Перфектна,перфектна,перфектна!Такава красива торта си направила,много щастлива ме направи и днес,мила Гери.Незнам как да ти благодаря.Много,много ме зарадва наистина!

    ОтговорИзтриване
  47. От Лили:
    Здравей Йоли :)
    Направих блата за тази тора и този за "фалшив гараш", но незнам какъв крем би отивал и на двата и ще се радвам да ми помогнеш. Много се надявам на бър отговор защото тортата трябва да е готова в 17ч. на 24.06.13
    Правила съм и двете торти и са страхотни.... но не мога да се спра на подходящ крем :)

    ОтговорИзтриване
  48. Ееееееееее,закъснях.Цял ден бях вчера по репетиции и концерти.И в събота и неделя беше така.Много извинявай,че не ти отговорих своевременно,но не съм се докосвала до компютър тези дни.Май сега вече ти ще трябва да ми кажеш какъв крем си направила и как е било като вкус.Много се надявам да е станало добре.Благодаря ти за доверието.

    ОтговорИзтриване
  49. Здравей Йоли, мисля да направя тази торта за рождения ден на половинката,но понеже нямам никакъв опит с желатин, се зачудих като пишеш да се кипнат малините със захарта, колко вода се слага?
    Благодаря,после ще пиша за резултата.
    Поздрави,
    Мая

    ОтговорИзтриване
  50. Майче,вода ти трябва само колкото да се разтвори желатине.1/2 каф.ч.стига.В малините не слагай вода,няма нужда.Успех ти желая и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  51. ot Lili:
    Благодаря за отговора все пак :)
    Аз направих много вкусно кремче според мен :) Изцедих заквасена сметана sложих пудра захар, ванилия и мъничко кора от лайм, а във фризера имах пресни малини и ги натроших още замрaзени на топченца и крема стана бял на червени точки! Много ефектно като се разреже и много вкусно:)
    Щом съм избрала твоя торта знаех че няма да сгреша!
    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  52. Благодаря ти Лили,много добре си избрала крема.Както го описваш е станал много свеж,летен и ароматен.И аз ще се възползвам от него.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  53. Здравейте. Тортата много ми харесва и бих искала да я направя за приятеля ми.

    Но имам един въпрос - може ли готовият подсладен бадемов марципан да бъде заменен с нещо и с какво? Защото нямам идея от къде да го купя?

    Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  54. Здравей, Йоли! От сърце ти благодаря за споделената рецепта! За мен това е една от най-вкусните торти, които съм опитвала. Великолено съчетание на вкусове, просто фантазия! Отдавна я бях набелязала, но чаках по-специален повод и току-що набрани горски малини. Откъм визия не ми се получи идеална като при теб, малко избързах със свалянето на ринга и леко ми се свлече ръбът, но пък вкусът е съвършен. Благодаря ти за красотата и топлината, с която ме заразяваш! Ето тук можеш да видиш снимки: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=601880519854193&set=a.510958282279751.105012.509630592412520&type=1&theater
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=601880519854193&set=a.510958282279751.105012.509630592412520&type=1&theater

    Най-сърдечни поздрави, Ани

    ОтговорИзтриване
  55. Благодаря ти от сърце, мила Ани! Прекрасна торта си направила. И на мен ми е една от любимите, а с горски малини сигурно ще е страхотна! Още веднъж ти благодаря , много ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  56. Здравей. Бадемов марципан има в Метро, Била, Пикадили и в други големи магазини. А можеш изобщо да го пропуснеш. Ше се радвам да опиташ тортата. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  57. Вече няма празник, за който да не приготвям една от Вашите торти- превърна се в нещо като традиция. Сега беше ред именно на тази торта- първата дума, която ми хрумва за нея е "изискана". Видът й, тежкото, но ужасно вкусно шоколадово- малиново съчетание, я отреждат в класацията ми на челно място за специални поводи. Не е трудна за приготяне,необходимо е просто време за стягане на пластовете. Видът й стана досущ като на публикуваните от Вас снимки, а щом аз мога, значи не би трябвало да представлява трудност за никого.

    ОтговорИзтриване
  58. Толкова много ме зарадва коментарът ти!Ето това се опитвам да вдъхна на читателите ми.Да ги убедя,че не е нужно да си майстор сладкар за да приготвиш у дома нещо вкусно и красиво.Много,много щастлива и успешна 2014г ти пожелавам и още веднъж благодаря за доверието и добрите думи.

    ОтговорИзтриване
  59. Здравейте Йоланда,от доста време следя блога ви и съм изкренно възхитена от уменията ви.Днес за първи път се осмелих да направя шоколадово малиновата торта.Но виждам че в ганаша се слага масло,което не е пояснено разбито на крем или се добавя при затоплянето на сметаната.

    Сърдечни поздрави,Арона

    ОтговорИзтриване
  60. Арона,какво хубаво име имаш!Благодаря ти за милите думи, ще се радвам да опиташ тортата.препоръчвам я горещо като вкус.няма нужда от пояснения за ганаша.Направи така,както съм написала.Слагаш продуктите за ганаша в горещата сметана и разбъркваш на крем.Това е най-бързият,лесен и вкусен крем на света.Успех,дано ти хареса тортата.

    ОтговорИзтриване
  61. Невероятна прелест!!! Такова съвършенство, просто... и снимките ме грабнаха, и "нарисуваните" равни слоеве, и вкусовата приказка! Знам си аз, че си фея, мила ми Йоли!! :)

    ОтговорИзтриване
  62. Здрасти Йоли, адмирации за всичко което правиш!!! Аз често за поводи се подготвям с твои рецепти. Тази торта я правих и стана страхотна. Сега пак е на дневен ред и като си я припомнях забелязах че твоя трюфел крем стои доста по-добре от моя. Обяснявам си го с шоколада който съм използвала (който не е някакъв специален). Може ли да ми препоръчаш шоколад с който да работя:-) Аз съм от Свищов и тук нямаме по-специализирани магазини от където да купувам. Така че ако нещо от традиционните марки което да се доближава до това което трябва за тази торта доста ще ме улесниш. Принципно ползвам черния шоколад на милка или шоколадова кувертюра на ION. Благодаря предварително:-) Галя

    ОтговорИзтриване
  63. Благодаря ти за доверието,Гале.Много съм щастлива,че опитваш рецептите ми.Аз в сладкарството винаги ползвам само кувертюр,не купувам шоколадите,които продават по магазините.Този,който ти имаш,гръцкия е хубав,не е от високо качество,но все пак е по-добре от Милка.Нямам предвид като вкус,а като продукт за готвене.Купувам си белгийски кувертюр от един магазин в София,нямат в Свищов офис за съжаление.Но знам,че изпращат колетни пратки по поръчка из цялата страна.Разбира се,ти плащаш наложения платеж.Килограм шоколад струва 14.70лв. Беше 13.50, но му вдигнаха цената.Ако се заинтересуваш ще ти изпратя адреса и телефона на магазина за да си поръчаш.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  64. Мерси! Ще ми е от полза да знам поне името на магазина и от там да го намеря в нета:-)

    ОтговорИзтриване
  65. Заповядай,копирай линка, отвори го и ще намериш нужната информация.Поздрави.

    http://hranitelno-vkusova.targoviya.catalog.bg/company/%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0/18423

    ОтговорИзтриване
  66. Колко е диаметърът на тортата и колко парчета излизат? Благодаря предварително Деси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, тортата е около 26 см. Аз съм я разграфила на 12 парчета, както виждаш на първата снимка, но може спокойно и на повече.

      Изтриване
  67. Привет! Тъй като има време до повода,за който искам да я направя,затова питам по-отрано.Ягодите подходящи ли са желето,тъй като се намират лесно пресни,или да използвам малини макар и замразени. Не съм пробвала досега замразени плодове и не знам какъв е вкусът им.Имам и малиново сладко,но е печено във фурна и не се усеща много изразителен вкус на малини.

    Другото,което искам да Ви кажа е,че много Ви благодаря за рецептите.Много сполучливи и винаги с точни мерки.Благодарение на рецептите за различни видове теста се научих да меся сама,защото нямаше кой да ме научи.Аз съм на 21 години и вече нищо тестено не е проблем за мен - пити,пици,баници,козунаци,много обичам да меся и да правя тестени изделия.Адмирации! Продължавайте все така! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей мило момиче. Така ме радваш! Продължавай да бъдеш все така вдъхновена! Браво на теб!

      Разбира се, че можеш да замениш малините с ягоди. И те добре се съчетават с шоколад. Тъй като ягодите сега са доста безвкусни и безцветни отвътре, препоръчвам ти непременно да ги смесиш с ягодово сладко или конфитюр. Трябва да ги обогатиш и на вкус, и на цвят. Не се притеснявай от замразените малини. Чудесни са, спокойно може да ги ползваш, ако все пак решиш. Като ги кипнеш със захар ще получиш идеален цвят и аромат.

      Ще се радвам, ако занапред ми пишеш в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря ти.

      Изтриване
  68. Изглежда фантастично! С ягоди дали ще стане така прекрасна както изглежда с малините?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, разбира се. И ягодине са ароматни и ярки на цвят. Чудесно се съчетават с шоколад. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ!

      Изтриване
  69. Здравейте, Йоли!
    Ще правя тортата Ви за рожденния ден на съпруга ми следващата седмица. Тук няма къде да намеря бадемов марципан, затова си направих такъв по рецепта от един друг блог, но имам следния въпрос: понеже тавичката ми с ринг за печене е с диаметър 24 см, трябва ли да намаля пропорциите на количествата, за да не стане много дебел блат? Или и така ще стане?
    Благодаря много за отделеното време за отговор и приятно готвене!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Деви. Много ще се радвам да опиташ тортата и още повече, ако ви хареса. Благодаря ти за доверито. Можеш да намалиш количествата с 1/3, ако решиш, но няма да стане чак толкова дебел блата. Но те разбирам, и аз като теб не обичам много дебели блатове. Имаш ли подвижен ринг? Ако имаш ползвай него за печенето, а след това и за пристягане на тортата. С такъв ринг може да направиш диаметъра на тортата както на теб ти харесва. Успех и благодаря отново.

      Изтриване
  70. Здравей Йоли :) благодаря ти за страхотните рецепти,винаги ги правя с огромно удоволствие. Днес реших да правя тази торта и нещо не ми се получи:( щом махнах ринга шоколадовите пластове се разтекоха. Искам да те попитам къде греша,тъй като задължително пак ще се пробвам . Ползвах животинска сметана и обикновен шоколад.Възможно ли е да е от шоколада?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мария. Ако си ползвала млечен шоколад със сигурност крема няма да стегне и ще се разтече. В рецептата пропорциите са за натурален шоколад. Проблемът е, че млечния шоколад е с по-малко какаова маса и е нужно доста по-голямо количество. С белият шоколад е същото, от него трябва дори повече и от млечния. Трябва да знаеш това като принцип и за други рецепти с подобни кремове. Надявам се, че въпреки несполучливия крем тортата ви е харесала като вкус. Благодаря ти за доверието и хубавите думи.

      Изтриване
  71. ПЕРФЕКТНА!УНИКАЛНА! Ти си просто неповторима, благодаря ти за прекрасните рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехааа, Боги ... Благодаря ти от сърце, мила! Ако му видиш как съм се захилила сега ...

      Изтриване
  72. Здравейте. Отдавна съм хвърлила око на тази торта. Но преди това искам да попитам с каква точно сметана я правите? От растителните в кутиите ли? Дали може да се използва животинска сметана? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за вниманието. Ще се радвам, ако опиташ тортата и ти хареса.

      Винаги ползвам само млечна сметана. Растителният продукт, който се продава в кутии не е сметана. Това си е чисто и просто течен маргарин, независимо, че се разбива идеално на сняг. Сметана има право да се нарича само това, което се прави от краве мляко, нищо друго. Не искам да повлиявам на избора на хората какво да купуват, но не мога да не се въздържа да кажа: забравете за т.нар. растителна сметана.

      Изтриване
  73. Страхотна торта, направих я сега стяга, но мисля, че ганаша ми не стяга и сега се притеснявам, че като махна ринга ще се разтече. Направих ганаша с животинска сметана и шоколад 65% какао, не намерих друг :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Благодаря ти, че избра тази торта. Надявам се да ти хареса. Мисля, че всичко ще е наред, не е фатално, че шоколада е 65%. Ще се радвам да ми пишеш отново как се е получила тортата. Благодаря за доверието.

      Изтриване
  74. Здравейте Йоли,
    Избрах тази торта за петия рожден ден на дъщеря ни следващата седмица. Исках да Ви попитам, дали според Вас би могла да се направи на два етажа и дали мога да я направя с огледална глазура?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Много се радвам, че си се спряла на тази торта. Наистина е чуденсна. За съжаление не е подходящя за два етажа, но огледалната глазура ще стои чудесно върху нея. Може спокойно да я замразиш, не се притеснявай. Но наистина за два етажа няма да стане. Прекалено е фина и долният етаж ще се срути от тежестта на горния. Благодаря ти за доверието и весел празник!

      Изтриване
  75. Здравей отново мила Йоли,
    Минах на "ти", дано не е проблем :) Благодаря ти, за бързия отговор :) И аз си мислех същото, но детето искаше на два етажа, та реших да те попитам все пак :)
    Хиляди благодарности и ще пратя снимки, ако стават за показване :)
    Желая ти прекрасна седмица :) Меги

    ОтговорИзтриване
  76. Здравей Йоли, благодаря за прекрасните торти и рецепти за тях. Не разбрах, тази торта, за тава с какъв размер е? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце! Радвам се, че харесваш тортите ми. Надявам се да опиташ тази, препоръчвам я! Размерът е съвсем стандартен, затова не съм написала. Като тортите от магазина. Стандартът е 24, понякога 26 см. Не е от голямо значение кой от двата ще избереш.

      Изтриване
  77. Здравей! Благодаря ти за всички прекрасни рецепти и най-вече за тази прекрасна торта! :) Правила съм я два пъти, разкошна е! Бих искала да те попитам дали според теб блатът би се получил с какао и как добавянето му би се отразило на пропорциите при останалите продукти? Иска ми се да я направя с тъмен блат, бял шоколад в крема и ягодово желе :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Здравче! Много си мила!Радвам се, че тортата ти харесва!
      Нямаш никакви проблеми с какаото! Разбъркай 2 пълни супени лъжици с малко гореща вода на крем. Нека какаото е повече за да е с по-активен вкус. Прибави го след жълтъците и разбъркай добре. После давай нататък по рецепта. А за брашното сложи с 1 с.л. по-малко.

      Изтриване
    2. Искрено ти благодаря! :)

      Изтриване
  78. Tортата стана страхотна.Поздравления за страхотната рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, но в случая поздравленията са за теб! За майстора, който е направил тортата да стане великолепна! Браво и още веднъж благодаря за доверието и коментара!

      Изтриване
  79. Здравей, Йоли! Направих тортата, наистина е превъзходна, но при мен малиновият слой не се слепи добре с пластовете ганаш. Каква може да е причината за това?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и тук. Благодаря ти, че опита тортата. Радвам се, че ти е харесала. И при мен се случва понякога, ако желатинът е бил в повече. Погледни снимките ми, и на моята торта леко се отлепва, особено при рязане и хапване. Много е дебел желатиновият пласт и е нормално.

      Изтриване