вторник, 8 октомври 2013 г.

Тера Мадре Беласица-Чолбур







Тази чорба ми стана любима. За добре дошли в с. Яворово ни гостиха с Чолбур (Чалбур). Накараха ме да отгатна що се крие под това име. Какво ли не изредих, но нямаше никога да позная. Днес поразгледах в интернет и видях, че доста хора знаят за тази чорба, макар и по различен начин. Е, за мен беше откритие. Може би и  за повечето от вас също ще е нещо ново. Непременно я пригответе, много е вкусна. Представям ви варианта на Рукие.



Продукти за 4 порции

50 г масло
2 с.л. брашно
1 равна с.л. сладък червен пипер
гореща вода
сол и черен пипер на вкус
1 яйце за застройка
6 до 8 яйца
2 скилидки чесън
лют пипер по желание


Приготвяне

* Направете светла запръжка от маслото и брашното. В последният момент прибавете червения пипер за да не прегори. Разбъркайте и разредете с горещата вода. Сложете толкова, колкото прецените, че ви харесва на гъстота. Чорбата трябва да е плътна. Подправете със сол и черен пипер.

* След като чорбата кипне сипете в нея на тънка струйка едно разбито яйце. Разбъркайте леко за да се образуват нишки.

* От ниско чукнете в чорбата едно по едно яйцата и ги оставете на тих огън да се забулят. Варете 6 -7 минути. Накрая нарежете на тънки филийки чесъна и го добавете към чорбата. Да ви е сладко!







.

36 коментара:

  1. О, фантастична чорба!
    Обичам пресечено яйце!
    Открих вкуса му случайно като дете, когато ме оставиха да стопля застроена с яйце супа и аз естествено я оставих да заври :)
    Ще я опитам на всяка цена!
    И много нестандартни и интересни неща си видяла и ни предлагаш!
    Прегръдка, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам яйца, приготвени по всякакъв начин!Благодаря за страхотната рецепта, Йоли!Приятна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Стори ми се познато, но се оказва че съм грешала - никога нито съм чула името, нито съм хапвала чорбицата, Йоли! А изглежда апетитно и някак ... познато.
    Благодаря за рецептата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ха, това е любимото ми ядене, което ми готвеше баба! Тя така и никога не го нарече по име но беше най-вкусното нещо на света. Наскоро (преди няколко години) помолих майка ми да ми го приготви и тя се справи доста убедително - невероятна вкусотия. Аз така и не съм го готвил - честно казано не смея, за да не се разочаровам (от себе си). А иначе, не знаех че е чорба - винаги съм го приемал като ядене. Страхотни рецепти!
    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви много.Страшно се надявах да ви харесат тези простички селски гозби.Толкова топлинка има в тях,толкова истина.Много ще се радвам да ги опитате.

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, звучи много вкусно тази чорбичка и изглежда апетитно. Не съм я чувала досега, но ще я пробвам задължително. може би още днес даже :)

    ОтговорИзтриване
  7. Точно такова не съм готвила, нито на мен са правили, но тези манджи са ми най-любимите! Ще я направя.
    Целувки милион за теб!

    ОтговорИзтриване
  8. За всяка от публикациите ти днес си казвах, че това ще е нещото, което първо ще опитам. Но тази чорба избута всички останали в страни. Това ще направя първо! Звучи гениално просто и вкусно!!! Благодаря, Йоли, че ни показа какви хубави гозби се крият в селата ни!
    Усмивка :)

    ОтговорИзтриване
  9. Знаех си аз,че много от вас ще харесат тази семпла чорбица.Наистина в селата ни се крият уникални неща.Чекам с нетърпение коментарите ви,много се надявам да ви хареса като вкус.Благодаря ви,много ме радвате!

    ОтговорИзтриване
  10. Писах, писах, даде ми грешка! Само искам да кажа много благодаря, защото от години търсех рецептата!

    ОтговорИзтриване
  11. Много се радвам,че съм успяла да те зарадвам с намирането на рецептата.За мен беше откритие,но пък отсега нататък ще я приготвям много често.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  12. Скъп спомен от детството и за баба ми, която ни я готвеше!

    ОтговорИзтриване
  13. Нещо коментарите не се публикуват ама аз пак ще пробвам :)
    Не съм чувала за тази манджица но много ми хареса това, че е бърза пък и с яйца които в къщи много се харесват.Обичам и такива стари простички рецепти ....
    Искрени благодарности Йоли за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  14. Аз съм N-тата коментираща, но не мога да се въздържа. С една от предишните публикации ме върна към думата "кавардисвам", която татко често употребяваше, а с този чалбур ме върна към една манджичка на майка ми. Да, точно манджа, приготвена набързо за вечеря, а не супа и не под името чалбур. Просто манджичка...Мамина...Стана ми много приятно...В най-скоро време ще я приготвя и на моята дъщеря /когато се видим!/ и ще й разкажа историята. И в най-простата манджа има много история, нали?! Ана

    ОтговорИзтриване
  15. За мен тази чорба, точно с това име е мил спомен от детството, от баба от Петрич.Само че нямаше масло, та с олио :). Но пък понякога добавяхме и сирене, бяло саламурено натрошено! Поздравления за прекрасната поредица, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  16. Чолбур в паницата дими,
    а Тики на аромата се диви :)

    Както и очаквах, Йоли, това е голяма вкусотия!!! Направих го с домашни яйца от един съсед (които щъкат по цял ден на ливадата). Не знам дали от тях или от друго, но ми беше ужасно сладко!!! Благодаря ти :)

    Хубав ден с усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  17. Еха,Тики,благодаря ти мила.Многосе радвам,че ти хареса тази чорбица.Със сигурност домашните яйца я правят още по-вкусна.Прегръщам те.

    ОтговорИзтриване
  18. Ани,Соня,много ми е приятно,че съм успяла да надникна в детските ви спомени и усещания.Страхотно е,че сте хапвали такава храта,направо е за завиждане.За мен беше ново и може би затова съм така впечатлена.Благодаря ви,радвате ме от сърце.

    ОтговорИзтриване
  19. Това е една от любимите ми манджички, на едната от прабабите ми. Тя я наричаше "Яйчана манджа" :) Много хубаво изпълнение, Йоли!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Зори, направо си щастливка,че я знаеш от малка. Прекрасна гозба е това. Благодаря ти мила.

    ОтговорИзтриване
  21. Току-що хапнах сладко-сладко и сбъднах пожеланието на Йоли: "Да ви е сладко!". Направих го като яхнийка, защото в моите спомени мама, царица на манджите, готвеше това ядене така. Следващият път ще оставя яйцата по-рохкави и ще гледам да се снабдя с домашни яйца. АНА

    ОтговорИзтриване
  22. Ани,прекрасно е,че имаш такива спомени с истински български гозби.Наистина е щастие това.Благодаря ти от сърце мила Ани.

    ОтговорИзтриване
  23. Не знаех как се казва тази вкусотия. Моята прабаба ми правеше и аз я обожавах. Сега често си я правим вкъщи.

    ОтговорИзтриване
  24. Иве,щастлива си,че си я опитвала като малка,че я помниш.Традициите са нещо изключително ценно.А най-хубавото от всичко е,че ги поддържаш живи.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  25. Мила Йоли, в навечерието на Великден с тази супа ти възкреси у мен детство! Моето, а заедно с него и скъп за мен човек - моята баба! Мислех си, че заедно с нея си е отишла и рецептата за тази ,,моя'' супа /така я наричах, когато баба ме питаше какво да ми сготви/. Ти ме върна в това безметежно време и ми е пълно! Сготвих веднага супата и домът ми замириса както тогава! Уют и топлота, обич и усмивки! Благодаря! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  26. Изключително много ме зарадва този твой коментар,Зинаида.Много се радвам,че съм възкресила тези спомени в теб.Самата аз бях очарована от тази супа,толкова семпла,а много вкусна.Благодаря ти отново и светли Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  27. Мила, Йоли! Благодаря ти за тази рецепта, правя я вече няколко пъти и резултата е просто вълшебен, като всичките ти предложения! Поздрави, с пожелания за много успехи!

    ОтговорИзтриване
  28. Ех,че ме радваш!Става ми едно такова щастливо,когато прочета,че някой е правил старите български гозби.Много,много ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  29. Каня и се от отдавна, и днес музата ме "връхлетя". :) Стана готова за 15 минути, а такава вкусотия отдавна не бях яла! Уж на пръв поглед нищо особено, а толкова много вкусове! Много благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер много се радвам, Веси! Благодаря ти, че опита тази приказна българска гозба. Да ви е вкусно на всички!

      Изтриване
  30. чАлбур се казва, не чОлбур, иначе си е вкусно, ама се добавя и кисело мляко

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Възможно е, Стойчо. Лично аз нямам представа, но съм написала името така, както го изричаше Рукие. Нали знаеш, често се случва да има разлики в имената, спрямо диалектите. Погледнах из нета, след като ми писа и виждам, че гозбата се среща и под двете имена. С киселото мляко е същата работа. Рукие не слагаше мляко, а аз искам да се придържам изцяло към нейния вариант. Благодаря ти, ще пробвам непременно с мляко. Знам, че ще ми хареса.

      Изтриване
  31. Казва се Чалбур и най-напред се задушава много кромид лук и след това е всичко останало:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, не мога да променя името, нито рецептата. Надявам се, че разбирате защо. Както съм я видяла, както съм я опитала и както са ми я разказали, така съм я приготвила. Често се случва в различните краища на страната ястие с едно и също име да се приготвя по различни начини. Като пример мога да дам сармите. Толкова са много вариантите, че няма как да се посочи кое е вярно и кое не. С удоволствие ще опитам Чолбур/Чалбур с лук, както препоръчвате. Със сигурност ще ми хареса. Благодаря.

      Изтриване
  32. Здравейте! За мен това също е спомен от детството, когато прекарвахме всички ваканции на село при баба....
    Аз често си я приготвям, но вместо да запържвам брашното го смесвам предварително с червения пипер,солта и олио, разбървам със студена вода и после го наливам във врящата вода при непрекъснат бъркане. Така варя соса 10 минути и после счупвам яйцата.
    Казвам моя вариант за хора, които избягват пържено. Вкусът е същия.
    Поздрави
    Марияна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марияна. Непременно ще опитам като теб. Много ми харесва това ястие, толкова нов и непознат вкус беше за мен. Щастлива съм, че го открих!

      Изтриване