Ето това е щоленът, който обичам. Не харесвам тези, които се правят с мая. Колкото и да престояват, тестото винаги остава тежко, твърдо и сухо. Кварк щоленът се прави в Германия по време на Коледните празници наравно с този, който е с мая. Въпрос на вкус е кой ще ви хареса повече. Кравкът е фина неовкусена извара, подобна на рикота. Спокойно може да го замените с нея или друга фина извара. Най-хубавото при този обреден сладък хляб е, че колкото по-пресен е, толкова е по-вкусен. Леко топъл е повече от чудесен. Така че, няма никаква нужда да престоява дни наред като щолена с мая. Приготвя се много бързо и лесно.
Ще се опитам да ви разкажа за произхода на щолена, доколкото това е възможно. Първите писмени източници са от 1329 г. Бишофът на Наумбург разрешава с указ на пекарите да създадат своя собствена гилдия. Наред с данъчните задължения, пекарите е трябвало от сега нататък всяка година по Коледа да доставят на бишофа по два големи бели хляба, наречени щолени. Всеки един то тях е трябвало да съдържа по половин шефил пшеница (около 39 литра). Мерките са били само за обем, не за килограм. Щоленът е предсавлявал изпечена смес от брашно, мая, олио и захар. Не е бил особено вкусен, но в годините се е обогавявал все повече. Въпреки това, пшеницата по онова време е била лукс, до който са се докосвали само заможните. Щолен на старонемски означава стълб, подпора. Лично аз предполагам, че от там идва името на тези огромни хлябове. Доста по-късно при щолена се появява името Сhriststollen, което символизира и с формата си Христос в повой. До ден днешен в Германия по Коледа се правят огромни щолени. Един от най-известните е Дрезденсикя, наситен с масло, стафиди и бадеми. През 2010 г Дрезденският щолен става запазена марка в Европейския съюз. Според този сертификат той трябва да съдържа на 100 г брашно най-малко 50 г масло, 65 г стафиди, 20 г кандирани корички и 15 г бадеми. Консервиращи вещества и аромати на се разрешени. Щоленът може да се оформя само ръчно. Вашият щолен може да е също толкова добър. Опитайте!
Продукти за 2 щолена:
500 г брашно
1 пълна ч.л. бакпулвер
200 г меко масло
125 г захар
2 яйца
настъргана кора от 2 лимона
250 г кварк или рикота
120 г цели небелени бадеми
120 г стафиди
ванилия
4 с.л. кандирани цитрусови кори
50 г масло за намазване
пудра захар за поръсване
* Смесете брашното заедно с бакпулвера и ванилията.
* В голяма купа разбийте на пяна яйцата и захарта. Не е нужен миксер, ползвайте домакинска телена бъркалка.
* Прибавете маслото и изварата. Разбъркайте на крем. Настържете лимоновата кора, прибавете бадемите, стафидите и кандираните кори.
* Сипете брашното и разбъркайте на тесто. Не месете дълго време и не прибавяйте повече брашно. В началото тестото ще ви се стори лепкаво.
* Разделете тестото на две части и леко омесете всяка по отделно на плота. С ръце разстелете на кора, след това прегънете едната половина така, че да заприлича на бебешки повой. Това е и смисълът на хляба, символизира Христос в пелени. Ако желаете може в средата на тестото да сложите бадемов марципан, оформен на тънка ролка.
* Поставете двата щолена в тава, покрита с партия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 35-40 минути.
hiim nefis...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Радвам се, че ти харесва щолена. Весели празници ти желая!
ИзтриванеПрекрасен, коледен десерт - разкош от вкусове, аромати и представяне...,
ОтговорИзтриванеИ моите щолен кексчета са също без мая,
а и какво мога да добавя след препоръката на две майсторки - Йоли и Ели...
Вълшебни снимки - сякаш е пред мен... Благодаря за удоволствието -
Сърдечна прегръдка, честити и благословени празнични дни!
Страхотен е! Ако имам време ще направя за любимите си хора...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви. Радвам се, че харесахте щолена.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако пишете коментарите си и следите сайта ми www.yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти, а и ми е много трудно да следя и отговарям и на двете места. Благодаря ти за разбирането!
Yoli, Mery Christmas to you and yours:)))
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа, Йоли!
ОтговорИзтриванеС пожелания за здраве, щастие и много късмет!
Честита Коледа,Йоли!
ОтговорИзтриванеС пожелание за здраве и благополучие,мир и топлина!
Щоленът ме плени и вече е в графа "предстоящи" ,със сигурност ще го опитаме.Особено ми харесва,че е с влажна текстура и ще е сочен и няма да присяда.
Щастливо посрещане на новата година!
Благодаря момичета! Щастлива Коледа и на вас.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако вече пишете в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти, а и ми е трудно да се занимавам и с блога и сайта. Благодаря ти за разбирането и весели празници!