сряда, 20 април 2016 г.

Панакота с пушена сьомга





Все още аспержите у нас се считат за бутиков зеленчук. А това е така жалко, имайки предвид, че България до началото на XX век е била сред най-големите производители на аспержи в Европа. Още по-жалко е, че след 9 септември 1944 година изчезват, като са обявени за буржоазен зеленчук. Все пак има светлина в тунела. Отново има български производители, чиято продукция е много качествена и е на европейско ниво. Какво е важно да знаем при купуване на аспержи - те трябва да са гладки, лъскави и със затворени пъпки. Когато потъркате две аспержи една в друга трябва да чуете скърцащ звук. У дома ги съхранявайте до 3 дена в хладилник, потопени във вода като букет. Рецепти с аспержи има много, но най-важното е да не се преваряват. Трябва да останат свежи и приятно хрупкави.

Продукти за 4 порции:

280 г течна сметана
120 г фина извара или рикота
60 г ситно нарязана пушена сьомга
2 с.л. ситно нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус
10 г желатин
по желание 1 с.л. червен хайвер
8 зелени аспержи
ябълков оцет и зехтин на вкус

Приготвяне:


* Залейте желатина с 3 - 4 с.л. студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте сметаната до горещо, без да кипва. Отстранете я от котлона и сипете в нея набъбналия желатин. Разбъркайте за да се стопи.

* В купа разбъркайте на гладък дрем изварата. Смесете я със сметаната и добавете рибата и хайвера. Овкусете със сол, черен пипер и магданоз. Разбъркайте.

* Намажете купички за крем карамел с масло и разпределете крема. Сложете купичките в хладилника за няколко часа докато се желират добре.

* С ножче за белене на зеленчуци обелете долната 1/3 на аспержите. Подрежете краищата. Отново с белачката за зеленчуци по дължина нарежете аспержите на тънки ленти. Бланширайте ги само за 2 минути в кипяща подсолена вода. Трябва да станат пластични, но да останат твърди. Охладете ги веднага под течаща студена вода и ги подсушете с домакинска салфетка. Подправете аспержите с малко сол, оцет и зехтин.

* Извадете желирания крем в чинии. За да направите това по-лесно или потопете за няколко секунди чашките в гореща вода, или духнете по стените им със сешоар. Гарнирайте предястието с ленти аспержи и сервирайте. Да ви е сладко!

* Аспержите може да замените с леко бланширани броколи, овкусени по същия начин.





4 коментара:

  1. Страшно апетитно и елегантно ястие с перфектна презентация! Много ме впечатли и нямам търпение да се пробвам да го приготвя и аз! Страхотна идея наистина! http://superprint.bg/

    ОтговорИзтриване
  2. Каааак успяваш да аранжираш толкова добре всичките си ястия? Супер е :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о, Иве, благодаря ти. Ами .. просто така ги виждам нещата, знам ли и аз. Много си мила!

      Изтриване