неделя, 1 февруари 2015 г.

Салата с печено цвекло





Салатата е много вкусна, ако се приготви със синьо сирене. За да си спестите търкането на тавата след печене, може да я покриете с лист алуминиево фолио и върху него да наредите цвеклото. Може да замените орехите с бадеми или кашу. Да ви е сладко!

Продукти за 4 порции:

1 кг дребно червено цвекло
3 с.л. олио
сол на вкус
3-4 стръка мащерка
4-5 с.л. балсамов оцет
400 г прясно сирене
80 г сурови орехови ядки
1 зелена салата
зехтин, мащерка и зелен лук за гарниране

Приготвяне:

* Измийте много добре цвеклото и без да го белите го нарежете на четвъртинки. Сложете го в тава, посолете и залейте с олиото. Сложете клончетата мащерка между резените.  Изпечете го на 200* за около 30 минути докато започне леко да се карамелизира. Извадете го в купа и охладете.

* Залейте цвеклото с балсамов оцет и го оставете да престои 1 час за да се овкуси добре.

* Разпределете го на порции и гарнирайте с кубчета прясно сирене и орехи. Тук-там накъсайте листа от зелената салата.

* При сервиране поръсете със свежа мащерка, зелен лук и полейте с малко зехтин.




4 коментара:

  1. Обожавам цвекло и комбинацията е страхотна, а снимката - неустоимо въздействаща...
    Благодаря за удоволствието, Йоли, сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за хубавата рецепта. Изпробвана и малко променена,но се получи, меко казано, великолепно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Краси! Много се радвам, че салатата ти е харесала! Сладко да ви е на всички у дома!

      Изтриване