четвъртък, 12 декември 2013 г.

Коледни бисквити с кафе








Продукти за около 60 - 70  бисквити

250 г меко масло
80 г пудра захар
40 г мека кафява захар
2 с.л. течен мед
1 яйце + 2 жълтъка
350  г бяло брашно
100 г пшеничено нишесте
1 с.л. ситно смляно кафе
1 с.л. какао
1/4 ч.л. канела
ванилия







Приготвяне

* Разбийте маслото с двата вида захар и меда. Прибавете яйцето и жълтъците.

* Смесете и пресейте заедно всички сухи съставки. Добавете ги съм маслената смес  и омесете меко тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно. 

* Завийте тестото в найлоново фолио и го охладете за 30 минути. Разточете го на части върху набрашнен плот и изрежете бисквити с формички за сладки. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. 

* Загрейте фурната на 170* и изпечете бисквитите за около 10 - 12 минути. След като изстинат ги украсете по ваше желание. Моите са с глазура от домашен айсинг, чиято рецепта може да видите тук. След като изсъхнаха добре, нарисувах върху нея различни коледни мотиви със сладкарски флумастери.

























.

40 коментара:

  1. Йоли, съвършени са! Толкова нежност, толкова топлина бликат от една бисквитка! Да сте живи и здрави и щастливо посрещане на праниците!
    Вики

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, мила Йоли,
    Отдавна вършея из твоя блог, правила съм изключително много от твоите рецепти, с които съм взимала акъла на семейството ми и нашите гости, винаги съм се възхищавала на красотата и изяществото на твоите произведения, но този път ми увисна ченето. Такава красота! Нямам думи просто... Мога само до кажа, че такава красота се ражда само от изключително красив човек! Благодаря ти мила, че така ни радваш! Благодаря за красотата и вкуса, който внасяш в нашия живот!БЛАГОДАРЯ ТИ!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, живот и здраве на майка ти! Сигурна съм, че и тя много те обича и много се гордее с теб! А това, което си сътворила, наистина е прекрасно и достойно да замести една торта. Толкова са красиви и нежни, че просто не мога да си представя как може да се развали магията им като се изядат :)! Весели празници, миличка!

    ОтговорИзтриване
  4. Великолепно! Думи нямам! Най-лесно е да си купя фулмастри, но никога не ще нарисувам такава красота!
    Жива и здрава да е майчицата ти,Йоли !Весел празник и желая!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, честит ви семеен празник, защото със сигурност така го приемате. Да ти е жива и здрава майчицата и все така да сте си опора, да споделяте заедно и нищо да не може да ви раздели. И след като е отгледала такава прекрасна дъщеря, представям си тя каква е. :)
    Поздрави, Йоли, сладките ти са просто вълшебни!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник, Йоли!
    Да е жива и здрава майка ти и да я радваш с подобни красиви сладости!
    С пожелание за красиви и усмихнати празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Сърдечни пожелания за здраве и щастие на милата ти майка и от мен. Разкошни сладки, толкова красиво си ги изрисувала, Йоли. Прекрасни праници ти желая.

    ОтговорИзтриване
  8. Честит празник на твоята мама-да е жива и здрава!
    Бисквиките са много красиви и със сигурност вкусни...
    Приятен ден,мила Йоли!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник на мамето ти Йоли.Все красоти си правила,но по тези направо ахан ах,всичко което правиш е страхотно и много вкусно,но тези,тези са някак с още една шепа любов,може би защото са за МАМА....

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник на скъпото ти мамче, Йоли! Такива прекрасни неща си написала за нея! Желая ви и на двете да бъдете много много здрави, за да се радвате на живота и обичта си дълги години и с пълни шепи!
    А бисквитите за нея са просто приказниЧЧ! Всяка съзерцавах с захлас поне 5 минути. Ще се науча и аз така, някой ден (като порасна) :) :) Прегръщам те много!

    ОтговорИзтриване
  11. Мила Йоли, честит празник! Да е жива и здрава майка ти и все така да бъдете опора и радост една за друга, Бог да бди над вас! А сладките са прелестни, както винаги!

    ОтговорИзтриване
  12. Да е жива и здрава майка ти!
    Сладките са вълшебни! Ти сигурна ли си, че не си член на работилницата на Дядо Коледа?!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви сърдечно за всички пожелания.Да ми е жива и здрава наистина.Всеки има нужда от две добри думи и хубави пожелания.Много сте мили,благодаря отново.

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли, толкова хубаво си го казала...
    Да ти е жива и здрава майчето и дълги години да се радвате една на друга!
    Перфектни бисквити, направени с много любов, от душа и сърце!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит рожден на милата ти майчица, Йоли,
    създала едно изключително талантливо, любящо и прекрасно чедо - и
    още много години на здраве и взаимна радост.
    Сладките са повече от вълшебни, събрали сякаш не само празнична красота и финес, но и много силно емоционално въздействие. Уникални!
    Прегръщам те...

    ОтговорИзтриване
  16. Честит Празник на майчицата ти, Йоли! Да ти е жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте, имам желание да направя рецептата, затова бихте ли уточнили до каква степен трябва да се разбие маслото със захарта и меда?
    Благодаря, за мен рецептите ви имат реална стойност, извън куртоазните превъзнасяния и любезности.

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря на всички за сърдечните пожелания за мама.Няма какво да ви говоря,знаете ... мама си е мама!С това всичко се казва.Наистина много благодаря.

    Да отговоря на въпроса з разбиването на маслото със захарта и меда.Разбиват се малко,не е нужно кой знае какво.Това не е сладкиш,нито кекс.При бисквитите обикновено съставките дори само се разбъркват.Така че,колкото да се смесят.Но и да се разбият много добре на пухкав крем,няма да навреди.Ни най-малко.Тоест,искам да кажа,че е лесно и не изисква някакви специални умения и техники.Много ще се радвам да ги опиташ,дано ти харесат.Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  19. И готвиш, и свириш, и рисуваш, и си страхотен човек!

    ОтговорИзтриване
  20. Йоли, страхотни са! Вложила си много в тях, то си личи. Поздрави майчето и от мен и не преставай да я радваш. Аз нямам тази възможност и винаги се радвам когато някой го прави по такъв красив начин. Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ви момичета.Много сте мили.

    Руми,я ме питай сега за таблицата за умножение например.Тогава със сигурност ще ти взема акъла.Много съм добра с математиката!

    ОтговорИзтриване
  22. Както винаги, много оригинални, няма да пропусна да направя за Коледа, благодаря Йоли.

    ОтговорИзтриване
  23. Прекрасни, уютни, толкова празнични и красиви! Несъмнено вкусни заради обичта, с която са приготвени!Благодаря ти, Йоли, че ме зареждаш с хубави емоции и празнично настроение!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря,момичета.Всъщност са смешни,добре го съзнавам,но просто детето в мен не иска да си отиде.Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  25. Прелест, просто съвършена прелест! Една идея да ти подхвърля, Йоли - може да се рисува върху глазурата с гел боя, разредена с малко алкохол. С прахообразна също ставало, но не съм пробвала. Така вече няма да зависиш от тънкия писец на флумастера, а можеш да използваш каквито искаш четки.

    ОтговорИзтриване
  26. Йоли, прекрасни са! Честит празник на майка ти, да е жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  27. Да,така съм нарисувала новогодишната си торта преди 2 години,можеш да я видиш при тортите.С флумастерите става по-скоро карикатурно,смешно някак и затова избрах тях.Иначе често рисувам с четка и бои.

    Благодаря ви момичета.

    ОтговорИзтриване
  28. малко късничко, но от сърце - да ти е жива и здрава мама, Йоли! много красота си направила за празника и, сигурна съм, че е била щастлива да ги види! И е щастливка, с дъщеря като теб.
    Голяяяма прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей Йоли, честичко правя по нещо от твойте вкусотий. Прелестни са! Имам един въпрос обаче, с какво очертаваш контурите? Както и тези топченца, който са около контура на всяка сладка с какво си ги правила? Благодаря за идеите, които споделяш с нас!

    ОтговорИзтриване
  30. Дано не съм закъсняла с отговора,но не съм в София.

    Всичко по сладките е най-обикновен белтък,разбит с пудра захар като за целувки.И контура,и топченцата.Опитаи,не е никак трудно.

    Пеп,благодаря ти мила!

    Весели празници на всички!

    ОтговорИзтриване
  31. :) Strahotni sa :) Toku shto gi napravihme, a kak uhaqt samo :) Kolko vreme shte syhne glazurata ?

    ОтговорИзтриване
  32. Много се радвам,че ги опита.Надявам се да се харесат на всички у дома.Ако сама си правиш белтъчна глазура ще изсъхне по-бавно.Поне 2 дена за да стане наистина суха.А ако имаш айсинг на прах ще се втвърди много бързо.За няколко часа е готов.Веесели и щастливи празници ти желая.

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей Йоли,
    сладките са върховни както всички останали неща, които правиш :)
    Аз пробвах с айсинга, но моя след като престоя една нощ и се слегна..не беше с гладката текстура, която имат твоите сладки.
    Разбивах белтъците и захарта с миксер. Когато украсих сладките изглеждаше страхотно - гладък и еднороден айсинга, но със съхненето просто се "смъкна".
    Според теб дали да пробвам със суха смес за айсинг от някоя сладкарска къща? :)
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
  34. Благодаря,че опита,Радост.Въпреки неудачите ти,много се радвам,ама много!Браво на теб,малко хора се заиграват.

    Много по-лесно е да се работи с айсинг.Бързо и безпроблемно е.Ако можеш си купи.При домашно разбитите белтъци,ако е по-малко захарта се втечняват и съхнат трудно.Трябва да е доста "захарно" като консистенция за да нямаш проблеми.Но дори и така да е,като го разредиш с малко вода за запълване на сладките,пак има опасност да се "смъкне",както е станало при теб.Давай с айсинг,ще забравиш за тези проблеми.

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей Йоли,

    Отдавна чета блога ти, възхищавам се на творенията ти и черпя вдъхновение от тях.
    Когато видях тези коледни сладки, няколко часа след това само за тях мислих и за това колко приятен подарък биха били за учителките на сина ми в детската градина. Чудя се само колко време биха издържали без да се развалят в затворен контейнер, защото ми се иска да ги направя около седмица преди да ги занесем :)
    Благодаря още веднъж за прекрасната рецепта!
    Поздрави,
    Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ани. И две седмици предварително да ги направиш, пак ще са чудесни. Това е маслено тесто, издържа с месеци. Аз от края на ноември съм почнала. Ще се радвам да ги опиташ, много са хубави.

      Ще се радвам, ако оттук нататък пишеш в новия ми сайт www.yoli.bg, тъй като тук повече няма да има нови рецепти. Благодаря за разбирането.

      Изтриване
  36. Ох, чудни са сладките! :) Отпечатък от точилка не стана особено, но виновни са самите точилки. Направихме сладките във формата на кафени зърна :) Страхотно ароматни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Ани! Да ви е сладко! Благодаря ти и весели празници!

      Изтриване