неделя, 27 декември 2015 г.

Торта Малахо́в





Още една торта с история. По време на Кримската война 1854-1855г маршал Жан Пелисиер завоюва укреплението Малахо́в курган до Севастопол. Наполеон III го награждава за тази победа, като му дава титлата херцог Малахо́в. Заедно с това му подарява и една торта, направена от френски сладкари. Тази торта остава в историята като "Торта Малахо́в". Има най-различни варианти, които може да видите в списания, книги и в Интернет. Тортата е много лека и вкусна. Ще се радвам, ако опитате и този вариат. Той е с много по-малко бишкоти, отколкото обикновено се ползват за тази торта. Предпочитам я с повече крем, отколкото бишкоти. Да ви е сладко!






Продукти:


блат:

3 яйца
60 г пудра захар
50 г бадемово брашно
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
30 г брашно

крем:

3 жълтъка
100г захар
ванилия
350 мл прясно мляко
400 мл течна пълномаслена сметана, разбита на мек крем
10 г желатин

друго:

5-6 бишкоти
100 мл силно еспресо
100 мл вода
2 с.л. захар
2 с.л. бренди или коняк
3-4 с.л. тъмен конфитюр по избор

украса:

200 мл разбита на сняг леко подсладена течна пълномаслена сметана
50 г запечени бадеми на люспи
12 захаросани череши
20 г настърган шоколад






Приготвяне:

* За блата разбийте белтъците на сняг с половината пудра захар. В друг съд разбийте на крем жълтъците с останалата пудра захар, лимоновата кора и ванилия. В купичка смесете бадемовото и бялото брашно. Започнете да прибавяте по малки части сухата смес и белтъците към разбитите жълтъци. Редувайте ги и бъркайте внимателно с домакинска бъркалка. Покрийте голяма правоъгълна тава с хартия за печене. Изсипете тестото и го разнесете равномерно на тънък пласт. Изпечете го за около 12-15 минути в загрята на 170* фурна. След като блатът изстине изрежете от него два кръга с големина 23 см.

* За крема разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. Към тях налейте млякото и подправете с ванилия. Сварете крема на бавен огън, като бъркате непрекъснато. Когато кремът стане с консистенция на гъсто палачинково тесто го отстранете от огъня и го оставете да изстине. Залейте желатина със студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте го на водна баня или в слаба микровълнова фурна, докато стане течен. Налейте го в крема и разбъркайте добре. Накрая прибавете сметаната и отново разбъркайте.

* В купичка смесете кафето, водата, захарта и брендито. Нарежете бишкотите на хапки.

* На дъното на тортена чиния поставете единия блат и го намажете с конфитюра. Стегнете го с подвижен ринг за торта. Върху блата сипете половината от крема. Натопете бишкотите в кафето и ги разпределете върху него. Покрийте ги с останалия крем, а най-отгоре поставете врория блат. Притиснете добре с ръце, за да се споят пластовете. Оставете тортата в хладилника поне за 5-6 часа.

* Отстранете ринга от тортата. Измажете я цялата със сметана. Отстрани панирайте с бадемовите люспи. Отгоре шприцовайте розички от сметана. Върху всяка сложете по една череша. Поръсете с малко шоколад и сервирайте. Наздраве!





2 коментара: