четвъртък, 26 декември 2013 г.

Маслени брецели





   Брецелът има дълга и стара история. За него се говори още през Средновековието. Не може да се каже нищо категорично за произхода му, но една легенда гласи, че в миналото един пекар от град Бад Урах изпаднал в немилост пред своя владетел и бил осъден на смърт. Все пак, господарят му дал последен шанс да спаси живота си и му поставил за задача да направи такова печиво, че слънцето да може три пъти да огрее през него. Може би оттам е и популярната днес форма на брецела. В средновековни рисунки и мозайки  има същите изображения. Днес формата е най-различна. Латинската дума brachium е основата на днешната дума брецел. В Италия, както и в много други страни печивото се нарича с най-различни имена, но коренът винаги е един  и същ. При християнството брецелът е символ на празнична храна, особено по време на пости. В миналото по коледните празници са раздавали брецели на бедните. Дори днес някои германски градове са съхранили тази традиция. Вкусовите варианти също са много. Има сладки и солени. Днес ви предлагам моите брецели с маслено тесто, шоколад и бадеми. Да ви е сладко!






Продукти за около 10 - 12 брецела

125 г студено масло
225 г брашно
ванилия
2 щипки сол
2 с.л. пудра захар
4 - 5 с.л. студена вода

100 г млечен шоколад
1 белтък
100 г кристална захар
50 г бадеми на люспи








Приготвяне

* В купа смесете брашното, ванилията, солта и пудрата захар. Нарежене маслото на кубчета, сложете го в брашното и претрийте всичко с пръсти докато получите маслени трохи. Постепенно сипете водата и бързо омесете тесто. Ако е нужно прибавете още малко вода или пък брашно. Завийте тестото в найлоново фолио и го оставете в хладилника за един, два часа.

* Поръсете плота с малко брашно и разточете тестото на тънка правоъгълна кора с дебелина около 3 мм. Върху нея настържете шоколада. Може да го замените с течен шоколад или лешников нугат, ако повече харесвате вкуса им.

* Внимателно прегънете тестото на две и отново разточете на тънка кора. Нарежете я на 10 - 12 ленти. Дължената и широчината преценете сами. Може да направите малки или по-големи сладки.  Усучете ги и ги завийте във формата на брецели.

* Разбийте белтъка и с четка намажете сладките. Оваляйте ги в кристалната захар, а след това в бадеми. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете брецелите за около 12 - 15 минути или докато бадемите се зачервят апетитно. Сервирайте ги поръсени с малко пудра захар. Да ви е сладко!






.

8 коментара:

  1. Йоли, с най-голямо удоволствие ще се почерпя. По-вкусни сладки брецели едва ли има. :)
    Сърдечни поздрави, Йолинце!

    ОтговорИзтриване
  2. Подозирам че това ще е супер хрупкаво и уникално вкусно! Ще си ги направя в най-скоро време :)

    ОтговорИзтриване
  3. Така ухаят на масло....
    Чудесно предложение,Йоли!
    И много красиви снимки!

    ОтговорИзтриване
  4. Освен, че са много красиви са несъмнено и много вкусни, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  5. Как да не се влюбиш от пръв поглед!
    Обичам и тях вече и то само заради теб.
    Мерси вкусно!

    ОтговорИзтриване
  6. Вълшебни са, Йоли...,
    чудесно празнично предложение и впечатляващи снимки...
    Честито Рождество Христово,
    с голяма прегръдка за теб,
    здрави,светли и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви.Весели празници на всички!

    ОтговорИзтриване
  8. Честито Рождество Христово,Йоли !
    Да бъде благословен домът ви!
    Да има здраве и благополучие,разбирателство,обич и доброта!
    Бисквитките са уникални!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване