Може да оставите ябълките с кората, ако това не ви притеснява. При заливането не е нужно сладкишът или заливката да са студени. Спокойно може да залеете горещия блат с топлата заливка. Може да изпечете тестото и в по-голяма форма, ако искате сладкиша да стане по-нисък. Аз направих шоколадова глазура и гарнирах сладкиша със стафиди, орехи и шоколадови лешници и стафиди. Импровизирайте и сложете това, което обичате най-много. Благодаря на Тони за чудесната рецепта.
Продукти за форма 24 см:
тесто:
3 яйца
200 г захар
ванилия
1 ч.л. канела
80 мл олио
2 големи ябълки
80 г нарязани орехи
250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
заливка:
140 г кафява захар мусковадо
200 мл течна пълномаслена сметана
200 мл вода
100 г масло
Приготвяне:
* Разбъркайте яйцата със захарта, колкото добре да се смесят и започнат да образуват пяна. Добавете олиото, ванилията, канелата и ябълките, нарязани на кубчета. Смесете брашното с бакпулвера и орехите. Сипете ги към яйчената смес и разбъркайте. Покрийте тортена форма с хартия за печене и изсипете вътре тестото. Загрейте фурната на 180* и изпечете сладкиша за около 35-40 минути.
* За заливката смесете в малка тенджерка всички продукти и затоплете на котлона. Не е нужно сместа да завира, а само да се стопи захарта.
* Надупчете добре сладкиша с шишче или вилица. Залейте със соса. Оставете го да престои няколко часа, докато тестото поеме цялата течност и се охлади добре.
Приготвяне:
* Разбъркайте яйцата със захарта, колкото добре да се смесят и започнат да образуват пяна. Добавете олиото, ванилията, канелата и ябълките, нарязани на кубчета. Смесете брашното с бакпулвера и орехите. Сипете ги към яйчената смес и разбъркайте. Покрийте тортена форма с хартия за печене и изсипете вътре тестото. Загрейте фурната на 180* и изпечете сладкиша за около 35-40 минути.
* За заливката смесете в малка тенджерка всички продукти и затоплете на котлона. Не е нужно сместа да завира, а само да се стопи захарта.
* Надупчете добре сладкиша с шишче или вилица. Залейте със соса. Оставете го да престои няколко часа, докато тестото поеме цялата течност и се охлади добре.
Останах си аз да коментирам в блога ти, Йоли,
ОтговорИзтриванено първо се наслаждавам на прекрасна рецепта в сайта, така, че удоволствието ми е двойно...
Разкошен сладкиш, изкушение сам по себе си, а със заливката фантазия!
Сърдечни поздрави, прегръдка и хубава нова седмица!
Йоли, ако вместо ябълки сложа ананас, дали ще се получи добре?
ОтговорИзтриванеО, да! Ще стане чудесно! Превъзходна идея! Ананасът много добре си пасва с карамал. И аз като теб ще направя следващият път. Благодаря ти от сърце за идеята!
ИзтриванеЗдравейте.Благодаря Ви за прекрасните рецепти и много вкусни десерти.Този сочен ябълков сладкиш изглежда превъзходно.Бихте ли ми казали,каква е Вашата рецепта за шоколадовата глазура.Благодаря Ви предварително.
ОтговорИзтриванеМного се вардав, че Ви хареса сладкиша. Ще се радвам да го опитате. Точните съставки и начина на приготвяне на глазурата ще намерите в рецептата.
Изтриване