сряда, 27 януари 2016 г.

Лешниково-карамелена торта





За завършек на тортата направих по идея на Julia M Usher декоративна решенка от тъмен шоколад, която леко напудрих със златна хранителна боя. Тук може да видите как се прави.

Продукти:

блат 22/24 см:

80 г меко масло
80 г пудра захар
3 яйца
80 г стопен тъмен шоколад
80 г фино смлени лешници
80 г брашно
ванилия

белтъчена платка:

2 белтъка
120 г захар
ванилия
1 с.л. нишесте
100 г цели лешници

нуга крем:

150 г лешникова нуга или 150 г нутела (може да се замести с 2 с.л. лешников тахан)
400 мл течна сметана
40 г пудра захар
9 г стопен на водна баня желатин

карамелен крем:

400 г натурално крем сирене
400 г карамелизирано кондензирано мляко
7 г стопен на водна баня желатин

глазура:

150 мл течна сметана
100 г тъмен шоколад

Приготвяне:

* Първо пригответе белтъчената платка. Може да я изпечете няколко дена предварително. Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта, като продължавате да разбивате докато тя се стопи напълно и получите гъст крем. Прибавете нишестето и лешниците. Внимателно разбъркайте с лопатка. Върху хартия за печене начертайте кръг с големината на тортата, която смятате да направите. Изберете големина от 22 до 24 см за да получите като краен резултат една чудесна торта. Изсипете целувчения крем, загладете и изсушете за 1-2 часа във фурна, загрята на 120*. Може да усилите фурната, ако искате платката да покафенее и да стане с леко карамелен вкус.

* Загрейте фурната на 180*. За блата  разбийте маслото с 2/3 от пудрата захар. Добавете жълтъците, а след това и шоколада. Отделно разбийте на сняг белтъците с останалата захар. В купа смесете брашното с лешниците и ванилията. С внимателно бъркане добавете брашното и белтъците, като ги редувате. В блата няма набухвател, затова е нужно да бъдете внимателни като смесвате съставките и в тестото да остане възможно най-много въздух. Изпечете тестото за около 25-30 мин. в тортена форма, покрита с хартия за печене. Ако искате по-равни блатове, изпечете тестото на два отделни блата.

* За нуга-крема разтопете лешниковата нуга в слаба микровълнова фурна или на водна баня. Охладете. Разбийте сметаната със захарта на сняг. Към нугата прибавете разбитата сметана, а след това и желатина. Разбъркайте всичко на гладък крем. Ако ползвате нутела или друг течен шоколад няма нужда да го стапяте предварително.

* За карамеления крем смесете кондензираното карамелено мляко със сиренето. Рзбъркайте на гладък крем и налейте желатина. Разбъркайте отново. За ваше улеснение прилагам снимка, как трябва да изглежда млякото, той като има различни видове. Трябва да е много гъсто и като разклатите кутията да не усещате плисък на течност. Ще намерите карамелено мляко в магазините за руски стоки.



* За глазурата кипнете сметаната и сипете в нея шоколада, начупен на дребно. Разбъркайте на гладък крем и охладете добре. След това разбийте с миксер.

* Сглобете тортата като на дъното на равна чиния поставите единия блат. Стегнете го с подвижен ринг за торта. Добре е да поставите ленти хартия за печене или ацетатна харния по вътрешната страна на ринга. Върху блата излейте половината нуга-крем. Оставете тортата за 30 минути на студено за да се стегне леко пласта. Върху него налейте половината от карамеления крем и отново охладете за кратко. В средата на тортата поставете белтъчената платка. Завършете тортата по същият начин, като редувате карамелен крем, нуга-крем и най-отгоре втория блат. Добре притиснете всичко с ръце за да се спои и приберете тортата за 12 часа в хладилника. След това отстранете ринга, измажете тортата с глазурата и поръсете с какао. Украсете по ваше желание. Да ви е сладко!





7 коментара: