четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Сочен ябълков сладкиш





Може да оставите ябълките с кората, ако това не ви притеснява. При заливането не е нужно сладкишът или заливката да са студени. Спокойно може да залеете горещия блат с топлата заливка. Може да изпечете тестото и в по-голяма форма, ако искате сладкиша да стане по-нисък. Аз направих шоколадова глазура и гарнирах сладкиша със стафиди, орехи и шоколадови лешници и стафиди. Импровизирайте и сложете това, което обичате най-много. Благодаря на Тони за чудесната рецепта.

Продукти за форма 24 см:

тесто:

3 яйца
200 г захар
ванилия
1 ч.л. канела
80 мл олио
2 големи ябълки
80 г нарязани орехи
250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер

заливка:

140 г кафява захар мусковадо
200 мл течна пълномаслена сметана
200 мл вода
100 г масло




Приготвяне:

* Разбъркайте яйцата със захарта, колкото добре да се смесят и започнат да образуват пяна. Добавете олиото, ванилията, канелата и ябълките, нарязани на кубчета. Смесете брашното с бакпулвера и орехите. Сипете ги към яйчената смес и разбъркайте. Покрийте тортена форма с хартия за печене и изсипете вътре тестото. Загрейте фурната на 180* и изпечете сладкиша за около 35-40 минути.

* За заливката смесете в малка тенджерка всички продукти и затоплете на котлона. Не е нужно сместа да завира, а само да се стопи захарта.

* Надупчете добре сладкиша с шишче или вилица. Залейте със соса. Оставете го да престои няколко часа, докато тестото поеме цялата течност и се охлади добре.






Приготвяне:

* Разбъркайте яйцата със захарта, колкото добре да се смесят и започнат да образуват пяна. Добавете олиото, ванилията, канелата и ябълките, нарязани на кубчета. Смесете брашното с бакпулвера и орехите. Сипете ги към яйчената смес и разбъркайте. Покрийте тортена форма с хартия за печене и изсипете вътре тестото. Загрейте фурната на 180* и изпечете сладкиша за около 35-40 минути.

* За заливката смесете в малка тенджерка всички продукти и затоплете на котлона. Не е нужно сместа да завира, а само да се стопи захарта.

* Надупчете добре сладкиша с шишче или вилица. Залейте със соса. Оставете го да престои няколко часа, докато тестото поеме цялата течност и се охлади добре.

* Гарнирайте сладкиша по желание и сервирайте. Да ви е сладко!





5 коментара:

  1. Останах си аз да коментирам в блога ти, Йоли,
    но първо се наслаждавам на прекрасна рецепта в сайта, така, че удоволствието ми е двойно...
    Разкошен сладкиш, изкушение сам по себе си, а със заливката фантазия!
    Сърдечни поздрави, прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, ако вместо ябълки сложа ананас, дали ще се получи добре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да! Ще стане чудесно! Превъзходна идея! Ананасът много добре си пасва с карамал. И аз като теб ще направя следващият път. Благодаря ти от сърце за идеята!

      Изтриване
  3. Здравейте.Благодаря Ви за прекрасните рецепти и много вкусни десерти.Този сочен ябълков сладкиш изглежда превъзходно.Бихте ли ми казали,каква е Вашата рецепта за шоколадовата глазура.Благодаря Ви предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се вардав, че Ви хареса сладкиша. Ще се радвам да го опитате. Точните съставки и начина на приготвяне на глазурата ще намерите в рецептата.

      Изтриване