събота, 16 януари 2016 г.

Каслер с кисело зеле




Свинско с кисело зеле. Любима българска класика! Така се случи, че тази зима съм лишена от тази вкусна гозба. В Германия няма хубаво българско кисело зеле, а това, което може да се купи от турските магазини не е по моя вкус. Въпреки това, в Германия има най-различни ястия с кисело зеле. Киселото зеле тук се продава фино нарязано, направо на конци. Германците го готвят обикновено с малко захар, вино и ароматни подправки. Към него винаги има някакво месо или вурст. Днес искам да ви предложа една типична немска гозба, която е разпространена из цяла Германия. Каслер се нарича голям къс свинско месо, което се държи  3-4 дена в 20% солен разтвор и след това минава през студено опушване. Една от теориите е, че първи прави Каслер един месар в Берлин. Други източници посочват, че името произлиза от града Касел. Няма категорични сведения за произхода на каслера, но това не е и нужно. Важното е, че Каслер е едно обичано от всички германци месо, което най-често се приготвя с кисело зеле и се сервира с картофено пюре. Ще се радвам, ако ви допадне рецептата и я опитате. А вие хапнете заради мен едно хубаво българско свинско с кисело зеле!

Продукти за 4 порции:

5 пушени вратни пържоли, гърди или котлети
2-3 с.л. свинска мас
1 малка глава лук, нарязана на ситно
1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 2-3 зърна хвойна, 2 гвоздейчета карамфил, 1/2 ч.л. едро смлян черен пипер
500 г фино нарязано кисело зеле
2-3 с.л. кубчета ананас от консерва или ябълка
1 ч.ч. бяло вино

Приготвяне:

* Нарежете на кубчета едната пушена пържола. Заедно с лука и подправките я запържете в маста. Добавете зелето и залейте с виното. Задушете за около 20 минути.

* Към зелето добавете ананаса. Опитайте на вкус, и ако е нужно добавете сол, вино или зелева чорба. Вкусът трябва да е приятно кисел и солен с леко загатнат сладък привкус от ананаса. Балансирайте според собствените си предпочитания.

* Към добре овкусеното зеле прибавете месото. Задушете ястието на бавен огън за 45 минути или докато зелето напълно омекне. Сервирайте ястието горещо с гарнитура от картофено пюре. Да ви е сладко!





2 коментара:

  1. Очень понравилась подборка рецептов, фотографии и все в целом! Присоединилась с большим удовольствием. Приглашаю Вас к себе в гости.http://svetlanametaxa.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Светлана! Много си мила! И аз се присъединих към теб с голямо удоволствие!

      Изтриване