Продукти за около 30 - 35 соленки
Тесто
200 мл вода
1 с.л. оцет 6%
4 с.л. олио
1 ч.л. сол
330 - 350 г брашно
За намазване
150 г меко масло
Пълнеж
200 г сирене
1 - 2 яйца
За намазване
разбито яйце
семена за поръсване
Приготвяне
* Омесете тесто от посочените продукти. Оставете го да почине 10 минути и го разточете върху набрашнен плот на кора с дебелина около 4 -5 мм.
* Намажете кората с малко масло и я прегънете на две. Отново намажете и прегънете. Повторете това, докато маслото свърши и получите кубче тесто.
* Приберете тестото в хладилник за 2 часа. Може да го сложите и във фризер за 20 - 30 минути.
* За пълнежа натрошете сиренето и го смесете с яйцата. Сместа трябва да е гъста и да не тече.
* Разточете наслоеното тесто отново върху обилно набрашнен плот. С остър нож го нарежете на квадрати. Във всеки сложете малко от пълнежа и прегънете на триъгълник.
* Подредете соленките в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с разбито яйце и ги поръсете със семена по избор. Загрейте фурната на 200* и ги изпечете за около 20 минути или докато пластовете се разлистят и станат златисти. Сервирайте леко топли. Да ви е сладко!
.
Ох, как апетитно ми се усмихват!
ОтговорИзтриванеЙоли, напиши брашното при тестото, че сега е при пълнежа :)
Целувки, миличка!
Чудни са, Йоли! Много обичам такива многолистни и със сирене!
ОтговорИзтриванеСигурно се топят в устата ;) Изглеждат адски апетитно Йоли!
ОтговорИзтриванеИ аз искам соленки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви. Толкова е стара тази рецепта ... само като си помисля. Знам я от майката на ученическото ми гадже в Бургас. Ха ха. Радвам се, че ви харесаха.
ОтговорИзтриванечета те по нощите и чувството за хумор в тия случаи е особено,
Изтриванета си давам сметка, че от някои такива ни остават само рецептите на майките им като позитивен опит...
:)
ще направя соленките при първа възможност! :)
Май така излезе, Ралка. Доста рецепти знам от тази жена. Тя беше великолепен кулинар! Ще се радвам да ги опиташ.
ИзтриванеЕеее,Йоли,още от ученическите години те влече кулинарството....Много вкусни тези соленки-ще ги направя със сигурност.Благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеТака е Жива, от дете въртя черпака. Просто ми харесва, това е положението. Ще се радвам да опиташ соленките. Благодаря ти.
ИзтриванеСервират се леко топли, а студени как са??Яна
ОтговорИзтриванеКатегорично топлички са най-хубави, Янче. И студени на другия ден също, но не са така топящи се. По-скоро стават леко жилави, особено, ако са били в найлонова торба.
ИзтриванеЙоли, тези соленки изглеждат много апетитно!
ОтговорИзтриванеОтново ни предлагаш страхотна рецепта :)
Благодаря Вики, ще се радвам да ги опиташ.
ИзтриванеТоку що ги направих ,но не станаха нито на вид нито на вкус! Къде сбърках?
ОтговорИзтриванеМного съжалявам да го чуя. Само от брашното е. Ако не е хубаво не се разлистват и стават тежки и твърди. Другата причина е, ако при разточването пластовете между маслото се слепят. Това е като всички многолистни теста. Ако се смачкат пластовете не може да се разлисти тестото. Трябва да е много добре охладено и при сгъването да се получи хубаво равно кубче. След това да се разточи внимателно не много тънко. От ученичка ги правя тези соленки, честно да си призная, не винаги ми се получават и на мен. Благодаря ти, че опита. Искрено се надявам, че тази неволя няма да те откаже да опиташ пак.
ИзтриванеОще днес ще сменя брашното и ще разточа по дебелко.Дано да ми се получи,а толкова искам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Йоли!
Много ми се ще да станат, благодаря ти за доверието. Дано не те подведа с обясненията си. Понякога наистина ми е трудно да разкажа на хората целия процес и кое е важно. Стискам палци!
ИзтриванеНе знам соленки ли са, банички ли, но изглеждат много примамливо!
ОтговорИзтриванеМартенцето любимо! Благодаря ти скъпа!
ИзтриванеВълшебно апетитни соленки,Йоли!Хубав септември!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Роси. Септември винаги е хубав, май е любимото ми време с това вече уморено слънце.
ИзтриванеРазкошни соленки. Помислих отначало, че са направени с бутер тесто - готово, а тя рецептата си е за домашно. Много ми харесаха и дано се справя с направата им :)
ОтговорИзтриванеГоре долу до каква дебелина да разточим тестото след като го извадим от хладилника?
ОтговорИзтриванеЗдравей Стояне. Може би ще е добре 4-5 мм. Да е малко по-дебело от обикновено. Всъщност, представи си каква е дебелината на бутер тестото, което купуваме. Нещо такова. Ще се радвам да опитш. Благодаря ти.
Изтриване